Podílové fondy dohánějí ztráty, rizika ale zůstávají

Martin Mašát | 21. 12. 2022 | Vstoupit do diskuze

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v listopadu a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Podílové fondy dohánějí ztráty, rizika ale zůstávají

Akciové i dluhopisové trhy v listopadu stoupaly a dál korigovaly předchozí letošní ztráty. Optimismus investorů plynul především z nižších čísel o inflaci v eurozóně, USA i v Česku.

V reakci na potenciální měkčí měnovou politiku vyrazily nahoru ceny akcií i dluhopisů a hodnota podílových fondů vzrostla za měsíc o několik procent. Například evropský akciový index EuroStoxx 50 od svých zářiových minim vyskočil o neuvěřitelných 20 procent. A třeba cena desetiletého českého státního dluhopisu za listopad vzrostla o více jak osm procent.

Růst za poslední dva měsíce však prozatím nedokázal vymazat předchozí letošní ztráty. Současný růst navíc nemusí znamenat déletrvající obrat v trendu. Před námi jsou stále velká rizika, která se mohou velice rychle zhmotnit. Myslím především na obecný úbytek likvidity na finančních trzích, přicházející zpomalení a násobné ceny energií, které zasáhnou nejen zisky firem, ale i příjmy zaměstnanců a možnost dlouhodobě vyšší inflace.

Investoři nyní sází na pomalejší zvedání sazeb, než se doposud očekávalo. Ani makroekonomická data nejsou zatím tak špatná. Určitá mírná recese je navíc už v nižších cenách akcií obsažena. Nižší inflaci může pomoci také pokles ceny ropy, kde se projevuje očekávání nižší celosvětové poptávky.

Akciové fondy

Americké akcie přidaly v listopadu více jak pět procent a evropské dokonce skoro 10 procent. Přes razantní růst v posledních dvou měsících není ještě vyhráno. Mnoho finančních analytiků varuje před další možnou korekcí a turbulentním rokem 2023. Stejně jako letos proto bude velice záležet na aktivních krocích správců fondů, jak se jim podaří volatilitu na trzích využít.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v listopadu okolo 4,5 procenta. V letošním roce ztratili investoři v průměru 8,6 procenta. Za posledních 12 měsíců je hodnota podílů v akciových fondech o 5,9 procenta níže.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci průměrný nárůst o 9,2 procenta, ale stále jsou za rok o 11 procent níže. Důvodem excelentního měsíčního výkonu je zotavení asijských trhů, a především čínských akcií, kde vláda projevila ochotu omezit brutální covidové restrikce.

Dluhopisové fondy

Česká meziroční inflace náhle spadla na 15,1 %, což utvrdilo Českou národní banku v její politice nezvedat unáhleně sazby a počkat na výsledný efekt přísnější měnové politiky. Nižší inflace pomohla nahoru i cenám státních dluhopisů. Ale není ještě vyhráno a ani ceny dluhopisů nemusí jen růst. Rizikem je rostoucí deficit a možné zhoršení ratingu českých státních dluhopisů.

Nárůst cen dluhopisů otočil do silně pozitivních čísel výkonnost dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc vzrostla o 3,2 %. Bohužel, za posledních 12 měsíců je to stále nominální ztráta 2,1 % způsobená propadem cen dluhopisů s tím, jak se zvyšovala inflace a základní sazba ČNB.

Pokles rizikových prémií související se optimismem na akciových trzích podpořil ceny rizikových dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů korigovaly v listopadu opět své letošní ztráty a vyrostly o 3,5 %. Meziročně jsou níže o -6,6 %.

Smíšené fondy

Smíšené fondy v souladu s akciovými a dluhopisovými fondy rostly. Další položky vyvážených portfolií, například ceny a ropy, však růst brzdily. Jejich průměrná hodnota se zvýšila meziměsíčně o 3,6 % a meziročně ztrácí 5,7 %.

Zdroj: Peníze.cz

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: