HODNOCENÍ PODÍLOVÝCH FONDŮ ZA DRUHÉ ČTVRTLETÍ 2022: AKCIOVÉ I DLUHOPISOVÉ FONDY TRPÍ VYSOKÝMI ÚROKY

Martin Mašát | 1. 8. 2022 | Vstoupit do diskuze

Ve druhém čtvrtletí pokračovaly finanční trhy v klesajícím trendu z prvních tří měsíců. Ukrajinský konflikt sice zcela upozadil vliv covidu-19, ale objevily se nové nejistoty. Mluvíme především o raketově rostoucí inflaci, která konečně přesvědčila centrální banky, že není dočasná a rozhodně ne nízká. To vedlo ke zvyšování úrokových sazeb, což dopadlo opětovně na dluhopisy, ale i na akcie. Navíc se začíná více akcentovat riziko recese.

HODNOCENÍ PODÍLOVÝCH FONDŮ ZA DRUHÉ ČTVRTLETÍ 2022: AKCIOVÉ I DLUHOPISOVÉ FONDY TRPÍ VYSOKÝMI ÚROKY

Například v České republice inflace vyskočila na 17 % a základní sazba ČNB je už 7 %. Razantně začal zvedat sazby i americký FED, který se dostal z „nuly“ na 1,5 % a dalších 75 bodů je v dohledu. A není se co divit, když i v USA vyskočila inflace nad 9 %. A ke zpřísňování měnové politiky začíná být svolnější i Evropská centrální banka, která nemůže zavírat oči před 8% inflací.

Základní sazba ČNB dosáhla na 7 % (žlutá křivka)

Vyšší úroky tlačí celosvětově dolů ceny dluhopisů, ale na druhou stranu dopadají i na ceny akcií, kdy se firmám po mnoha letech levných úvěrů zdražuje financování. Boj s extrémní inflací bude středobodem kroků centrálních bank na úkor hospodářského růstu, a proto lze očekávat, že mnoho zemí se po razantním zpřísnění měnové politiky dostane na hranu recese.

Potenciální pokles marží a ztráta zisků poslala dolů akciové indexy. Od počátku roku se některé indexy už dostaly do tzv. medvědího trhu.  Korekce hlavních akciových trhů jen za červen dosáhla cca 8 % a od začátku roku jsou ceny akcií v USA a Evropě o více jak 20 % níže. Technologický index NASDAQ je dokonce skoro o třetinu levnější.  

Vývoj hlavních akciových indexů a ceny fondů Partners 7 Stars a Partners Dividend Selection v roce 2022

S poklesem akciových trhů bojovaly i naše akciové fondy a úspěšně. Díky aktivní realokaci se fondům Partners 7 Stars a Partners Dividend Selection podařilo eliminovat prudkou korekci cen akcií.

Globální akciové fondy vs. Partners 7 Stars

Fondu Partners 7 Stars se podařilo aktivním přeinvestováním portfolia do defenzivních sektorů s využitím energetických firem (např. ČEZ) omezit ztráty akciových indexů a za prvních 6 měsíců roku 2022 je „pouze“ mínus 8 %, což je v porovnání s 20 % poklesy indexů S&P 500 či EUStoxx50 excelentní výsledek. Fond Partners 7 Stars patří ke špičce nejen letos, ale i v meziročním srovnání či při porovnání 3leté či 5leté výkonnosti.

Pro rok 2022 je těžké předpovědět kladné zhodnocení, protože trhy očekávají zpomalení ekonomiky, které je už sice z velké části obsaženo v cenách, ale i nadále bude přítomna větší volatilita cen. Nicméně jsme přesvědčeni, že příští rok, až se firmy srovnají s novou situací (ohledně cen energií, úrokových nákladů a inflačních tlaků), se akciové trhy opět odrazí k růstu.  Na druhou stranu existuje stále mnoho firem a sektorů, které i při současné situaci umí své tržby zvyšovat. Například energetické společnosti, jež jsou i nyní cílem investic fondu.

Vybrané globální akciové fondy

Zhodnocení za 5 let do 2Q 2022

Zhodnocení od počátku roku 2022

Korunové dluhopisové fondy vs. Partners Bond Opportunity

Inflace přesahující 17 procent a růst základní sazby až na 7 % nejsou zrovna události, které by svědčily dluhopisům, protože s rostoucími výnosy klesají ceny dluhopisů. Proto je také index českých státních dluhopisů skoro o 10 % níže než na počátku roku. O mnoho lépe na tom nejsou ani fondy kvalitních dluhopisů (státní či korporátní dluhopisy s investičním ratingem) – všechny jsou v záporných číslech. Jediný fond, jemuž se podařilo relativně utéci poklesu cen dluhopisů, je Partners Bond Opportunity.

Díky tomu, že naše analýzy ukazovaly na dlouhodobost a prudký růst inflace, byl fond přenastaven tak, že mu rostoucí výnosy ublížily pouze minimálně (pomocí protiinflačních či variabilních dluhopisů). Letos je za prvních 6 měsíců pouze o 1,5 % níže a za poslední tři roky je téměř jediný (plus ještě Conseq Dluhopisový fond) v kladných číslech.

Konzervativní investoři sice za sebou mají těžké období, ale výnosy dluhopisů a úrokové sazby jsou nyní na úrovni dvacet let zpátky. To znamená, že v nejbližších letech můžeme čekat průměrné zhodnocení kolem 5 procent, což by mělo bez problémů stačit i na inflaci. Ta by se podle prognóz ČNB měla za rok či rok a půl vrátit pod 3 procenta.

Vybrané korunové fondy kvalitních dluhopisů

Zhodnocení od založení fondu PBO (cca 3,5 roku)

Zhodnocení PBO od počátku roku

Konzervativní smíšené strategie vs. Partners Universe 6

Ekonomická teorie říká, že i konzervativní klienti by měli mít malou část v akciích, aby se zlepšil výnosový a rizikový profil portfolia. Pro tyto případy tu máme fond Partners Universe 6, který byl právě takto konzervativně, a přitom vyváženě zainvestován. Jeho pozice však byla v posledních 6 měsících obtížná a musel bojovat jak s korekcí akcií, tak poklesem cen dluhopisů. I přesto je jeho výsledek nad očekáváním, když se fondu dařilo čelit růstu výnosů dluhopisů (poklesu jejich cen) pomocí vhodného nastavení portfolia (krátká průměrná splatnost). Ke konci druhého kvartálu jsme tuto korekci cen na dluhopisech využili a postupně zainvestovali značnou část portfolia do českých státních dluhopisů s delší splatností. U akciové složky je fond nastaven neutrálně s převahou amerických akcií, u nichž vidíme po korekci v první polovině roku lepší předpoklady k návratu růstového trendu oproti akciím starého kontinentu.

Ze střednědobého pohledu tedy očekáváme, že by se klienti fondu Partners Universe 6 měli těšit z nadstandardního zhodnocení okolo 5 % ročně, a to právě díky aktuálně velice slušným výnosům dluhopisů a postupnému obnovení růstové trajektorie akciových trhů během následujícího roku.

Vybrané korunové fondy s konzervativním vyváženým mixem

Zhodnocení za 5 let

Smíšené strategie vs. Partners Universe 10 a 13

Druhý kvartál letošního roku byl na finančních trzích jedním z nejhorších. Americké akcie v tomto období propadly o 16,5 %, technologický NASDAQ dokonce o více než 22 %. Důvodem byl pokračující konflikt na Ukrajině, jehož negativní dopady začínají postupně propadat do globální ekonomiky a ohrožují tak udržitelnost ekonomického růstu.

Kombinace vyšších inflačních čísel napříč regiony spolu s negativními revizemi globálního ekonomického růstu vedla k výrazným výprodejům na finančních trzích zejména v průběhu června.

Vybrané smíšené fondy

Ačkoliv oba smíšené fondy patří dlouhodobě k nejlepším na trhu, kvůli letošnímu propadu se na ročním intervalu propadly do negativní výkonnosti. V tříletém a pětiletém období dosahují stále nadprůměrné výkonnosti v porovnání s konkurencí. Přestože je letošní rok velice složitý, očekáváme, že oba fondy budou těžit z postupného zainvestování na velice atraktivních úrovních, jakmile se budou finanční trhy stabilizovat.

Zhodnocení za posledních 5 let

Fondy dividendových strategií vs. Partners Dividend Selection

Přestože jsme do letošního roku vstupovali s vyšším podílem hotovosti, kterou jsme postupně v korekcích zainvestovávali, propad akciových trhů se nevyhnul ani fondu Partners Dividend Selection. Na druhou stranu je propad výrazně nižší než v případě hlavních akciových indexů, za což fond vděčí expozici na energetické a defenzivní sektory.

Třetina majetku fondu je zainvestována do velice kvalitních společností v regionu západní Evropy, které se díky eskalaci situace na Ukrajině obchodují s výrazným diskontem. Věříme, že postupná normalizace situace v kombinaci s uvolněnější měnovou politikou se promítne do výraznějšího růstu hodnoty těchto společností a fondu.

Vybrané akciové fondy s dividendovou strategií

Zhodnocení za posledních 5 let

10

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: