ZHODNOCENÍ PENZIJNÍCH ÚČASTNICKÝCH FONDŮ ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2022

Martin Mašát | 25. 7. 2022 | Vstoupit do diskuze

Celé první pololetí klesaly jak dluhopisové, tak akciové indexy. Ukrajinský konflikt sice upozadil vliv covidu-19, ale objevily se nové nejistoty. Mluvíme především o raketově rostoucí inflaci, která konečně přesvědčila centrální banky, že není dočasná a rozhodně ne nízká. To vedlo k nárůstu úroků, což dopadlo opětovně na dluhopisy, ale i na akcie.

ZHODNOCENÍ PENZIJNÍCH ÚČASTNICKÝCH FONDŮ ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2022

Například v České republice inflace vyskočila nad 17 % a základní sazba ČNB je již 7 %. Razantně začal zvedat sazby i americký FED, který se dostal z „nuly“ na 1,5 % a dalších 75 bodů je v dohledu. A není se co divit, když i v USA vyskočila inflace nad 9 %. A ke zpřísňování měnové politiky začíná být svolnější i Evropská centrální banka, která nemůže zavírat oči před 8% inflací.

Základní sazba ČNB dosáhla na 7 % (žlutá křivka)

Vyšší úroky tlačí celosvětově dolů ceny dluhopisů, ale na druhou stranu dopadají i na ceny akcií, kdy se firmám po mnoha letech levných úvěrů zdražuje financování. Potenciální pokles marží a ztráta zisků poslala dolů akciové indexy. Od počátku roku se některé indexy dostaly už do tzv. medvědího trhu.  Korekce hlavních akciových trhů dosáhla letos v USA a Evropě kolem 20 %. Technologický index NASDAQ je dokonce skoro o třetinu levnější.  

Hlavní akciové trhy v roce 2022 korigovaly asi o 20 % a více procent

Dynamické/akciové penzijní fondy vs. Rentea Akciový účastnický fond

Fondu Rentea akciovému uč. fondu se podařilo aktivním přeinvestováním portfolia do defenzivních sektorů s využitím energetických firem (např. ČEZ) omezit ztráty akciových indexů a za prvních 6 měsíců roku 2022 „pouze“ na mínus 7 %, což je v porovnání s 20% poklesy indexů S&P 500 či EUStoxx50 excelentní výsledek. Fond Rentea Akciový je z hlediska zhodnocení nejen letos, ale od založení nejlepší penzijní fond na trhu.

Dynamické/akciové penzijní účastnické fondy

Zdroj: stránky penzijních společností, vlastní výpočty

Zhodnocení dynamických/akciových penzijních fondů od založení Rentea penzijní společnosti (12 měsíců)

Zhodnocení dynamických/akciových fondů v roce 2022

Dluhopisové penzijní fondy vs. Rentea Dluhopisový úč. fond
Inflace přesahující 17 procent a růst základní sazby až na 7 % nejsou zrovna události, které by svědčily dluhopisům, protože s rostoucími výnosy klesají ceny dluhopisů. Proto bylo velice těžké vhodně nastavit strategii dluhopisových fondů. Jediný fond, kterému se podařilo utéci poklesu cen dluhopisů, a dokonce zhodnotit majetek klientů, je fond Rentea Dluhopisový účastnický fond.

Díky tomu, že naše analýzy ukazovaly na dlouhodobost a prudký růst inflace, byl fond přenastaven tak, že mu rostoucí výnosy ublížily pouze minimálně (pomocí protiinflačních či variabilních dluhopisů). Letos je za prvních 6 měsíců dokonce o 1 % v plusu, což je výjimečný výkon v porovnáním s ostatními dluhopisovými fondy.

Dluhopisové penzijní účastnické fondy

Zdroj: stránky penzijních společností, vlastní výpočty

Zhodnocení dluhopisových penzijních fondů od založení Rentea penzijní společnosti (12 měsíců)

Zhodnocení dluhopisových penzijních fondů v roce 2022

13

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: