Čínský virus je pryč. Ruská válka je zde. Akcie letí dolů

23. 3. 2022 | Vstoupit do diskuze

Sotva se svět začal sbírat z dopadů koronaviru z čínského trhu s netopýry, svišti, psy a hady, teď řeší ruskou agresi na Ukrajině. Že jde o konflikt s globálními dopady potvrdil i vývoj na finančních trzích z konce února.

Čínský virus je pryč. Ruská válka je zde. Akcie letí dolů

Dopady ruského válčení na Ukrajině na finanční trhy jsou jednoznačné. Projevují se rostoucí averzí k riziku a přesunem investorů do bezpečnějších aktiv, což je například americký dolar, švýcarský frank, zlato či státní dluhopisy standardních zemí. To se děje nejen na úkor koruny, ale i vybraných akciových titulů, mezi nimiž výjimku tvoří energetické firmy. Nikoli však ty ruské. Spolu s Ruskem šel ale na konci února dolů celý akciový trh.

„Mnoho investorů se z akciových fondů začalo stahovat a tím posunuly ceny akcií níže. Americké akciové trhy od počátku roku klesly o osm procent. V Evropě korigovaly ještě více,“ říká hlavní investiční analytik skupiny Partners Martin Mašát.

Nejhůře podle Mašáta dopadly akciové trhy v Rusku a ceny akcií firem na Rusko navázaných. U nich se ztráty počítají na desítky procent a 90% pády cen nejsou výjimkou. Přičemž postižené jsou i evropské tituly, pro příklad uveďme třeba akcie automobilky Renault, která v Rusku hodně prodává, ale i auta vyrábí.

„Kvalitně diverzifikovaní klienti se však těchto extrémních propadů bát nemusí, protože Rusko je asi jen 0,3 procenta celosvětového trhu akcií a tedy naprosto marginální trh,“ říká alespoň jednu dobrou zprávu Martin Mašát.

Akciové fondy korigovaly v únoru o 1,8 %
Podle analytiků je propad cen akciových fondů a pozitivní vývoj cen kvalitních dluhopisových fondů logickým vyústěním celé situace. Dokládá to i pokles průměrné hodnoty korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice. Ta v únoru klesla o 1,8 procenta.

„Jen v letošním roce ztratili investoři v průměru -6,2 procenta. Před větší ztrátou zachránila investory padající česká koruna. Investice v dolaru a euru totiž vůči padající koruně zvýšily svoji hodnotu. Jinak by se ztráty pohybovaly kolem osmi až deseti procent,“ vysvětluje Martin Mašát s odkazem na Partners Index podílových fondů za únor.

PIF-AK – fondy investující do akcií vyspělých zemí

PIF-SPEC – fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

Na druhou stranu upozorňuje, že za posledních 12 měsíců akciové podílové fondy v Indexu Partners stále přidávají 9,1 procenta. A to i přesto, že speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v únoru poklesly o -6,1 procenta, což bylo dáno větší vahou rizikovějších ruských a středoevropských trhů.

„Tento efekt bohužel nedokázaly vyvážit fondy investující do energetického sektoru, který díky růstu ceny ropy vyskočil nahoru,“ dodává analytik.

Dluhopisové fondy zachránily klienty
Rostoucí averze k riziku přesunula část prostředků investorů zpět do kvalitních dluhopisů. To pomohlo dluhopisovým fondům. Ty s českými aktivy přitom již nyní navíc těží z rostoucích základních úrokových sazeb. Globální výkon dluhopisových fondů ale prozatím stále žádná hitparáda není, jakkoli i únor potvrdil obrat trendu.

„Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů se v únoru zvýšila o +0,4 procenta. Jakkoli, bohužel, za posledních 12 měsíců je to stále ztráta - 3,0 procenta,“ upřesňuje Martin Mašát.

Podle něj je nyní na České národní bance (analytici očekávají, že v březnu zvýší pro globální obchodování klíčové sazby i americký FED, pozn.), jak se vypořádá se situací, kdy kvůli zdražující ropě a energiím poletí inflace podle jeho názoru až k 15 procentům.

A to za situace, kdy ekonomiku tvrdě zasáhnou sankce proti Rusku. Ať už v podobě výpadku dodávek energií nebo odchodem evropských firem z ruského prostředí. Na druhé straně to vše hraje ve prospěch konzervativních investorů do dluhopisových fondů.

Martin Mašát ale varuje před situací na trhu podílových fondů, které na burzách nakupují takzvaně rizikové dluhopisy. Tyto fondy v únoru spadly o 2,6 procenta, tedy shodně jako za posledních dvanáct měsíců.

„Nicméně, situace se může ještě zhoršit, protože mnoho rizikovějších dluhopisových fondů má investováno v dluhopisech ruských firem a mohou tedy realizovat ještě určité ztráty,“ upřesňuje analytik.

Smíšené fondy jsou také v minusu
Stejně jako akciové fondy propadly v únoru i smíšené fondy. Jejich průměrné zhodnocení činilo záporných 1,2 procenta. Meziročně jsou výše tak stále jen o 1,7 procenta.

„Jedinou šancí na kladnou hodnotu v případě smíšených fondů byly v únoru jen ty fondy, které intenzivně investují do ropného sektoru a zlata. Ropa a zlato totiž byly v únoru vzhledem k válce na Ukrajině jedny z mála komodit, které zářily,“ dodává Martin Mašát.

A aby ne, vždyť jen cena ropy na přelomu února a března stoupla o bezmála 30 dolarů. A zlatu stačilo sotva sto dolarů, aby se v únoru přiblížilo na dosah svému historickému maximu.

Zdroj: iDNES.cz

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: