Konflikt na Ukrajině a jeho vliv na investiční strategii

Martin Mašát | 24. 2. 2022 | Vstoupit do diskuze

Ukrajinská krize jistojistě osekala optimismus, který na akciových trzích vládl v posledním roce. Nicméně si musíme přiznat, že z pohledu globálních finančních trhů bude mít tato situace jen omezený vliv.

Konflikt na Ukrajině a jeho vliv na investiční strategii

Větší přesah do cen aktiv můžeme čekat u energetického sektoru, kde zřejmě dojde k nárůstu cen ropy či plynu, což pomůže tradičním těžařům na úkor ruských exportérů. Sankce také silně zasáhnou ruský bankovní sektor, který bývá oblíbeným cílem ekonomických sankcí. Větší korekce lze také předvídat u firem, které se na ruský trh soustředí.

Okamžitý efekt vypadá samozřejmě dramaticky (viz několikaprocentní poklesy některých cen akcií), ale jde o přirozený proces, kdy se mnoho investorů rizikových investic „pod emocionálním tlakem“ zbaví a na čas utečou do bezpečných aktiv (tzv. roztřesené ruce). Po uklidnění situace se kapitálové trhy s novým „řádem“ smíří a nižší ceny některých aktiv opět investory přitáhnou.

Proto doporučuji, nijak zvlášť na situaci nereagovat a případně komunikovat dočasný reálný efekt na investice, zvlášť pokud máte kvalitně diverzifikovaná portfolia s minimální vahou ruských akcií. Ty jsou totiž utopeny hluboko v košíku mezi akciovými trhy nerozvinutých států s váhou pod 1 %.

Graf vývoje akciových indexů za poslední 3 měsíce

 

Ruský akciový trh současnou situací velice trpí (červená) a jeho korekce v posledních dnech akcelerovala. Určitý pokles je vidět i u indexu amerických akcií S&P 500, kde jsou viníkem technologické akcie, které naopak drtí především utahování měnové politiky ze strany americké centrální banky.

Přímo učebnicově se vyvíjí ceny akcií v konkrétních sektorech, a to v energetickém, kde současné zdražení ropy vede k potenciálnímu růstu ziskovosti nebo třeba v sektoru spotřebního zboží, který je naopak vítězem v období zvýšené inflace. Oba tyto sektory jsou letos v plusu. Krásným příkladem je také pražská burza, kde opět banky (vyšší základní sazba v ČR) a ČEZ (mega ceny elektriky) rostly.

17

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: