Komentář: ZVÝŠENÍ ZÁKLADNÍ SAZBY ČNB SE RYCHLE PROJEVÍ VE ZDRAŽENÍ ÚVĚRŮ

Martin Mašát | 23. 12. 2021 | Vstoupit do diskuze

Jak se projeví nárůst reposazby ČNB na sazby hypoték, spotřebitelských úvěrů a úročení běžných, termínovaných a spořicích účtů?

Komentář: ZVÝŠENÍ ZÁKLADNÍ SAZBY ČNB SE RYCHLE PROJEVÍ VE ZDRAŽENÍ ÚVĚRŮ

ČNB překvapila většinu ekonomů dalším nadstandardním zvednutím sazeb. Pokračováním prudkého zpřísňování měnové politiky tentokrát o plus 100 bazických bodů se Česká národní banka snaží utlumit riziko, že se zvýší inflační očekávání lidí, což by tlačilo inflaci výše po delší období a negativně by to ovlivnilo ekonomiku.

Aktuální zvýšení o 1procentní bod přitvrzuje měnovou politiku ještě rychleji a ukazuje to na připravenost centrální banky bojovat proti dlouhodobějším inflačním tlakům. Centrální bankéři se obávají především počátku roku, kdy se inflace přiblíží dokonce k 10 procentům, což bude nepříjemné pro většinu lidí. Proto i počátkem příštího roku očekávám další zvýšení reposazby.

Růst reposazby se vcelku svižně projeví u úvěrových produktů. Od nového roku proto můžeme očekávat další zvýšení sazeb hypotečních úvěrů pro nové klienty a pro klienty, kteří potřebují refixaci sazby. Sazby se pravděpodobně dostanou nad 5 %. Podobně se zvýší sazby spotřebitelských úvěrů. Důvodem je, že růst reposazby poskytuje bankám možnost jednoduše a bezrizikově ukládat peníze u ČNB za aktuálně vyšších sazeb (nyní již za 3,75 % p.a.) Banky proto musí zvýšit úroky z úvěrů, aby mělo ekonomický smysl je poskytovat.

Co se týče depozitních produktů, tak zde se nejrychleji projeví lepší úročení u spořicích účtů, které některé banky používají v konkurenčním boji na přilákání klientů. U běžných účtů se měnová politika ČNB projeví se zpožděním, protože většina klientů příliš neřeší úročení svých běžných vkladů. Určité vylepšení lze od nového roku i u termínových vkladů, kde se roční vklady mohou posunout k 3,5 % p.a.

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: