Rentea má za sebou raketový začátek

Martin Mašát | 18. 10. 2021 | Vstoupit do diskuze

Nejenže Rentea penzijní společnost dosáhla po 3 měsících života na 15 000 klientů, ale i po stránce výkonnosti fondů vystartovala skvěle. Akciový i Dluhopisový jsou navzdory poklesu trhů v plusu a začaly klientům ihned zhodnocovat peníze.

Rentea má za sebou raketový začátek

Rentea Akciový účastnický fond (AUF)
První investice proběhly, když ve fondu bylo 150 000 korun. Přes české akcie fond velice rychle vyrostl do mezinárodních vod a nyní už brouzdá světové trhy pomocí iShares ETF firmy BlackRock, jejíž modely patří k hlavním vstupům při řízení Akciového účastnického fondu. Aktuální hodnota fondu je skoro 230 miliónů korun a díky tomuto raketovému nárůstu se majetek fondu od počátku zvýšil již o 1,9 %. I přes turbulentní dobu jak na trzích (Evergrande), tak v růstu aktiv (z nuly na 150 za 3 měsíce) pobíjí penzijní fond globální akciový index, který je za stejné období o 0,5 % pod nulou.

Zajímavost: AUF už není nejmenším dynamickým účastnickým fondem na trhu, resp. trhli jsme už Uniqu a jedeme dál.

Rentea Dluhopisový účastnický fond (DUF)
Začínat dluhopisový fond v době, kdy Česká národní banka zvedá sazby jak o život (za poslední dva měsíce jsme o 1,00 % výše) a tím posílá ceny dluhopisů dolů (viz index státních dluhopisů, který za stejné období spadl o -1,63 %) vypadá hrozivě. Ale právě naopak, je to veliká příležitost, protože fond nyní může velice snadno dosáhnout na vyšší výnosy a ihned zhodnocovat peníze.

A tuto hru hrajeme. Nejenže nyní Dluhopisový penzijní účastnický fond ukládá za cca 3 % p.a., ale navázali jsme ho i na inflační dluhopisy. Výkonnost je toho svědkem a podařilo se nám dokonce dosáhnout kladného zhodnocení od založení, a to +0,23 %. O tom se může ostatním konzervativním investorům jen a jen zdát. Na závěr: i tento fond už zhodnocuje skoro 43 miliónů korun.

Povinný účastnický fond
Už ze své podstaty je tento fond extrémně konzervativní a investice limitované, proto nemůže využít všechny finesy finančních trhů (ač kolikrát bezpečnější a výnosnější) a nezbývá mu než jít krůček za krůčkem pomocí jednoduchých vkladů a státních dluhopisů. Nicméně, i přes růst sazeb ho držíme blízko nule. Aktuálně si ho všimli extrémně konzervativní klienti s penzijními úsporami okolo 2 milionů korun.

16

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: