Čína vyplašila akciové investory, ČNB ty dluhopisové

Martin Mašát | 11. 10. 2021 | Vstoupit do diskuze

Partners index akciových fondů poklesl za září o 2,5 %, od začátku roku zůstávají ale akcie v plusu 13,4 %. Dluhopisové fondy v srpnu dále klesaly a Partners index dluhopisových fondů tak činil -0,6 %, od začátku roku se snížil už o 1,5 %. Smíšeným fondům se rovněž nedařilo a vlivem poklesu akcií se snížily o 1,6 %, od ledna 2021 ale poskočily nahoru o 4,6 %.

Čína vyplašila akciové investory, ČNB ty dluhopisové

Nuda na finančních trzích v září rozhodně nebyla. Ceny všech hlavních aktiv šly většinou dolů. Negativní vliv na akcie měla především kauza krachujícího čínského developera, kde se investoři obávali, že by se celý problém mohl rozlít po světě jako za finanční krize v roce 2008.

V České republice hrála prim ČNB, která k překvapení analytiků a navzdory politickým tlakům zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 % na 1,5 %, což byl největší posun nahoru za posledních 24 let. „Česká národní banka neměla jinou možnost než rázně ukázat, že hodlá udržet inflaci na uzdě. Pokud by byla méně agresivní, hrozilo by, že inflační očekávání lidí se utrhnou až nad 5 % a rozjede se inflační spirála,“ konstatuje ekonom Partners Martin Mašát. Růst základní úrokové sazby zatlačil níže ceny státních dluhopisů, respektive zdražil státu úrokové náklady.

Partners index akciových trhů v září klesl o -2,5 %
Šok v podobě krachu jednoho z největších čínských developerů negativně ovlivnil ceny akcií, a to celosvětově. „Negativní nálada postihla nejen Čínu, ale i americké a evropské akcie, které odepsaly 5 %, respektive 3,5 procenta,“ vysvětluje Martin Mašát. Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice byla v září negativních -2,5 %. Meziročně klienti dosáhli na zhodnocení 25 % a od počátku roku 13,4 %. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů za září.

Výkonnosti skupin fondů

PIF-AK – fondy investující do akcií vyspělých zemí
PIF-SPEC – fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

Partners index dluhopisových fondů klesl na -0,6 %
Díky vyšší základní sazbě se konzervativní investoři spořící v bezpečných dluhopisových fondech sice mohou těšit na vyšší výnosy, ale aktuálně pocítili razantní korekci cen dluhopisů. Průměrná výkonnost dluhopisových fondů byla v září -0,6 %, od začátku roku to bylo -1,5 %, a meziročně v průměru dokonce -1,7 %. „ČNB tímto krokem ukázala, že se nebojí reagovat a že je nezávislá na politických tlacích,“ upřesňuje Mašát.

Fondy rizikových dluhopisů díky negativní náladě na akciových trzích také mírně ztratily, a to -0,3 % meziměsíčně. Meziročně přidaly 6,8 % díky korekci propadu cen těchto dluhopisů na počátku loňského roku.

Partners indexy dluhopisových fondů
Výkonnosti skupin fondů

PIF-DLUH – fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy
PIF-HY – fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů

Smíšené fondy klesly o -1,6 %
Smíšené fondy neměly moc šanci uniknout poklesu cen dluhopisů ani akcií a v září dosáhly průměrné výkonnosti -1,6 %. Od počátku roku rostly o 4,6 %. Meziročně jsou výše o 9 %.

Partners index smíšených fondů
Výkonnosti skupin fondů

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: