Hodnota podílových fondů na finančních trzích rostla i v červenci

25. 8. 2021 | Vstoupit do diskuze

Ve znamení mírného růstu v mezích současných ekonomických možností, tak by se dal charakterizovat vývoj obchodů na finančních trzích. Akcie globálních firem rostly díky někdy i takřka 50% růstům zisků za druhé čtvrtletí. Posílily i dluhopisy.

Hodnota podílových fondů na finančních trzích rostla i v červenci

Červenec ukázal ve vývoji na finančních trzích další trendy. Zatímco americké technologické firmy jako Apple, Microsoft či Alphabet (majitel Googlu) hlásily za letošní druhé čtvrtletí zisky začínající na 30% růstech, nedařilo se čínským společnostem. Investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát dokonce říká, že v červenci zaplakali právě ti, kteří vsadili na čínské akcie.

„Ty totiž ztratily několik procent díky přísnějším restrikcím čínské vlády,“ dodává i proč.

Ne příliš pozitivní vývoj v Říši středu se podle něj tak promítl i do výkonu akciových fondů investujících do rozvíjejících se trhů. Ty v červenci poklesly v průměru o -0,8 procenta. Naopak investoři na pražské burze se měli dobře. To díky 5% růstu indexu pražské burzy PX.

Jak si stály v červenci akciové fondy
Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice dosáhla v červenci zhodnocení plus 0,8 procenta. Meziročně klienti dosáhli na zhodnocení +29,4 procenta.

„Partners index podílových fondů za červenec potvrdil další růst cen akcií, který je tažen pozitivními zprávami ohledně pandemie, nízkou nezaměstnaností a silnou spotřebou,“ vysvětluje Mašát.

Ceny akcií, až na výjimky, v průměru rostly a udržely tak trend z počátku roku. Podle slov Martina Mašáta spánek investorů na chvíli rozvířil pouze strach z rostoucího počtu nově nakažených lidí delta variantou covidu-19.

Dluhopisové fondy držely ceny
Překvapivě vysoko se v červenci i navzdory rostoucí inflace držely ceny dluhopisů, což pomohlo ke kladným výsledkům dluhopisovým fondům.

„V normálním světě nezkresleném bezprecedentními zásahy centrálních bank, kde inflace dosahuje 5,4 procenta v USA či 3,7 procenta v Německu, by výnosy dluhopisů měly být o několik procent výše,“ upozorňuje Martin Mašát.

Podle něj pomalu končí i období nízkých výnosů u dluhopisů i v České republice. Důvod je nasnadě. Je to další zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB) na 0,75 procenta. A oznámení, že sazby chce centrální banka zvyšovat do konce roku

„Konzervativní investoři spořící v dluhopisových fondech si mohli zaznamenat v červenci další růst majetku. Průměrná výkonnost dluhopisových fondů byla v červenci +0,2 procenta. Nicméně meziročně je to stále -0,5 procenta,“ shrnuje Martin Mašát.

Meziroční záporný výsledek dluhopisových fondů je dle něj dán poklesem cen dluhopisů na počátku roku, kdy trhy teprve předpokládaly nynější kroky centrální banky. Investoři do dluhopisů však mohu být i tak spokojeni. A to i ti, kteří investovali do fondů rizikových dluhopisů. Ty se díky utahování rizikových prémií posunuly v červenci výše o +0,3 procenta. Meziročně přidaly 7,7 procenta.

I smíšené fondy jsou v plusu
Smíšené fondy dosáhly v červenci, hlavně díky kladnému příspěvku akciových pozic, na průměrnou výkonnost +0,5 procenta a meziročně jsou výše o 10,9 procenta.

Zdroj: iDNES.cz

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: