Zhodnocení podílových fondů za 2Q 2021: konec pandemie přináší výnosy na všech frontách

Ondřej Koňák, Martin Mašát | 2. 8. 2021 | Vstoupit do diskuze

Druhé čtvrtletí se vezlo na pozitivní vlně, která byla živena postupným uvolňováním restrikcí a svižným rozběhem ekonomik. Vedle rychlosti vakcinace se začíná objevovat nové téma, které může zahýbat trhy, a to inflace. Nicméně, prozatím díky silné fiskální a monetární expanzi ceny akcií rostou.

Zhodnocení podílových fondů za 2Q 2021: konec pandemie přináší výnosy na všech frontách

Inflace se díky zvýšené poptávce a problémech v dodavatelských řetězech (viz například nedostatek čipů) posunula velice rychle nad úrovně, kde by ji centrální banky rády viděly. Inflace v České republice překročila opět 3 %, v Německu se dostala nad 2 %, a to ještě na konci minulého roku byla v záporných číslech, a v USA vyskočila dokonce na 5 %. Nicméně, analytici a centrální bankéři očekávají, že vzedmutí inflace bude pouze dočasné a tím se uklidňují. Uvidíme….. Laxní přístup centrálních bank, a tedy oddalování zvyšování sazeb, ruku v ruce s rychlou vakcinací a klesajícím počtem nakažených, posunuly i ve druhém čtvrtletí ceny akcií výše.

Akcie rostou i letos a nepolevily v tempu nastaveném v minulém roce. Dokonce i pražská burza se zmátořila.

Ze stejných důvodů se zastavil posun výnosů nahoru a dluhopisové trhy, resp. ceny dluhopisů zastavily svůj pád a některé ceny se dokonce zvýšily. Zajímavé je, že se Česká národní banka jako jedna z prvních pustila do zvyšování základní úrokové sazby, a na konci června zvýšila repo sazbu z 0,25% na 0,5 %. Důvodem je rostoucí inflace a rychlé otevírání ekonomiky.

Na druhou stranu jsou vyšší výnosy dluhopisů vlastně pozitivní, protože nyní mohou nejen podílové fondy, ale i ty penzijní investovat konzervativně mnohem lépe než před pár měsíci a mohou začít konzistentně dodávat klientům několik procent ročně.
Za poslední rok vzrostly výnosy 10letého českého státního dluhopisu o 1 % a to ČNB zvýšila sazby pouze o 0,25 %.

Globální akciové fondy vs. Partners 7 Stars
Máme za sebou pandemii a do následujících měsíců bude velmi důležité, jakou strategii portfolio manažeři zvolí. Níže je vidět historickou výkonnost fondu Partners 7 Stars v porovnání s vybranými fondy. Asi nejdůležitější zprávou je, že stále nabízíme akciový fond s nulovými vstupními poplatky, což klienti vítají, a že navzdory těžkým 5 rokům (zvolení Donalda Trumpa, příchod světové pandemie vč. lockdownů, volatilita komoditních trhů, intervence proti koruně …) je dlouhodobá výkonnost fondu Partners 7 Stars na úrovních, které by akcie měly přinášet, a tedy +46 % za pět let, což je 8 % ročně.

Vybrané akciové fondy

Zdroj: Reuters

Zhodnocení za 5 let do konce 2Q 2021

Korunové dluhopisové fondy vs. Partners Bond Opportunity
Riziko přicházející inflace, která v České republice překonala opět 3 % za rok, posunulo výnosy výše, což snížilo cenu mnoha dluhopisů a zatlačilo výkonnost konzervativních dluhopisových fondů pod nulu. Fond Partners Bond Opportunity si s tímto obdobím skvěle poradil, a jako jeden z mála dosahuje letos kladných výsledků. Zhodnocení na úrovni inflace je tedy i nadále cílem fondu Partners Bond Opportunity a díky postupnému nárůstu základní sazby ze strany ČNB a vyšším výnosům dlouhodobějších dluhopisů by výkonnost přes plus 2 % neměla být v tomto roce problémem.

Vybrané fondy kvalitních dluhopisů

Zdroj: Reuters

Zhodnocení od založení fondu (cca 2,75 roku)

Smíšené strategie vs. Partners Universe 6, 10 a 13
Sázka na protiinflační vládní dluhopisy spolu se sázkou na region Velké Británie pomohly smíšeným fondům Partners k velice slušné výkonnosti v první polovině letošního roku. Rozdíl ve výkonnosti v porovnání s konkurencí je výraznější v okamžiku zohlednění vstupních poplatků konkurence.

Vybrané smíšené fondy

Zdroj: Reuters

Zhodnocení za posledních 5 let

Smíšené fondy Partners dlouhodobě vykazují jednu z nejlepších výkonností, fond Partners Universe 10 za poslední tři roky posílil o 15,5 %. Fond Partners Universe 13 dokonce o 18,6 %.

Fondy dividendových strategií vs. Partners Dividend Selection
Fond Partners Dividend Selection se z propadu vzpamatoval velice rychle. Sázka na globální oživení prostřednictvím navýšení pozic v energetickém, finančním a spotřebitelském sektoru se vyplatila a fond v prvním pololetí letošního roku posunula o 10 % výše, což stačilo na většinu konkurenčních fondů, včetně globálního dividendového fondu Fidelity, který za stejné období posílil o 9,1 %. Od svého dna v polovině března loňského roku je tak fond Partners Dividend Selection výše o úctyhodných 54 %.

Zároveň spolu se silným růstem akcií v první polovině letošního roku jsme na portfoliu postupně realizovali zisky, což vedlo k nárůstu hotovosti nad dlouhodobý průměr. Aktuálně drží fond cca třetinu majetku v hotovosti, kterou jsme připraveni opětovně zainvestovávat do konkrétních společností v případě poklesu trhů.

Vybrané akciové fondy s dividendovou strategií

Zdroj: Reuters

Zhodnocení od počátku roku

 

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: