Zhodnocení podílových fondů za 1Q 2021: vezeme klienty na pozitivní vlně

Ondřej Koňák, Martin Mašát | 26. 4. 2021 | Vstoupit do diskuze

Rok 2020 dopadl pro naše fondy velice pozitivně – navzdory vývoji trhů a pandemii. A se stejnou vervou jsme se vrhli i do roku 2021, kde stále rostou ceny akcií a naše fondy s nimi. Co se týče opatrnějších investic v dluhopisovém fondu Partners Bond Opportunity, tak jsme dělali vše proti propadu cen dluhopisů a jako jeden z mála fondů jsme letos v kladných číslech.

Zhodnocení podílových fondů za 1Q 2021: vezeme klienty na pozitivní vlně

Vývoj na kapitálovém trhu
Pozitivní náladu na akciových trzích udržuje několik faktorů, které bedlivě sledujeme. Jako hlavní musíme zmínit rychlost vakcinace populace ve světě, která svižně postupuje a je stále jasnější, že omezení kvůli pandemii viru Covid-19 se budou všude uvolňovat. Jak velká bude následná euforie a jak ovlivní finanční trhy, teprve uvidíme.

Pozitivní vlnu udržují i další významní hráči, a to především nový prezident USA Joe Biden a jeho stimulační balíček o velikosti 1,9 biliónu USD a plán na další a ještě větší, který bude směřovat do zlepšení infrastruktury a zelených projektů. Do podpory ekonomik mají stále co říct i centrální banky, a to zejména americký FED a evropská ECB, které potvrdily pokračování politiky extrémně nízkých úrokových sazeb. V Evropě se dokonce zvětšil objem kvantitativního uvolňování, resp. přítok peněz do ekonomiky skrze výkup státních dluhů.

Akcie rostou i letos a nepolevily v tempu nastaveném minulý rok. Jedinou změnou je, že evropské akcie mají aktuálně prim nad americkými.

Máme tu však i nový příběh, který však dopadá hlavně na dluhopisy, a to hrozba budoucí potenciální inflace. Někteří investoři se bojí, že biliardy peněz vhozených do ekonomiky s koncem pandemie způsobí nárůst cen. To vyvolalo výprodej předražených dluhopisů, a tedy pokles jejich cen, resp. růst jejich výnosů. Když k tomu přidáme ohromné deficity, které státy musí skrze nové dluhopisy profinancovat, a to i v České republice, máme za sebou docela nepěkné čtvrtletí.

Na druhou stranu vyšší výnosy dluhopisů, jsou vlastně pozitivní, protože nyní mohou nejen podílové fondy, ale i penzijní fondy investovat konzervativně mnohem lépe než před pár měsíci a mohou začít porážet inflaci.

Výnos českého státního 10letého dluhopisu

Výnos českého státního dluhopisu se vrátil výše na úroveň, kterou jsme měli v roce 2013. Nízkoúrokové období je za námi a pravděpodobně se to bude týkat i hypotéčních sazeb.

Globální akciové fondy vs. Partners 7 Stars
Máme za sebou 12 měsíců od doby, kdy se akcie dotkly dna, a proto meziroční zhodnocení (od března do března) vypadá impozantně. Ovšem velmi důležité rovněž je, jak každý fond prožil začátek loňské korekce a jak následně reagoval. A tady je vidět síla, a hlavně flexibilita fondu Partners 7 Stars, který celou taškařicí prokličkoval bez ztráty kytičky. Za povšimnutí stojí 5letá výkonnost fondu, která, navzdory volatilnějším obdobím, ukazuje solidních +40 %, které si klienti připsali. Očekáváme, že výkonnost fondu Partners 7 Stars bude i letos pozitivní a máme solidně nastartováno dosáhnout +8 až +10 %.

Vybrané akciové fondy k 31.3.2021

Korunové dluhopisové fondy vs. Partners Bond Opportunity
Riziko přicházející inflace a enormní dluhy státu poslaly (chválabohu) výnosy dluhopisů konečně nahoru. Růst výnosů sice znamená pokles cen dluhopisů, ale s tím si Partners Bond Opportunity poradil a nyní nastává doba, kdy dluhopisové fondy mohou mít opět lepší výsledky. Bohužel mnoho dluhopisových fondů nebylo na tuto situaci připraveno a mají letos záporné zhodnocení. Zhodnocení alespoň na úrovni inflace je tedy i nadále cílem fondu Partners Bond Opportunity (jako jedinému se mu to za uplynulé dva roky podařilo). Předpokládáme, že výsledkem letošního roku by měl být růst minimálně na úrovni 2 %.

Vybrané fondy kvalitních dluhopisů k 31.3.2021

Smíšené strategie vs. Partners Universe 6, 10 a 13
Loňská úspěšnost smíšených strategií byla z velké míry ovlivněna podílem akciové složky a správným regionálním a sektorovým výběrem. V obou případech byly smíšené fondy Partners na té správné straně, když jsme měli výrazně zastoupené americké akcie spolu s technologickým sektorem. Díky tomu fondy Partners dosáhly výrazného zhodnocení v meziročním srovnání a opětovně potvrdily vedoucí postavení v rámci konkurenčních fondů.

Vybrané smíšené fondy k 31.3.2021

Růst napříč smíšenými fondy Partners se daří udržovat i od počátku letošního roku, za což vděčíme aktivnímu přístupu k řízení portfolia spolu se správným výběrem regionální a sektorové expozice. V letošním roce sázíme na britské akcie, které jsou stále velice atraktivně oceněné a vzhledem k výrazně vyšší proočkovanosti populace předpokládáme rychlé oživení britské ekonomiky. Sektorově postupně navyšujeme pozice v tradičních sektorech, ale sázíme i na zelené zdroje energie.

Zhodnocení za posledních 5 let

Fondy dividendových strategií vs. Partners Dividend Selection
Fond Partners Dividend Selection byl jedním z fondů, které pandemie nejvíce zasáhla, a to zejména kvůli jeho expozici na tradiční sektory ekonomiky. Za pouhý měsíc, od února do konce března loňského roku, fond ztratil 28 % své hodnoty. Protože tradiční sektory jsou ty, které tvoří motor globální ekonomiky, bylo jen otázkou času, kdy se jejich hodnota vrátí na předcovidové úrovně. O kvalitě společností v portfoliu fondu nás přesvědčil i fakt, že celých 93 % námi vybraných společností nepřistoupilo ke snížení dividendy, tedy kroku, který byl v loňském roce poměrně častý. Růst tradičních odvětví přišel záhy a do konce roku fond Partners Dividend Selection posílil o bezmála 40 %.

Vybrané akciové fondy se zaměřením na dividendové tituly k 31.3.2021

V růstu pokračuje fond Partners Dividend Selection i od začátku letošního roku. Ke konci března si připsal dalších 7,3 % a ti investoři, kteří postupně navyšovali pozice v propadu trhů, se tak těší bezmála 45 % zhodnocení své investice za poslední rok.

Zhodnocení od počátku roku 

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: