Rok poté jsou fondy Partners ve výrazných ziscích

Ondřej Koňák | 12. 4. 2021 | Vstoupit do diskuze

Zažíváme přesně rok od zhroucení finančních trhů v reakci na globální pandemii. Propad postihl všechny druhy aktiv bez ohledu na jejich fundamentální hodnotu. Celý svět se najednou zastavil, pokles výroby byl největší od druhé světové války a s odstupem roku můžeme říct, že nárůstem zadlužení jednotlivých států se covid této události vyrovnal.

Rok poté jsou fondy Partners ve výrazných ziscích

23. března 2020 – data, o kterém už dnes lze říct, že bylo dnem finančních trhů.

Hlavní trhy ve ztrátě
Z grafu je patrné, že většina hlavních trhů ztratila během pouhého měsíce cca 40 % své hodnoty v čele s Ruskem, Českem, ale i Velkou Británií. Největší ztráty ruských akcií nejsou překvapením, vzhledem ke zhroucení ceny ropy nejen kvůli pandemii, ale i cenové válce OPECu. Naopak výrazně lépe si vedly akcie v Hongkongu nebo technologický Nasdaq, který velmi pomohl i americkému S&P500 Indexu.

Přestože jde o smutné výročí z pohledu reálného stavu jednotlivých ekonomik a dopadu do života každého z nás, výkonnost finančních trhů nabízí v ročním srovnání naprosto jiný a pozitivnější obrázek.

 

Oživení finančních trhů bylo nejrychlejší v historii
Růst finančních trhů, který nastal od 23. března do konce roku 2020 byl úctyhodný. Z obou grafů je patrné, že regiony, které zaznamenaly největší propady byly většinou ty, které následně nejvíce rostly.Investoři, kteří se nenechali vystrašit propadem trhů, ale naopakpostupně navyšovali své stávající pozice, dosáhli výrazně vyššího zhodnocení své investice. Opět se tak potvrdila historická zkušenost, na níž jsme investory několikrát upozorňovali a sice, že dopad pandemií na finanční trhy je velice rychlý a krátký. Nicméně velice rychlé je i následné oživení.

Zajímavá je v tomto srovnání Velká Británie, které patřila k zemím s jedním z nejhlubších propadů, ale od svého dna naopak rostla relativně nejméně. Domníváme se, že vysvětlení nabízí nejistota spojená s brexitem. Zároveň jsme ale přesvědčení, že tuto etapu Britové zvládnou na výbornou a z brexitu vyjdou výrazně silnější. Vyšší proočkovanost populace v porovnání s celkovou situací v Evropě nám naši domněnku potvrzuje a v budoucnu se právě tento krok podepíše na rychlejším oživení britské ekonomiky. Velká Británie je tak naším černým koněm na smíšených fondech PU10 a PU13. Britské akcie jsou zároveň jedny z mála, jež se aktuálně stále obchodují mírně (o cca 4 %) pod úrovní před propadem trhů.

Grafy níže zachycují situaci napříč jednotlivými americkými sektory. Pandemie zasáhla zejména tradiční sektory ekonomiky v čele s energetickým a finančním sektorem. Naopak relativně lépe si vedly defenzivní sektory typu necyklického zboží, zdravotnictví nebo telekomunikací. I tyto však ztratily během měsíce mezi 20 % a 30 % své hodnoty.

Silný růst finančních trhů pokračuje i v letošním roce. Celkovou výkonnost jednotlivých regionů od dna po konec března letošního roku zachycuje graf níže vlevo. Lídrem je Nasdaq, který si za necelý rok připsal více jak 90 %. Bezmála 90 % si připsal také německý DAX. Americké spolu s evropskými i českými akciemi dokázaly růst o více jak 70 %. Naopak výrazně zaostává Polsko, které posílilo o 50 %.

Zajímavé srovnání ukazuje graf níže vpravo. Jde o hodnotu akciových trhů ke konci března letošního roku v porovnání s hodnotou před propadem trhů, tedy k 14. únoru 2020. Rok poté se většina hlavních trhů minimálně vrátila na úrovně před propadem.Technologický Nasdaq je dokonce o více než třetinu výše. O bezmála 20 % nad úrovní před propadem trhů jsou i americké a německé akcie a o 10 % výše jsou i evropské akcie. Naopak ruské, britské a polské akcie jsou stále nepatrně pod úrovní před covidovým propadem.

Pokud se podíváme na výkonnost jednotlivých sektorů v US, dojdeme k podobnému závěru. Tradiční sektory, které byly v loňském roce nejvíce pod prodejním tlakem, od začátku letošního roku zaznamenávají nejvyšší zisky. Pokud se podíváme na graf níže vpravo porovnávající hodnotu sektorů ke konci března letošního roku s hodnotou jednotlivých sektorů před propadem, zjistíme, že energetický sektor je jediný, který se obchoduje stále ještě pod úrovní před propadem trhů. Relativně levné jsou i banky a necyklické zboží. Ty jsou o cca 10 % nad úrovní před propadem trhů.

Fondy Partners jsou v ročním srovnání výrazně výše
Pandemie zasáhla nejvíce akciové fondy a vzhledem k expozici do tradičního odvětví se to týkalo i fondu Partners Dividend Selection. Ten zaznamenal v období od 14. února do 23. března loňského roku propad přibližně o 28 %. Protože tradiční sektory jsou ty, které tvoří motor globální ekonomiky, bylo jen otázkou času, kdy se jejich hodnota vrátí na před covidové úrovně. O kvalitě společností v portfoliu fondu nás přesvědčil i fakt, že celých 93% námi vybraných společností nepřistoupilo ke snížení dividendy, kroku, který byl v loňském roce poměrně častý. Růst tradičních odvětví přišel záhy a do konce roku fond Partners Dividend Selection posílil o bezmála 40 %.

V růstu pokračuje fond Partners Dividend Selection i od začátku letošního roku. Ke konci března si připsal dalších 7,3 % a ti investoři, kteří postupně navyšovali pozice v propadu trhů, se tak těší bezmála 45 % zhodnocení své investice za poslední rok.

Výhled pro akcie zůstává stále příznivý
Přestože cesta k plnému otevření je stále trnitá, směr je jasný a je jen otázkou času, kdy se tak stane. Centrální banky zachovávají věrnost uvolněné monetární politice. Ta se díky aktuálním nízkým úrokovým sazbám propisuje zejména do výkonnosti finančních trhů. Přestože se začínají objevovat inflační tlaky, růst sazeb je, minimálně v letošním roce díky vysokému zadlužení, velice málo pravděpodobný. Tradiční odvětví ekonomik je stále velice zajímavou a atraktivně oceněnou investiční příležitostí. Hlavním rizikem v letošním roce je tak eskalace globálního napětí mezi západem a východem, která může globální oživení výrazně oddálit.  

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: