ŽIJEME VE ZLATÉ ÉŘE FINANČNÍCH PODVODŮ

Martin Tománek | 13. 1. 2021 | Vstoupit do diskuze

Anglie, rok 1720. Na pozadí davového šílenství kolem akcií Jihomořské společnosti, které zdánlivě neznají nic jiného než raketový růst, probíhají masivní podvody. Investoři jsou lační po vysokých výnosech. Z ničeho nic vznikají desítky nových firem, které jim nabízejí cenné papíry, s příslibem rychlého zbohatnutí. Mnohé z těchto firem bohužel nevydrží déle než pouhý týden či dva. Jak uvádí Charles Mackay v knize Oblíbené mýty a šílenství davů, rekordmanem se stal muž, který popsal byznys plán své firmy vskutku neotřelým způsobem: „provozovat podnik, který má obrovskou výhodu, ale nikdo neví jakou“. Na uskutečnění tohoto „záměru“ se snažil od investorů získat půl milionu liber. A rozhodně si nemohl stěžovat na malý zájem. Před kanceláří nově vzniklé společnosti se okamžitě objevily zástupy lidí. Poté, co prodal tisíc akcií, náš podnikavec za sebou zavřel dveře, opustil zemi a nadobro zmizel. Výsledek celé mánie – tisíce lidí přišly na mizinu.

ŽIJEME VE ZLATÉ ÉŘE FINANČNÍCH PODVODŮ

O 300 let později…
Podle serveru Ponzitracker, který sleduje vývoj v oblasti finančních podvodů, bylo v minulém roce v USA odhaleno nejméně šedesát Ponziho schémat. Uvádí, že „těchto šedesát schémat dohromady představuje majetek investorů v objemu zhruba 3,2 miliardy dolarů – nejvyšší roční úhrn od roku 2010 a více než dvojnásobek oproti roku 2018“.

Chaos za Atlantickým oceánem? Ne tak docela, Evropa je na tom podobně. I v České republice byly v posledních letech odhaleny podvody obrovského rozsahu, v řádu stamilionů či rovnou miliard korun. Připomeňme letadlo WSM, které pilotoval Jiří Kubíček. Nebo J.O. Investment Jakuba Ortinského, který se zřejmě inspiroval oceňovaným filmem Vlk z Wall Street. K relativně menším podvodům co do rozsahu se potom řadí Kairos Planet. Takto bychom mohli pokračovat.

Nabízí se otázka: Proč se finančním podvodníkům tak nebývale daří? Odpověď podává Ben Carlson v ojedinělé a dobře načasované knize Nenechej se nachytat: Stručná historie finančních podvodů.

Kdy podvody vzkvétají
Carlson mimo jiné uvádí několik podmínek, za kterých podvody obvykle vzkvétají. Uvedeme si ty nejzásadnější:

  1. Když je přítomný „expert“ s dobrým příběhem. Lidé jsou bytosti milující dobrý příběh. A šejdíři to velice dobře vědí. Mnozí z nich jsou velmi talentovaní obchodníci. Vědí, jak důležité je vymyslet jedinečný a chytlavý příběh.  
  2. Když je chamtivost všudypřítomná. Obzvláště nebezpečná jsou období, kdy na finančních trzích panuje velký optimismus. Mnozí investoři podlehnou lákavé iluzi, že hyper-tempa růstu mohou trvat věčně. Podlehnou představě, že jim trh něco dluží. Ostražitost jde stranou, risk management oknem ven. Někteří svěří své úspory sebevědomému podvodníkovi. Přece když někdo vypadá, že moc dobře ví, o čem mluví, slibuje hory doly, a používá nesrozumitelné termíny, tak to musí být expert. Ani ne…
  3. Když se lidé začnou řídit podle davu. Říká se tomu princip sociálního schválení. Zkrátka se řídíte tím, co dělají ostatní. Někdy je to užitečné. Nevíte, kde se v supermarketu nachází pokladny? Jednoduše hledejte zástupy lidí. Bohužel v investování to může být extrémně nebezpečná strategie. Podvody se často šíří jako virus, „neboť je těžké sledovat ostatní, jak dosahují snadných výnosů“.
  4. Když do hry vstoupí banky. Banky mají ošklivý zvyk přilévat olej do ohně, kdykoli se trhy dostanou na vlnu bezbřehého optimismu. Například v období realitní mánie v letech 2000 až 2006 podle FBI vzrostl počet podvodů souvisejících s hypotékami pětinásobně. Jak uvádí Carlson, firmy na Wall Street nejsou vždy pachatelem zločinů, nicméně investor by měl počítat s tím, že „čekají na příležitost, kdykoli se na trzích objeví horečka“.
  5. Když bují inovace. Období velkých technologických změn vytváří ideální prostředí pro finanční podvody. Na každém rohu slyšíte slova jako revoluce, změna paradigmatu nebo nová éra. Slovy Carlsona: „Každý by rád věřil, že tyto rychlé změny povedou k rychlým ziskům, což je důvod, proč podvodníci prosperují v době boomu na finančních trzích, politických zvratů, technologických inovací a časů transformace.“

Zlatá éra podvodů
Carlsonovy postřehy nám pomáhají pochopit aktuální situaci. Žijeme v období převratných technologických změn. Výrazné pokroky v oblasti robotiky, umělé inteligence nebo nanotechnologií poskytují podvodníkům chytlavé příběhy.

Učebnicovým příkladem jsou kryptoměny. Jejich přínosy jsou sice vysoce diskutabilní, nicméně dá se na nich vystavět pohádka o zářné budoucnosti a rychlém zbohatnutí. Bez zajímavosti nezůstává fakt, že Wall Street se v této oblasti také čím dál více angažuje. Banky zřejmě opět ucítily „pach krve“. A nesmíme zapomenout na takzvané „počáteční nabídky mincí“ (ICO, z angl. Initial Coin Offering), na kterých prodělaly kalhoty celé zástupy spekulantů. Recept na podvod je přímočarý: vymyslíte chytlavý příběh o tom, jak vaše nová kryptoměna změní svět. Investorům prodáte pár milionů tokenů. Shrábnete peníze a vypaříte se. Takových případů bylo v posledních letech nepočítaně. Mimochodem, podobnost s finančními podvody před třemi sty lety (!) čistě náhodná.

A teď mírná kritika. Carlson pomíjí některé další důležité faktory, které podvodníkům poskytují živnou půdu. Nevěnuje se například roli regulátorů trhu. Ti až příliš často fungují jen jako „finanční archeologové“ – investorům přesně řeknou, kde se podvod stal. Trochu pozdě. Pro příklad přitom nemusíme jít daleko. V ČR jsme v minulých letech byli nejednou svědky situace, kdy nově založená firma prodala investorům dluhopisy, přičemž dopředu věděla, že je nesplatí. Tyto podvodné emise byly výrazně usnadněny absencí účinné regulace. Česká národní banka se zmohla jen na pár varování, že trh korporátních dluhopisů není regulován (zde).

Dalším významným faktorem jsou extrémně nízké úrokové sazby. V takovém prostředí jsou bankovní vklady a kvalitní státní dluhopisy obecně neatraktivní. Investoři proto hledají výnosnější alternativy.  A bohužel, někteří skončí v rukou šejdířů slibujících vzdušné zámky.

Hlavní sdělení je zřejmé: Investoři, bděte! Finančních podvodníků a různých šarlatánů dnes najdete třináct do tuctu. Ke své nekalé činnosti mají ideální prostředí. Žijeme ve zlaté éře podvodů.

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: