Když akcie padají aneb zde měl být děsivý titulek

Martin Tománek | 9. 3. 2020 | Vstoupit do diskuze

V pondělí 9.3. se v médiích objevují strašidelné titulky. Uveďme pár příkladů: Panika na trzích. Cena ropy zažívá volný pád (Novinky.cz) Burzovní panika šplhá na desetiletý vrchol, svět si připomněl dluhovou krizi (E15) Svět zažívá ropný šok. Saúdové spustili cenovou válku, cena strmě padá (iDNES.cz) Italská masivní karanténa vyvolala paniku, akciové trhy se hroutí o 11 % (CNBC).

Když akcie padají aneb zde měl být děsivý titulek

Poslední titulek jsem zvýraznil, neboť je můj „oblíbený“. Pokud si dáte tu práci a přečtete si celý článek, zjistíte, že o jedenáct procent dnes dopoledne klesají italské akcie. Třeba německé aktuálně klesají „jen“ o šest procent. Hezká ukázka zavádějícího titulku.  

Všimněte si, že média aktuální vývoj vysvětlují různě. Zatímco některá píšou o burzovní panice v důsledku šíření nákazy nového koronaviru (karanténa v Itálii), jiná ji vysvětlují krachem jednání kartelu OPEC, který se nedokázal dohodnout s Ruskem na koordinovaném omezení těžby ropy. Je totiž prakticky nemožné podat přesné vysvětlení tržních pohybů, neboť těm panikařícím investorům nevidíme do hlav. Nemůžeme se každého z nich zeptat, jaký má pro prodej akcií hlavní důvod. A už vůbec nemáme tušení o algoritmu nějakého fondu, který právě vydal prodejní signál.

Shodnout se můžeme na tom, že akcie strmě padají. Například deník Financial Times uvádí, že britské akcie dnes mohou zažít nejhorší den od finanční krize 20072009. Přirozeně to budeme vědět až odpoledne, po uzavření burzy.

Každopádně v celé té záplavě titulků nám něco zásadního chybí. Co když je současný výprodej na akciových trzích (minimálně pro některé) dobrou zprávou? Nahlédněme společně do knihy Inteligentní investor, kterou sepsal Benjamin Graham, někdejší mentor Warrena Buffetta. Na straně 199 najdeme tak trochu jiné zprávy z trhu. Nesrovnatelně lepší a cennější:

Přeji hezké nákupy! A pokud už máte dávno nakoupeno, nezoufejte. I tato burzovní panika pomine.

6

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: