Koronavirus: Cena zlata zamířila vzhůru. Na jak dlouho?

Martin Mašát | 12. 3. 2020 | Vstoupit do diskuze

Proč se v době, kdy se světem šíří koronavirus, zvedají ceny zlata? A bude dále stoupat?

Koronavirus: Cena zlata zamířila vzhůru. Na jak dlouho?

Zlato je částí investorů stále považováno za aktivum, které je imunní vůči krizím a zachovává si hodnotu, i když se svět řítí do zkázy. A opravdu, v dobách větších turbulencí (války, finanční krize, ropné šoky) cena zlata zpravidla roste. Investoři v takových případech přesouvají peníze především do bezpečných dluhopisů a v určité míře i do zlata. Státní dluhopisy jsou brány jako bezrizikové aktivum a zlato jako pojistka proti propadu cen rizikových aktiv.

Současná pandemie koronaviru ohrožuje v mnoha oborech (turistika, letectví apod.) samotný život firem, a proto investoři stáhli část svých peněz do zlata, jehož cena proto vyskočila asi o 15 %. Obecně se očekává, že až hrozba pomine (nalezne se lék, virus zmutuje do méně nebezpečné formy, naučíme se s nákazou žít) ceny zlata opět klesnou a firmy budou dohánět zameškané zakázky. Ze zlata se opět na několik let stane nevýnosná investice.

Cena zlata se v současnost dostala na úrovně krizových let 2011 a 2012 a jeho další růst je podmíněn pokračujícím šířením koronaviru. Vzhledem k rostoucímu množství nakažených je pravděpodobné, že cena zlata ještě poroste. Na druhou stranu, v případě ukončení nákazy cena velice rychle opět klesne. Musíme si uvědomit, že zlato je aktivum, které dlouhodobě nic nevydělává a je ve své podstatě jen jakousi formou pojištění proti právě nečekaným a navíc systémovým světovým krizím. Vzhledem k malé pravděpodobnosti podobných událostí (včetně současné situace) je zlato vhodné jen jako malý doplněk celkových investic klientů. 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: