DO&CO jako horký tip do portfolia

Ondřej Koňák | 13. 2. 2020 | Vstoupit do diskuze

V předchozím článku, který se týkal akciového výhledu na letošní rok, jsme vás informovali, že v letošním roce očekáváme výrazně vyšší volatilitu, než na jakou jsme byli v minulých letech zvyklí. Hlavním důvodem je fakt, že letošní rok bude jak z pohledu politických, tak ekonomických událostí hodně výživný. Z těch nejdůležitějších zmiňme ladění smlouvy o brexitu, US prezidentské volby a pokračování dalších obchodních dohod s Čínou.

DO&CO jako horký tip do portfolia

Bohužel růst napříč aktivy a regiony, kterého jsme byli svědky v minulém roce, se letos nejspíš opakovat nebude. Růst nebude plošný a nebude probíhat napříč sektory, a proto bude nutné hodně a dobře vybírat.

DO & CO součástí Partners Dividend Selection
My jsme koncem minulého roku nakoupili do fondu Partners Dividend Selection rakouskou společnost DO & CO, jejíž hlavní činnost leží v segmentu prémiového cateringu. Pojďme se na ni podívat trochu detailněji.

Počátek podnikání společnosti spadá do roku 1981, kdy otevřela ve Vídni svou první restauraci. Od roku 1983 začala nabízet cateringové služby a od 1992 zajišťuje DO&CO catering na akcích formule 1. V roce 1998 probíhá úspěšné IPO ve Vídni, kde má společnost 1,3% váhu na hlavním trhu. Následují smlouvy o cateringu s leteckými společnostmi v New Yorku, Mnichově, Frankfurtu, Londýně a Istanbulu.

V současnosti je business společnosti postaven na třech pilířích. Největší z nich – catering pro letecké společnosti, generuje 70 % celkových tržeb skupiny. Mezi nejvýznamnější patří Emirates, Lufthansa, Turkish Airlines, Air China a British Airways. Následuje catering na mezinárodních akcích (F1, mistrovství ve fotbale nebo olympijské hry) s 15% podílem a provoz vlastních prémiových restaurací s necelými 15 %.

Má našlápnuto
Z pohledu tržeb se DO & CO díky silnému růstu segmentu cateringu pro letecké společnosti za posledních deset let více než zdvojnásobila (CAGR 10,2 %). V roce 2019 tak dosáhly úrovně EUR 850mn. EBITDA marže se dlouhodobě pohybuje kolem úrovně 10 %. Návratnost vlastního kapitálu byla v roce 2019 necelých 13 % a očekává se růst na bezmála 19 % pro roky 2020 a 2021. Přitom zadluženost společnosti je pod průměrem konkurenčních společností. Ke konci roku 2019 byl čistý dluh k EBITDA na úrovni 1,2x, průměr sektoru je cca 1,5x.

Free cash flow yield aktuálně dosahuje cca 1,3 %, což je dáno stále poměrně vysokými investicemi do růstu společnosti (upravený free cash flow yield o dluh dosahuje dokonce mírně záporných úrovní). Přestože poměr capexu k tržbám klesá, v roce 2019 byl na úrovni 4,9 % (pokles z 8,7 % v roce 2018) a stále je více než trojnásobný v porovnání s úrovní konkurenčních společností. Pozitivním efektem je velice silný očekávaný růst zisků, který dosahuje pro letošní rok bezmála 70 % resp. 20 % pro rok 2021, a který v následujících letech hodnotu free cash flow yieldu výrazně zlepší (očekává se růst na 9,2 % v roce 2021).

Společnost reportuje celoroční výsledky 20. února. Očekáváme velice silné meziroční růsty jak na úrovni tržeb, tak EBITDA, které podle nás povedou k revizi cílových cen směrem nahoru. Podle vyjádření společnosti bude dopad koronaviru na hospodaření společnosti v letošním roce minimální, protože z celkem 2 000 letů denně, pro které společnost zajišťuje catering, je jich pouze 30 s Čínou. Navíc celých 80 % nákladů je variabilních a v případě zrušených letů odpadají.

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: