Letošní rok bude hlavně o výběru kvalitních titulů do portfolia

Ondřej Koňák | 27. 1. 2020 | Vstoupit do diskuze

Rok 2019 má většina portfolio manažerů úspěšně za sebou. Akciové trhy si, až na výjimky, připsaly dvojciferné růsty v čele s Ruskem a americkým indexem technologických společností Nasdaq, které rostly o 45 %, resp. 35 %. Pozadu nezůstaly ani hlavní evropské regiony, jejichž zisky převýšily dvacetiprocentní úroveň.

Letošní rok bude hlavně o výběru kvalitních titulů do portfolia

Výrazně bohužel zaostávala střední Evropa, která rostla o necelá 3 %. Důvodem byl 7,5% pokles polského trhu v reakci na vládní zásahy ve státem kontrolovaných společnostech. Šlo zejména o potvrzení negativního rozsudku polského nejvyššího soudu ohledně cizoměnových hypoték, stále diskutovaná konsolidace málo zadluženého energetického sektoru s hodně zadluženým sektorem utilit a výměna ředitelů hlavních polských bank. Na druhou stranu má polský trh snad nejhorší za sebou a polské prezidentské volby v květnu by tak mohly být na nějakou dobu poslední větší nejistotou.

Co očekávat v letošním roce
S určitostí můžeme říci snad jen to, že výrazně vyšší volatilitu, než na jakou jsme byli v předchozích letech zvyklí. Důvodem je fakt, že letošní rok bude jak z pohledu politických, tak ekonomických událostí hodně výživný.

Britové snad konečně odejdou z Evropské unie, což jim nakonec budeme všichni závidět. Trump by měl pomalu pokračovat ve vyjednávání podmínek obchodní dohody s Čínou s pořadovým číslem 2, což mi trochu připomíná zahájení prvního kola kvantitativního uvolňování. Většina si také myslela, že bude jen jedno. Nakonec jim není konec. Myslím, že v případě Trumpa to bude podobné.

Na podzim máme v USA prezidentské volby, což většina analytiků zmiňuje jako hlavní argument pro pokračující růst akcií v letošním roce. A v mezičase nás čeká pokračující aukce 5G spektra v Evropě s nejistou účastí čínského Huawei, boj za lepší klima v podobě Green Dealu (v našem případě spíše v podobě ESG fondů) a několik méně významných voleb v Evropě. Nutno podotknout, že v Belgii vládu nemají už více než rok a půl.

Osobně vidím příležitosti spíš v Evropě, která je valuačně atraktivnější. Z pohledu jednotlivých sektorů pak preferuji banky, telekomy a energy. Celkově ale platí, že bude nutné letos hodně a hlavně dobře vybírat. Troufám si tvrdit, že významnou roli v dosažení solidního výnosu na konci roku bude hrát výnos dividendový. Jsem rád, že i u nás existují fondy, které právě tuto strategii pro své klienty realizují. Jedním z nich je fond Partners Dividend Selection, který jen za loňský rok klientům vydělal bezmála 17 % a renta vypsaná pro klienty tohoto fondu na první polovinu letošního roku tak dosáhne 5 %.

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: