Zlatý rok pro klienty podílových fondů – růst o 20 % v dohledu

Martin Mašát | 6. 12. 2019 | Vstoupit do diskuze

Je sice teprve listopad (resp. prosinec) a na hodnocení roku je brzy, ale co si neudělat malý vánoční dárek. Klienti podílových fondů si můžou jen blahopřát, že investovali, dodrželi své investiční strategie a nenechali se vyplašit srdceryvnými výkřiky některých rádoby populárních ekonomů o příchodu krize a jistém propadu všech cen. Dynamičtí klienti, kteří se drželi svých zásad, mají letos na dohled zhodnocení 20 %.

Zlatý rok pro klienty podílových fondů – růst o 20 % v dohledu

Ani konzervativní klienti nemusí plakat. Kvalitní dluhopisové fondy mají letos zhodnocení kolem 4 až 5 %. A pokud někdo zaparkoval peníze do fondů peněžního trhu, může být rád za politiku České národní banky, která rozdává všem 2 % ročně, a tak i extrémně konzervativní investoři mohou něco ze dvou procent dostat.

Partners fondy ukázaly českému trhu svoji sílu a směr
Opakovat výhody Partners fondů se nám zdá zbytečné, ale když vidíme, že mnoho investičních společností používá naše standardy jako své dočasné „výhodné“ marketingové akce, tak se bohužel musíme přihlásit, že my už to vše máme a nastálo.

Která investiční společnost má trvale nulové vstupní poplatky do svých podílových fondů? Jaká investiční společnost má špičkové fondy ve všech kategoriích, kde investuje? Ukažte mi investiční společnost s poplatky u každého fondu hluboko pod 2 %? Která investiční společnost nemění stále strukturu svých fondů, aby zakryla ty aktuálně nevýnosné?

Jen letos pomohly excelentní podmínky pro naše klienty a špičková výkonnost v hlavních investičních strategiích k vzrůstu aktiv ve správě investiční společnosti o 1 miliardu korun, což ukazuje nejen na vysoké zhodnocení, ale také na důvěru, s kterou nám klienti peníze posílají do správy.

Začneme zvesela – akciové fondy: Partners 7 Stars a Partners Dividend Selection
Každý klient, který si vytrpěl loňský prosincový výprodej a nerozklepaly se mu ruce, nyní počítá zisky. V meziročním srovnání je v průměru o 11 % bohatší. A to je tam prosím onen 10% počáteční sešup. Letošní čísla jsou ještě hezčí. Za prvních jedenáct měsíců jen fond Partners 7 Stars zhodnotil majetek klientů skoro o 17 %.

Fond Partners 7 Stars patří mezi nejlepší jak v letošním roce, tak loňském smutném roce a je vidět, že se mu dařilo pobít konkurenční fondy v době klesajících i rostoucích trhů. A klienti přitom za investici nezaplatili ani korunu za vstupní poplatky.

Radost i u konzervativních klientů: Partners Bond Opportunity
Po letech, kdy byly úrokové sazby kolem nuly (nula byla i inflace) jsme se konečně dostali do časů, kdy jsou úroky kolem 2 % (inflace je ale skoro 3). To byla živná půda pro skomírající konzervativní investice, a zvláště dluhopisové fondy, které tak utnuly dobu negativního zhodnocení. A v tuto požehnanou dobu jsme se rozhodli nabídnout klientům dluhopisový fond.

Nejenže se fond Partners Bond Opportunity vyhnul období nulových až záporných výnosů, ale velice rychle se zaháčkoval ve vyšších výnosech dluhopisů a začal díky důvěře klientů nejen růst, ale i zhodnocovat jejich majetek.

První rok existence fondu Partners Bond Opportunity ukázal, že má své opodstatnění. Skvěle se hodí jako konzervativní část portfolií klientů nebo jako likvidní rezerva pro strýčka Příhodu. Nejenže patří mezi 3 nejlepší dluhopisové fondy se zhodnocením skoro 5 %, ale svojí volatilitou (kolísáním) a kvalitou portfolia se řadí mezi nejkonzervativnější. A klienti přitom za investici nezaplatili ani korunu za vstupní poplatky.

Pro zajímavost jsem přidal zhodnocení dluhopisových fondů v letech 2018 a 2017, kdy byly výnosy extrémně nízko a žádný fond se nevyhnul poklesu své hodnoty.

Vyvážení klienti nemohli sáhnout vedle: Partners Universe 6, 10 a 13
Klienti, kteří nechtějí být pouze v akciích, nelákají je ani čistě konzervativní investice a nechtějí v průběhu času překopávat portfolio, mají geniální řešení v podobě vyvážených fondů, kde se o přesuny mezi aktivy, realizaci zisků a zajištění stará portfolio manažer přímo v rámci fondů. Navíc se vše dělá velice rychle a levně pomocí ETF fondů (podobně je na tom i řízení fondu Partners 7 Stars) tzv. Partners ETF Solution.

Samozřejmě i vyvážené fondy profitovaly – jak z růstu cen akcií, tak dluhopisových investic. A navzdory všem učebnicovým poučkám je jejich letošní výkonnost impozantní.

Srovnání vyvážených fondů je těžší kvůli velké rozdílnosti strategií. Prazákladem je však klient, který by měl mít v dané kategorii podobnou rizikovou strategii. I zde letošní výkonnost dosahuje u lepších fondů 10 % a z hlediska výkonnosti patří opět ke špičce v daném sektoru. Konkrétně fond Partners Universe 13 je absolutní extratřída. Ani nejkonzervativnější fond Partners Universe 6 se svojí letošní výkonností 6 % není žádné ořezávátko, a přitom se hodí hodně konzervativním klientům.

Jelikož se jedná o naše nejstarší fondy, tak můžeme v klidu porovnat i 5letou výkonnost. Ani zde není v porovnání s konkurencí co řešit. A přidáme refrén: a klienti přitom za investici nezaplatili ani korunu za vstupní poplatky.

Grafické znázornění tabulek

Akciové fondy vs. Partners 7 Stars (3R)

Dluhopisové fondy vs. Partners Bond Opportunity (2019)

Vyvážené fondy vs. Partners Universe 10 a 13 (5R)

A na závěr: Kolik peněz leží v tuzemských podílových fondech

13

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: