Kdy přijde další krize?

Martin Tománek | 26. 10. 2018 | Vstoupit do diskuze

Začneme hezky ofenzivně, bez špetky diplomacie. Víte, jak se bezpečně pozná investor zelenáč? Pokládá špatné otázky. Například: Kde budou ceny akcií ode dneška za rok? Kde bude kurz koruny vůči euru za tři měsíce? A hlavně, kdy přijde další finanční krize a s ní další burzovní krach?

Kdy přijde další krize?

Proč jsou tyto otázky mimo? Protože na ně nikdo nedokáže s jistotou odpovědět. Nikdo. Dokonce ani velký Warren Buffett, ke kterému vzhlíží po celém světě miliony investorů. Pro důkazy se společně vydáme do relativně nedávné historie, je jich opravdu hodně. Bohužel, mnoho investorů už na cenné lekce zapomnělo.

Ano vím, zpackal jsem to…

Věřte tomu nebo ne, Buffett nedokázal předpovědět poslední finanční krizi, která se naplno rozpoutala na podzim roku 2008, po pádu americké investiční banky Lehman Brothers. Příběh je to opravdu poučný. Vzhledem k tomu, že se jednalo o nejzávažnější hospodářskou krizi od Velké deprese ve třicátých letech minulého století, ustavili Američané v roce 2010 takzvanou Komisi pro vyšetřování finanční krize. Na veřejné grilování byl pozván i Buffett. Jeho konverzace s jedním z komisařů vypadala takto (doslovný překlad zápisu):

Čas 17:55: Komisař Wallison se ptá Buffetta, proč se všemi svými zkušenostmi neviděl bublinu přicházet.

Buffett odpovídá: „Byl to skutečně praotec všech bublin, postihlo to třídu aktiv s hodnotou 22 bilionů dolarů.“ Miliardář říká, že byl překvapený již dříve, a to co se týče rozsahu internetové bubliny minulou dekádu a dodává s úsměvem: „A nikdy jsem nepochopil, jak mohly mít tulipány v Holandsku tak vysokou cenu.“

Zatímco komisař Wallison na Buffetta naléhá a připomíná mu jeho očividný nedostatek předvídavosti, Buffett přiznává: „Ano vím, zpackal jsem to. Nemyslel jsem si, že to splaskne takovým způsobem.“

Zkrátka Warren byl krizovým vývojem zcela překvapen, stejně jako drtivá většina lidí po celém světě. A teď trochu jiný úhel pohledu.

Ben Bernanke neví, která bije

V roce 2014 vyšlo najevo, že americká centrální banka během finanční krize zásadním způsobem podcenila vývoj událostí a ukázala naprostou absenci předvídavosti. Ráno bezprostředně následující po krachu banky Lehman Brothers zasedl měnový výbor FEDu. V ten den se jednohlasně usnesl, že ponechá úrokové sazby beze změny. Rozhodl tedy, že ekonomika nepotřebuje žádnou podporu. Například James Bullard, prezident pobočky FEDu v St. Louis, na své kolegy naléhal, aby „nějakou dobu počkali, aby se zjistilo, jestli má krach Lehman Brothers na národní ekonomiku vůbec nějaký vliv“. Ztracen a dokonale zaskočen byl i samotný šéf FEDu, Ben Bernanke. Ten je přitom označován za jednoho z největších expertů na Velkou depresi. 

Dnes víme, že v době, kdy FED hlasoval a ponechal sazby beze změny, už byla americká ekonomika celých deset měsíců v recesi! A přitom ne ledajaké. Byla to nejhlubší hospodářská recese od třicátých let. Jen jsme se o tom všichni dozvěděli s pořádným zpožděním. Ani ty největší ekonomické mozky světa nevěděly, která bije.

Britská královna se ptá svých poddaných

A ještě do třetice. Britská královna Alžběta položila v listopadu 2008 ekonomům při své návštěvě prestižní London School of Economics jednoduchou otázku ohledně krize: Jak je možné, že ji nikdo neviděl přicházet? Královna se jako odpovědi dočkala blekotání ve stylu „každý spoléhal na někoho jiného a myslel si, že ten druhý ví, co dělá“. Celkem trefné. Každopádně tento příběh má poučné pokračování. Ekonomové o nějaký rok později poslali královně své oficiální vyjádření. Na závěr dopisu stálo:

„Celkově vzato, Vaše Veličenstvo, selhání v předvídání načasování, rozsahu a závažnosti krize, zatímco měla mnoho příčin, bylo v první řadě selháním kolektivní představivosti mnoha chytrých lidí, v naší zemi i mimo ni, ohledně chápání rizik celkového systému.“

Musím uznat, že takové vyjádření ekonomů má svoje kouzlo, je v tom určitá aura odbornosti. Třeba vyjádření „selhání kolektivní představivosti mnoha chytrých lidí“, to je opravdu precizní obrat. No dobře, teď jsem trochu kousavý, nechám to už být.

Co si z toho má vzít inteligentní investor

Inteligentní investor, který nemá tak obrovské, přímo dinosauří ego na to, aby si myslel, že bude v předvídání budoucnosti úspěšnější než Warren Buffett, celý slavný FED nebo všichni ti ekonomové prestižních univerzit, by si z toho měl odnést toto: Vím, že nic nevím. Budoucnost je ze své podstaty nepředvídatelná, přičemž dost dobře nechápeme dokonce ani naši současnost.

Jinými slovy, inteligentní investor musí najít způsob, jak na burze uspět, aniž by musel sestrojit první fungující křišťálovou kouli na světě. Mimochodem i zmíněný Buffett na krizi pořádně vydělal, přestože ji nedokázal předpovědět, a přestože v roce 2008 zaznamenal velice nepříjemné ztráty. Ostatní investoři by si měli vzít příklad. O tom už ale příště.

6

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: