Tiskovka Partners: Zakládáme novou penzijní společnost. Ve hře je i banka

Tereza Píchalová | 15. 1. 2020 | Vstoupit do diskuze

Partners finanční skupina podala v prosinci 2019 žádost o licenci na penzijní společnost. Pilotní provoz se plánuje zahájit s vybranou skupinou finančních poradců na konci roku 2020, ostrý start by byl začátkem 2021. A ve hře je i vybudování vlastní banky pro klienty Partners.

Tiskovka Partners: Zakládáme novou penzijní společnost. Ve hře je i banka

Nová penzijní společnost vznikne jako doplněk k životní pojišťovně Simplea, která odstartovala na začátku července 2019. „Životní pojištění pokrývá rizika a penzijní produkt zajistí investici na stáří. Chceme věci začít dělat jinak – co nejvíce usnadnit práci poradcům a klientům. Důvodem je také nezávislost na jiných penzijních společnostech – snadněji se bude reagovat na podněty poradců a efektivněji spravovat klientský kmen,“ vypočítává výhody Martin Švec, ředitel Simplea pojišťovny a zároveň šéf projektu nově vznikající penzijní společnosti.

Nová penzijní společnost bude mít tři účastnické fondy. Povinný konzervativní fond, který je daný zákonem, a další dva fondy s vyváženou a dynamickou investiční strategií. „Tak bychom měli nabídnout investování jak pro klienty s averzí k riziku, tak pro ty, kteří se rizika nebojí,“ říká Martin a dodává, že chce v investování do fondů využít světových správců, jejichž nabídka je v Česku u penzijních společností do značné míry omezena.

Ačkoli je penzijní spoření regulovaný produkt, kde není příliš prostoru na velké odlišnosti, bude nová penzijní společnost proklientská. „Zásadní pro nás je, aby klient všemu správně porozuměl a vnímal potřebu spoření na stáří. Současně ale bude moci odejít bez poplatku, pokud nebude s čímkoli spokojen nebo z nějakého důvodu bude potřebovat naspořené prostředky předčasně vybrat,“ upozorňuje Martin.

Celková investice do nové penzijní společnosti se pohybuje kolem 150 milionů korun. „Soustředíme se v ní na digitální procesy. Kde to bude možné, tam budou procesy automatizované,“ vysvětluje Martin vyšší počáteční investici, která bude ale dlouhodobě znamenat nižší náklady na samotný provoz penzijní společnosti. „Žádné papíry, žádná pošta, žádné nadbytečné operace. Hlavní provozní činnost pak bude zaměřena na podporu poradců a klientů,“ doplňuje.

Zvažujeme vlastní banku
V rámci budování Partners finanční skupiny zvažuje Petr Borkovec také vlastní banku pro klienty Partners. Podle něho se jedná o logický krok: „Dnes máme téměř 600 tisíc klientů, 90 poboček a 1700 profesionálních poradců. Našim dlouhodobým cílem je zajistit pro naše klienty plné portfolio v oblasti osobních financí.“

V bance spatřuje cestu, jak toho dosáhnout. Nová banka Partners by byla maximálně technologická, postavená na datech. Pro klienty by to byla cesta, jak mít pod plnou kontrolou své peníze včetně jejich přítoků, odtoků a všech finančních smluv jako celku. „Propojujeme bankovní služby s nezávislým poradenstvím, proto jsme jediní, kdo to dokáže pro klienty zajistit. Ani v bankovnictví nemáme problém nabízet produkty jiných institucí, pokud jsou pro klienty vhodnější,“ říká Borkovec.

Celý projekt vyžaduje velmi vysoký kapitál, proto jej nyní vedení důkladně analyzuje. „Pro klienty chceme mít základní služby zdarma, což je u nových bank standardní. Definujeme si value proposition pro klienty ve spolupráci s klienty i poradci. Řešíme zkušené a nadšené bankéře do core týmu, financování a celý byznys model,“ popisuje aktuální stav Borkovec.

Vizí je banka, která je jako jediná v Čechách postavená na technologii 21. století. Znamená to otevřené technologie, flexibilitu, on-line procesy a následně také nízké náklady. „Díky široké distribuční síti a pobočkám umíme dodat osobní vztah a osobní obslužnost. Budeme první banka, která za klientem umí fyzicky dojít tam, kam on potřebuje. Chceme banku, která propojí bankovnictví a finanční plánování pod jednou střechou – jde o aktivní práci s finanční bilancí, ochranou příjmů a majetku, s kumulací peněz a zároveň se jedná o transakční banku,“ říká Petr. Primární zaměření nebude na to, jak klienta zadlužit, což je proti filozofii Partners, ale jak mu naopak pomoci bohatnout. A na to má banka skvělé nástroje. „Budeme jedinou bankou, která klientovi nabídne nejvhodnější řešení jeho financí,“ uzavírá Petr Borkovec.

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: