Den finanční gramotnosti pošesté!

Lada Kičmerová | 7. 9. 2016 | Vstoupit do diskuze

Šestý Den finanční gramotnosti oslavili Partners i za přítomnosti České televize. Zapojte se i vy! Staňte se školitelem DFG.

Již v roce 2011 vyhlásili Partners unikátní vzdělávací projekt Den finanční gramotnosti. Dnes, o pět let později, odškolili lektoři z řad poradců a manažerů Partners stovky lekcí a více než 20 tisíc dětí i dospělých. Den finanční gramotnosti (dále jen DFG) se stal nejvýznamnějším projektem společenské odpovědnosti Partners.

Každoročně se koná při příležitosti DFG tisková konference na vybrané finanční téma. V minulosti jsme se věnovali srovnání finanční gramotnosti mužů a žen, mezigeneračnímu srovnání, ale i investicím. Letošním tématem byly hypotéky, a to s ohledem na novou legislativu i stále trvající hypoteční boom.

Na tiskovou konferenci do Tančící kuchyně v Praze, a tedy do bytu ve třetím patře předělaného na originální restauraci a konferenční prostor, dorazili novináři z iDnes, Deníku, Blesku, ale například i České televize. Již tradičně byly nejprve prezentovány výsledky výzkumu, který se věnoval právě hypotékám. Ten pro Partners zrealizovala agentura Ipsos na vzorku 1000 respondentů.

Hypotéku vyřeším ve „své“ bance

Z výzkumu vyplynulo například to, že třetina lidí si bere úvěr na bydlení, aniž by řešili dostatečnou finanční rezervu nebo zajištění. Také se ukázalo, že pokud by respondenti řešili financování bydlení úvěrem, zamíří v polovině případů nejprve do „své“ banky, tedy tam, kde mají účet. Pouze čtvrtina lidí by se radši šla poradit s nezávislým finančním poradcem.

Výzkum potvrdil touhu Čechů po vlastním bydlení. Většina z nich považuje za nejlepší řešení bydlení ve vlastním, i když na hypotéku. Pouze 11 % respondentů prohlásila, že budou radši bydlet v nájmu, než se zadlužit. Dobrou zprávou je schopnost lidí do značné míry posoudit nevýhodnost spotřebitelského úvěrů ve srovnání s hypotékou, pokud jde o financování bydlení.

Tři základní změny

Druhým prezentujícím na tiskové konferenci Partners při příležitosti DFG byl doktor Jiří Beran z Ministerstva financí ČR. Ten pro novináře shrnul změny v oblasti hypoték vyplývající z nového úvěrového zákona, který začne platit v prosinci. Tedy především nutnost bank obezřetně zkoumat bonitu žadatelů o hypotéku, možnost předčasného splacení hypotéky, a také lhůtu na rozmyšlenou, po kterou nemůže být měněna nabídka ze strany banky.

Řešilo se také omezení poskytování takzvaných stoprocentních hypoték a dopady, které bude nová legislativa mít na hypoteční trh. Paradoxně z výzkumu Partners vyplynulo, že 85 % respondentů vůbec nemá o existenci nové legislativy tušení.

Hypotéky v praxi

Tiskovou konferenci uzavřel poradce Partners a školitel DFG Ondřej Hatlapatka, který se podělil o své zkušenosti z praxe. Tedy i o historický vývoj, kdy se hypotéka přeměnila z nedostupného a nákladného luxusu v devadesátých letech v běžně dostupnou a málo obávanou záležitost dnešní doby.

Ondřej kritizoval banky za laxní přístup v posouzení bonity některých žadatelů o úvěr a varoval před situací, kdy v současnosti vyšponované ceny nemovitostí narazí na svou hranici a budou klesat, úrokové sazby porostou, a rodiny s hypotékami „na dřeň“ začnou mít problémy se splácením.

Den finanční gramotnosti a vy

Den finanční gramotnosti je dnes především projekt, který si klade za cíl zvyšovat finanční gramotnost široké veřejnosti se zaměřením na děti a studenty. Od roku 2011 se do něj zapojilo již několik set školitelů z řad poradců Partners. Jsme strašně rádi za to, že si DFG našel cestu k tolika lidem, a že je baví zlepšovat dobré jméno Partners i své vlastní prostřednictvím těchto striktně nekomerčních školení.

Centrála DFG podporuje přípravou vzorových lekcí, které lze na školeních využívat, ale také materiály, ať již výukovými nebo dárkovými. Do projektu Den finanční gramotnosti se můžete zapojit i vy! Zajímá vás jak? Čtěte na wiki: https://wiki.partners.cz/cs/wiki/skola-financni-gramotnosti.

46

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: