Planout ano, ale nevyhořet

Zuzana Fendrychová | 5. 2. 2024 | Vstoupit do diskuze

Adama Otrusinu s Alenou Zímovou někteří jistě znáte ze seminářů a vzdělávacích projektů zaměřených na leadership, jako je třeba program JUMP. Protože s vysokou výkonností mohou jít ruku v ruce stres a vyčerpání, zamyslel se Adam nad syndromem vyhoření. Celý článek chystáme pro tištěný magazín Jsme Partners, ale už teď si můžete přečíst krátkou ochutnávku. A hlavně se rovnou přihlásit na unikátní seminář BurnOut v Praze či Brně a dozvědět se, jak se syndromu vyhoření vyhnout.

Planout ano, ale nevyhořet

Co je a co není syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření není nějaká obyčejná únava, je to stav naprostého emocionálního a fyzického vyčerpání, který vzniká dlouhodobým působením stresu. Jak dlouhodobým se nedá obecně určit, protože každý z nás má jinou odolnost vůči stresu. Fráze „co tě nezabije, to tě posílí“, tak opravdu může někoho posílit, ale jiného úplně zničit.

Co ho způsobuje?

Důvodů, které vedou k vyhoření je celá řada. Přehnaně vysoké cíle nebo touha po dokonalosti. Zvláště pak nebezpečné je touha po dokonalosti v každé oblasti života. Dále pak nereálné požadavky na vztahy mezi lidmi ve smyslu, že každý vás musí pochopit a spolupracovat s vámi. A v neposlední řadě je to nutkání všem vyhovět a neschopnost říci „ne“.

 

Jak se projevuje?

Syndrom vyhoření má několik fází a každá z nich se projevuje jinak, a to jak psychicky, tak fyzicky. Postoupíme-li k pokročilejší fázi vyhoření, tak mezi psychickými problémy můžeme pozorovat ztrátu nadšení, negativní postoj k práci a obecně k životu, podrážděnost nebo třeba pocity smutku. Roste počet konfliktů v osobním i pracovním životě. Mezi fyzické problémy se pak řadí pocity únavy, až vyčerpání, nespavost, potíže se zažíváním, ale třeba i hypertenze.

Jaká je prevence?

Prevence syndromu vyhoření je vcelku prostá. Spousta lidí ji však ignoruje v domnění, že jim se to přece stát nemůže. Kromě vyvarování se věcí, které jsem před chvílí zmínil, je to z osobního života udržování rodinných a přátelských vazeb. Kvalita sociálních vazeb má na naši celkovou životní pohodu rozhodující vliv. Dále je to dostatek pasivního i aktivního odpočinku.

Z pracovního hlediska je nezbytné dodržovat zásadní pravidla time managementu, jako např. nepřehánět množství úkolů, které chci za den stihnout, určit si priority nebo si plánovat přestávky, bez kterých se náš mozek prokazatelně dostává do stresu. V osobním i pracovním životě pak platí jedna společná věc, a tou je ochota říct si o pomoc.

Tématu vyhoření se v Partners věnujeme v rámci manažerského programu JUMP Extended training days, které jsou určeny absolventům základního JUMPU. Po rostoucí poptávce na toto téma jsme se ale rozhodli v prvním pololetí roku 2024 zpřístupnit tento workshop každému z Partners, kdo by se chtěl dozvědět o tomto tématu daleko více, a hlavně ho zajímá, co konkrétně dělat, aby se mu syndrom vyhoření vyhnul. Součástí je také řadu různých testů, které napoví, jak se jich syndrom vyhoření reálně týká.  

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: SEMINÁŘ MÁ OMEZENOU KAPACITU 15 OSOB, CENA JE 3900 Kč. PŘILAŠOVAT SE NA NĚJ MŮŽETE PŘES ManSem, NÁZEV SEMINÁŘE JE BURNOUT PRAHA (26. 3. 2024) A BURNOUT BRNO (30. 4. 2024).

Případné dotazy posílejte na e-mail vzdelavani@partners.cz.

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: