DFG 2018: Investujeme blbě

Lucie Weissová | 6. 9. 2018 | Vstoupit do diskuze

Na počest 8. září, tedy Mezinárodního dne gramotnosti, jsme v rámci našeho projektu Den finanční gramotnosti realizovali průzkum, jehož výsledky jsme komunikovali s novináři na již tradiční tiskovce. Letos jsme se zaměřili na Čechy a investice. K tématu mluvili ekonom Aleš Michl, analytik Martin Tománek a finanční poradce Jiří Kubík.

DFG 2018: Investujeme blbě

Ve čtvrtek 6. září jsme v prostorách restaurace Aromi za přítomnosti novinářů z ČTK, MF DNES nebo Práva uspořádali každoroční tiskovou konferenci k projektu Den finanční gramotnosti. Tentokrát jsme v průzkumu zjišťovali, jak se české domácnosti staví k investicím, jak vnímají jejich rizikovost a zhodnocení. Slovy ekonoma Aleš Michla lze investování v Česku shrnout následovně: „Investujeme blbě, vlastně neinvestujeme.“

Víc jak polovina na běžných účtech

Z průzkumu, který během letošního srpna uskutečnila agentura MindBridge, vyplynulo, že celých 52 % finančních aktiv českých domácností leží a ztrácí hodnotu na běžných účtech. Dalších 17 % se nachází na spořicích účtech, kde prohrávají boj s inflací.

Pouze 13 % finančních aktiv je uloženo v penzijních fondech a dalších 11 % ve stavebním spoření. Tyto produkty považují lidé díky státnímu příspěvku či daňové podpoře za atraktivní a vnímají je jako málo rizikové produkty s vyšším výnosem. „Odpovídá to našim zkušenostem. Češi skutečně patří k těm konzervativnějším investorům. Projevuje se to právě strukturou úspor domácností, které velkou část majetku drží na bankovních vkladech a v konzervativních nástrojích, jako jsou transformované penzijní fondy,“ řekl investiční analytik Martin Tománek.

Nejmenší podíl portfolia průměrné domácnosti tvoří podílové fondy (3 %), investice do nemovitostí (2 %), do jednotlivých akcií (1,5 %) a již zcela minimální podíly zbývají na investice do zlata a drahých kamenů, firemní dluhopisy nebo státní dluhopisy.

Jaké produkty připadají Čechům výhodné?

Respondenti pak považují za nejvýnosnější třídy aktiv nemovitosti a zlato, což absolutně neodpovídá skutečnosti. Čtvrtina pak důvěřuje investicím do podílových fondů.

V otázce skutečné výnosnosti produktů propadli téměř všichni. Jejich očekávání byla nereálná. Finanční poradce Jiří Kubík se se zkreslenými představami Čechů setkává běžně: „Přehnaná očekávání mají dynamičtí i konzervativní investoři. Stává se, že investor řekne, že je velice konzervativní a bude spokojen s výnosem šest procent ročně. Aby ovšem takového výnosu dosáhl, musí za aktuálních tržních podmínek, kdy dluhopisy stále nesou nízké výnosy, držet v portfoliu dost akcií. To už je ale v rozporu s jeho konzervativním charakterem.“

Informace o průzkumu: Průzkum byl realizován dotazováním prostřednictvím internetu (CAWI) společností MindBridge Consulting pro společnost Partners v srpnu 2018. Do průzkumu bylo zahrnuto 1000 respondentů ve věku 25–60 let.

6

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: