Získání certifikátu €FA™ nebyla procházka růžovým sadem

Václav Valášek | 15. 10. 2012 | Vstoupit do diskuze

Svou osobní zkušenost s kurzem €FA™ přináší VIP Consultant Václav VALÁŠEK. A co vy? Troufáte si také na certifikační zkoušku?

V Česku se financemi – ať už v bance, nebo na volné noze – uživí kdokoli, označení „finanční poradce“ si dává na vizitku kdekdo a tlak na kvalitu je nulový. Přípravný kurz k získání certifikátu má zatím akreditovaný jen Partners akademie. U zkoušek jsem nikoho kromě lidí z Partners nepotkal. Ovšem v novém přípravném kurzu je podle mých informací už přihlášený první bankéř z UniCredit a dva lidé mimo finančněporadenskou branži.

Sám jsem velký experimentátor a rád se vrhám vstříc novým výzvám. Získání certifikátu rozhodně výzvou bylo. Musím nicméně přiznat, že desetitisíce za přípravný kurz se mi dávat nechtělo. Měl jsem ve skrytu duše pocit, že jsem ve znalostech a vědomostech o třídu dál než moji kolegové a mohl bych se pokusit získat certifikát přímo u zkoušek, bez ročního přípravného kurzu. Ještě si vzpomínám, jak jsem si v tomto duchu notoval s kolegou Zdeňkem Simaichlem.

Už přesně nevím, co byl ten popud, že jsem nakonec dostal rozum a do přípravného kurzu se přihlásil. Možná ze zvědavosti, možná se mi nechtělo rok čekat jen tak, než se budou konat první zkoušky. Už z prvních materiálů a sylabů jednotlivých modulů ale vyplynulo, že nepůjde o nějaké školení pro pokročilé. Od první hodiny jsem se přesvědčoval, že nejsem v partě, kde by moje znalosti znamenaly nadprůměr. V mnoha ohledech tomu bylo právě naopak.

Kurz plný zvučných jmen

V září roku 2010 začal první přípravný kurz. Za lektorským pultíkem se střídaly takové osobnosti jako profesor Oldřich Rejnuš na finanční trhy, Pavel Kohout na kolektivní investování, Petr Šimčák na portfolio management, Vladimír Bezděk na důchodové plánování a tak dále. Byl jsem jak v Jiříkově vidění a hltal všechny přednášky a videokonference. Rozhled, kterého se mi začalo dostávat, jsem si do té doby nedokázal představit. Od té chvíle opět pokorně přijímám fakt, že vím, jak strašně málo toho vím.

Celkem je potřeba vyčlenit si na přípravný kurz 180 hodin na přímou výuku a videokonference, minimálně ještě jednou tolik času zabere samostudium a zpracování případových studií a esejí. Celkem by to mohlo odpovídat hodině soustředěného studia denně po dobu jednoho roku.

Přípravný kurz pro mě však měl ještě jednu přidanou hodnotou, možná důležitější: potkával jsem se se špičkami mezi svými kolegy. Mimo velmi přátelské vztahy, které jsme navázali a čile udržujeme dodnes, jsem se mnoho naučil z praxe. Probírali jsme mezi sebou složité úvěrové případy, investiční financování či speciální pojistné případy. V takové sestavě se vždy objevil nějaký dobrý nápad.

Rok utekl jako voda a uteklo i mnoho účastníků přípravného kurzu. Někteří nestíhali případové studie či dílčí zkoušky a bez tříleté praxe by se tak nemohli přihlásit na závěrečnou certifikační zkoušku. Jiní uznali, že studium je na ně příliš obsahově i časově náročné. Ze čtyřiceti sedmi nastupujících do kurzu nás zasedlo do lavic k certifikační zkoušce osmnáct. Na poprvé uspělo devět.

Certifikát €FA™ pro mě znamenal nový pohled na věc

Zkouška se skládala ze dvou částí. Částí písemnou byl devadesátiminutový test o padesáti otázkách. Kritéria hodnocení jsou dost nemilosrdná: Otázky se dělí na znalostní, analytické a aplikační. V každé z kategorií musí být určitý poměr otázek správně zodpovězených a z celého testu musíte dosáhnout požadovaného počtu bodů. Za správnou odpověď se body přičítají, za chybnou naopak odečítají.

Kdo „přežije“ písemný test, pokračuje zpracováním případové studie. Během hodiny nebo dvou, už si dobře nevzpomínám, se musel nastudovat vzorový příklad rodiny, která žádá o optimalizaci portfolia. Je nutné navrhnout konkrétní kroky, stanovit dodatečné otázky, které je třeba klientovi položit, a rizika, která mohou plán ohrozit. Takto zpracovaný plán se odevzdal komisi a druhý den zkoušky ho účastník musel obhájit.

Při našich zkouškách sedělo v komisi pět členů. Zástupce akademické obce (profesor Rejnuš), místopředsedkyně etického výboru AFIZ (paní Šindelářová), generální sekretářka AFIZ (paní Gellová), zástupce České národní banky a zástupce ministerstva financí.

Získáním certifikátu €FA™ se v mém profesním životě zas tolik nezměnilo. Mám stále své klienty, o které se dlouhodobě starám. Měsíčně rozšířím svoji klientskou základnu o jednoho dva nové. Moji klienti ode mě očekávají naslouchání, diskrétnost a individuální řešení. Co se však změnilo, je můj pohled na mnoho věcí. Nepodléhám geniálním investičním algoritmům v počítačem řízených fondech, lépe vidím skrz neprůhledná pojištění, zajištěné fondy nebo investiční certifikáty. Rozšířil jsem své znalosti o daňové minimum a principy nároků a vyplácení jednotlivých sociálních dávek. Umím číst v analýzách a vím, kam na ně jejich tvůrci chodí. Nestala se ze mě chodící encyklopedie a nevím vše nejlépe na světě. Ale bylo mi umožněno nakouknout pod pokličku mnoha oborů v oblasti financí. A bylo mi umožněno potkat skvělé přátele a zároveň profesionály, kteří dávají službě finančního poradenství důstojnost, která mu skutečně náleží.

Článek byl publikován v magazínu Finanční poradce

105

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: