Tomáš Prouza na Radiožurnálu

Partners | 7. 9. 2009 | Vstoupit do diskuze

Ve čtvrtek 3. září byl Tomáš Prouza hostem Lucie Výborné v dopoledním vysílání Radiožurnálu. Mluvilo se o zadlužování domácností, opatrnosti bank i o nové řadě Krotitelů dluhů. Přečtěte si, co o pořadu napsal Český rozhlas.

V návaznosti na vysílání uveřejnil Radiožurnál na svých stránkách toto shrnutí:

„Krize přinesla především zrychlení toho špatného zadlužování,“ říká finanční poradce Tomáš Prouza, který je známý především z televizního cyklu Krotitelé dluhů. O problémech, které z neuváženého půjčování pramení, i o dalších úskalích nakládání s financemi si ve čtvrtečním dopoledním vysílání Radiožurnálu Tomáš Prouza povídal s Lucií Výbornou.

Opatrnost bank v poskytování úvěrů je podle něj hlavním důvodem, proč se hodně lidí obrací na nebankovní půjčovatele a vrhá se tak nevědomky do pasti dluhů. Ti mají totiž často velmi drsné podmínky a lidé příliš spoléhají na to, co jim řekne poradce na druhé straně stolu, místo aby si důkladně pročetli, co podepisují.

Lenost při čtení smluv a podmínek půjčky a podceňování možnosti případné budoucí insolventnosti – to jsou podle Tomáše Prouzy dvě největší pasti, do nichž se neuváženě vrhají zájemci o poskytnutí půjčky.

„Pokud nevím, co se mi stane, když přestanu platit, a zároveň nemám žádnou rezervu, tak to je neuvěřitelná situace, která může znamenat, že do půl roku přijdu o dům nebo o byt, ve kterém bydlím,“ A Češi jsou podle něj v tomto ohledu opravdu hodně lehkomyslní.

„Já nikdy nepřijdu o práci, mně se nikdy nic nestane, můžu teď žít nadoraz, můžu čerpat poslední korunu z účtu, ona zase výplata přijde,“ přibližuje Tomáš Prouza přístup, který přivedl nejednu českou domácnost do finančních problémů.

Dalším faktorem nesporně jsou moderní technologie a marketingové strategie, které lákají zejména na jednoduchost a rychlost poskytnutí půjčky. Uchylují se k nim hlavně nebankovní, ale v poslední době už i bankovní poskytovatelé půjček.

„Stačí jedno kliknutí a vidíte, jak vám ty korunky na účet naskákaly. Nepřemýšlíte přitom nad tím, kolik budete platit na splátkách, jakým způsobem budete platit a tak podobně,“ uzavírá finanční analytik.

Tomáš Prouza v rozhovoru upozornil i na další úskalí finančních půjček a vysvětlil, jak například banka zjistí, že zrovna potřebujete půjčit, nebo jak poznat moderní lichvářskou společnost. Dotkl se i toho, jaké příběhy nabídne nová řada televizních Krotitelů dluhů. Zajímají-li vás odpovědi Tomáše Prouzy, poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Anna Duchková

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Prouzou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

http://www.rozhlas.cz/…-player.html?…

Poznámka: rozhovor s Tomášem začíná po zprávách a písničce. Chcete-li přejít rovnou „k věci,“ posuňte se v šedesátiminutovém vysílání na čas 11:20.

36

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: