Ředitelské vzdělávání startuje

Partners | 30. 9. 2009 | Vstoupit do diskuze

Ředitelé a Senior manažeři mají za sebou první dvoudenní seminář ředitelského vzdělávání pod taktovkou Roberta STUCHLÍKA. "Už dlouho jsem si vzdělávání takto neužil, přestože jsem byl vyřízený. Hlavně ranní jóga na získání energie od 7:30 byla drsným a bolestivým zážitkem," říká Petr BORKOVEC.

Cyklus převážně dvoudenních seminářů začal v srpnu diagnostikou, na které si ředitelé a budoucí ředitelé určili, kde mají slabiny a prostor pro zlepšení svých manažerských dovedností. Nyní je čekají vzdělávací semináře označené záhadnými jmény Tajemství silné motivace, Divergentní řešení problémů, Business Focusing nebo Tvořivé psaní a Typologie osobnosti.

„Ve spolupráci s již ověřenou asociací trenérů aplikované psychologie (ATAP) jsem připravil vzdělávací cyklus pro další osobnostní a informační rozvoj ředitelů. Cílem tohoto vzdělávání je poskytnout jejich praxí získaným znalostem teoretický a psychologický background. Toto vzdělání ředitelům umožní lépe porozumět všem procesům probíhajícím při práci manažera i poradce společnosti Partners. Díky tomu budou následně schopni nejen kvalitněji a efektivněji zvládat všechny kompetence, ale i lépe předávat získané zkušenosti v procesu vzdělávání svých týmů,“ říká Petr Borkovec, který je iniciátorem i účastníkem rok a půl dlouhého vzdělávacího cyklu.

Cyklus byl zahájen podrobnou vstupní diagnostikou a následně se skládá ze seminářů, tréninků, úkolů i individuálních kouchingových rozhovorů se zkušenými kouči a psychology. Celý cyklus je proložen aplikačními semináři, na kterých budou ředitelé společně řešit způsoby zavedení nových poznatků. Školitelem je nejčastěji Robert Stuchlík, ale i další členové ATAPu.

Účast v celém cyklu není povinná, není podmíněna kritérii a je placena. Ředitelé si cyklus platí sami, senior managerům přispívá částečně centrála Partners a částečně Petr Borkovec.

Téma prvního víkendu: manažerská abeceda

Dojmy z prvního víkendového semináře pod heslem Manažerská abeceda popisuje jeho absolvent Petr Borkovec: „Bylo to super. Začali jsme "Tajemstvím králů,“ tedy konceptem řízení, kde jsme řešili především práci s cíli a otázku, kdo to vůbec je manažer. Proč je důležité, aby manažer dokázal vyvážit a spojit racionalitu (mozek, rozum) a emoce (srdce).

V druhé části dne jsme si ukazovali konkrétní metodu, jak s cíli pracovat, a to tzv. vision board. Nejen, že jsme se o tom bavili, ale dokonale jsme to prožili takzvanou „vlhkou“ metodou. Všichni jsme si vytvořili vlastní vision board a byl to skutečně zážitek. Nakonec nás musel Robert odtrhnout od tvorby a vizualizace vlastních představ o budoucnosti.

Druhý den jsme se pak zabývali vedením porad. A jsem přesvědčen, že naši poradci i manažeři by mohli poslat Robertovi děkovné dopisy za záchranu z účasti na našich poradách v jejich dosavadní podobě! Znovu jsme si odnesli nástroje k tomu, jak porady vést efektivně, dynamicky a možná i zábavně. Moc mě mrzí, že už sám tolik porad nepořádám. :) I kdybych si měl na seminář přijet jen pro metodu „Paradoxního brainstormingu“, tak to za to stálo.

Vše bylo proloženo praktickými tréninky a video tréninky, takže jsme si teorii skutečně prožili a vyzkoušeli na vlastní kůži. Celé školení bylo velmi dynamické. A už jsem si skutečné školení dlouho takto neužil, přestože jsem byl vyřízený. Hlavně ranní jóga na získání energie od 7:30 do 9:00 bylo poměrně drsné a bolestivé seznámení s Yiengar Yogou.

Na školení musím nejvíce ocenit konkrétní metody a nástroje práce sám se sebou a s týmem, které jsme si odvezli. Všechny tyto získané nástroje je možné v podstatě ihned a velmi snadno zapracovat. Na závěr víkendu si každý vybral svého osobního kouče pro individuální konzultace a osobnostní růst.

Nyní čeká náročný vstupní DC – development center a první trénink druhou skupinu ředitelů a M3. A mají se na co těšit!"

Nebylo to mattonkové školení

S úsměvem shrnuje výsledky prvního semináře ředitelského vzdělávání i školitel Robert Stuchlík: "Každá organizace je tak dobrá, jak schopné má své manažery. Manažeři Partners se odvážně podívali do zrcadla pravdy, díky diagnostice poznali, v čem jsou dobří a kde mají mezery, a dali se do práce na sobě samých.

Rozhodně nešlo o nějaké „mattonkové“ školení. Pracovali dlouho do noci, vstávali za kuropění… A kvůli (nebo díky?) Brněnským veletrhům, které rozebraly všechny hotely, se vedením osudu ocitli v nezvykle spartánském prostředí. Získali tím skvělou šanci trénovat své pozitivní myšlení, postavit se sebelítosti, stěžování, strachu z komárů a odporu k mouchám. I to patří k zoceleným lídrům!

Prošli na výbornou…"

Posun cítím již nyní

Ředitelského vzdělávacího cyklu se účastní i Senior manažer Marek Liška. Jak je spokojený s dosavadními výsledky? „Teprve nyní, třináct let po ukončení vysoké školy, ale jen necelé čtyři roky v oboru financí, cítím mnohem větší posun v osobnostním rozvoji na manažerské úrovni. Vážím si toho, že se mi dostává šance na sobě pracovat i v době, kdy dosahujeme vyšších manažerských pozic, což v zaměstnání nebývá obvyklé.“

76

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: