Ochutnávka z nového Finmagu: Přepišme učebnice

Partners | 27. 4. 2009 | Vstoupit do diskuze

Co v následujících měsících a letech přinese nedávná finanční krize a nynější recese? Určitě některé užitečné impulzy, tvrdí PAVEL KOHOUT. V každém případě ale bude potřeba přepsat učebnice, říká v květnovém vydání Finmagu.

Co pozitivního může přinést nedávná finanční krize a nynější recese?

Pavel Kohout: „Především by měla přispět k jinému pohledu na ekonomii jako vědu a jako užitou technickou disciplínu. Ani akademičtí ekonomové, ani analytici v praxi v drtivé většině nebyli schopni včas varovat, a to dokonce ani v době, kdy „terén“ už věděl, že se něco děje. Pro toto selhání neexistuje omluva.

Finanční krize může tedy znamenat potřebný impuls pro vývoj nových analytických přístupů. Je nutné vytvořit nástroje včasného varování a přepsat učebnice. Pokud tedy tento impuls v podobě krize přispěje k rozvoji ekonomické teorie a praxe, může jít o trvalý přínos, který bude užitečný ještě na dlouhou dobu od nynějška.

Dalším přínosem je poznání, že měnová expanze není spolehlivým dlouhodobým receptem na růst a zaměstnanost. Vlády, a to zejména evropské, budou muset přikročit například k liberalizaci trhů práce, pokud se nechtějí smířit s opětným vzrůstem nezaměstnanosti na hladinu kolem deseti procent – na hladinu, která byla běžná před velkou fiskální expanzí v letech 2002–2007.“

V květnovém čísle časopisu Finmag jsme stejnou otázku položili také ekonomům Vladimíru Bezděkovi (AEGON) a Liboru Novákovi (AVIVA). Nové číslo vychází 1. května.

76

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: