K finanční svobodě HRAVĚ

Lada Kičmerová | 13. 1. 2010 | Vstoupit do diskuze

Začínající poradci mají možnost projít během jednoho dne celých třicet let života svého klienta a během této doby s ním zažít a prožít nejrůznější životní turbulence, spojené s financemi. Hrou Finanční svoboda provází Michal HOLÍK.

Tento „výlet do budoucnosti“má jednu zásadní výhodu: pokud poradce něco na svých radách pokazí, jeho virtuální klient přijde jen o peníze z papíru… Největším ziskem v sofistikované hře nazvané FINANČNÍ SVOBODA je tedy právě ona zkušenost, díky níž se začínající poradci pod vedením Michala Holíka velmi prakticky učí přemýšlet o finančním plánování.

Dvoudenní expertní hra FINANČNÍ SVOBODA je určena především čerstvým Conslutantům, kteří mají za sebou již několik měsíců praxe a historicky dosáhli 500 BJ. Hry se samozřejmě mohou spolu s nimi zúčastnit i jejich vedoucí a velmi důležitou novinkou je, že toto dvoudenní školení je pro spolupracovníky společnosti Partners zdarma. Poradci, kteří již svými odbornými znalostmi a prokázanými obchodními zkušenosti k této zkušenosti dozráli, se prostřednictvím svého vedoucího s Michalem Holíkem domluví na vhodném termínu. Standardní počet účastníků v jedné hře je dvanáct hráčů.

Důležitou informací je to, že tato specializovaná FINANČNÍ SVOBODA není běžně dostupná desková hra z obchodu, ale jedná se o licencovanou komplexní verzi hry, která velmi přesvědčivě kopíruje reálné podmínky u klienta a věrně simuluje práci finančních poradců v praxi.

„Tu a tam od vedoucích týmů zaslechnu, že už oni už ve svých týmech FINANČNÍ SVOBODU hrají a tedy žádné další extra školení nepotřebují… To je ovšem velká zmýlená, protože desková hra s tímto názvem je určená laické veřejnosti a jako taková nemá ani zdaleka takové možnosti jako dvoudenní zážitkový trénink s promyšlenou metodikou a psychologií.

V patentované zážitkové simulaci FINANČNÍ SVOBODA se pracuje s širokým portfoliem produktů a reálným vývojem na finančních trzích. Zúčastnění poradci pro své virtuální klienty řeší investiční příležitosti, pojistné události, koupi vlastního bydlení a další běžné i méně běžné finanční události. Je to skutečná škola finančního plánování a „neúspěchy“ v dosahování finanční svobody na konci prvního dne hry svědčí o tom, že vytvořit kvalitní finanční plán a provázet klienta po celou dobu jeho aktivního života není úkol vůbec snadný, “ vysvětluje Michal Holík, který je v roli bankéře odborným průvodcem celého herního procesu.

Hlavní je získat strategický pohled

Jak vlastně dva dny ve znamení FINANČNÍ SVOBODY probíhají? První den začíná vysvětlením pravidel a jednotlivé týmy po dvou či třech účastnících dostanou „svého“ klienta se zadanými parametry: příjmy, výdaji, již existujícími finančními produkty (zpravidla se jedná o dluhy), a jasně danými krátkodobými i dlouhodobými cíly. Bankéř Michal vysvětlí systém zaznamenávání transakcí na arch papíru, házení kostkou, při kterém padají nenadálé události typu investiční příležitosti, náhlého výdaje nebo pojistné události, a samozřejmě cíle, kterých daný klient musí v době od svých třiceti do šedesáti let dosáhnout. Dlouhodobým cílem je u každého klienta vlastní bydlení, nejvyšším cílem je vždy „finanční svoboda“, kdy jsou klientovy běžné výdaje plně kryty ze stálých, vygenerovaných pasivních příjmů, nikoli ze zaměstnání.

Hra je vždy jednou za čas přerušována lektorskými vstupy Michala Holíka na odborná produktová témata. Řeč je například o sestavování portfolia nebo o řešení pojistné události. „První den po skončení hry dáváme na základě pokusů a omylů a vlastní zkušenosti týmů dohromady základní pravidla finančního plánování. Jsou to zdánlivě jednoduché zásady práce s klientem v jednotlivých obdobích jeho života, které však týmům značně pomohou při hře druhý den. U poradců se totiž setkávám s tím, že umí skvěle mluvit o našich exkluzivních produktech, které mají dobře naučené, ale neumí s těmito produkty pracovat strategicky a s ohledem na analýzu skutečných klientových potřeb. Finanční produkty ve hře jsou fiktivní a slouží jako simulační nástroj k tomu, aby se účastníci hry naučili na finanční plánování hledět strategicky,“ upřesňuje Holík.

Úspěšnost 25 procent

Ve hře se skutečně počítá se všemi základními produkty: úvěrovými (spotřebitelský úvěr, hypotéka), investičními (podílové fondy, nemovitost k nájmu) i pojistnými (životní a úrazové pojištění i pojištění majetku). Týmy musí při práci s klientovými penězi myslet na likvidní rezervy i zajištění. Některé karty tažené při hodu kostkou totiž přináší i takové události, jako je smrt v rodině nebo vytopení bytu. Do toho vstupují i případné investice do podílových listů a kurz, který se každý rok mění a odpovídá reálnému historickému vývoji na trzích.

Každé kolo hry se týmy posouvají o dva nebo tři roky dále a čekají je nové události, transakce i vývoj kurzů. Za jediný den tak poradci vidí vývoj finančního portfolia svého klienta od jeho třiceti až do šedesáti let a „na vlastní kůži“ si otestují, jaké mělo jejich finanční plánování budoucnost. „První den je skutečně hodně ve stylu pokus – omyl. K hlavnímu cíli – finanční svobodě – přivede svého klienta zhruba jeden tým ze čtyř. Druhý den už jsou ale všichni moudřejší a mají představu o hlavních zásadách finančního plánování. Všechny týmy tentokrát pracují se stejným fiktivním klientem, takže mají vysokou možnost srovnání své úspěšnosti. Druhý den se podle mých zkušeností již podaří finanční svobody dosáhnout třem týmům ze čtyř nebo i všem,“ uzavírá Michal Holík.

Na fotky z jednoho kola hry Finanční svoboda se můžete podívat ve fotogalerii.

76

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: