Finance a investiční management: Obor na míru

Lada Kičmerová | 20. 3. 2012 | Vstoupit do diskuze

Je tomu rok, co byl na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně slavnostně otevřen obor finance a investiční management. Jedná se o unikátní projekt, který vznikl za spolupráce brněnské univerzity a Partners. Splnil tento projekt očekávání, nebo dojde k zásadním změnám? Pojďme se ohlédnout za uplynulým rokem a odkrýt plány do budoucna této jedinečné spolupráce.

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (PEF MENDELU) ve spolupráci se společností Partners Financial Services a jejími obchodními partnery UniCredit Bank, Pioneer Investments ČR, Aegon a AXA spustily v září 2011 navazující magisterský obor finance a investiční management. Hlavní myšlenkou oboru je odstranit slabinu českého vysokého školství a úzce propojit výuku s praxí. Právě odtrženost od praxe je zástupci firem nejvíce kritizovaná.

Podnět pro vznik nového oboru vzešel z potřeb trhu práce, kde se projevuje velká poptávka po kvalitních absolventech s jak teoretickými znalostmi, tak i praktickými dovednosti v oblasti finančních a kapitálových trhů,“ uvedla prof. Ing. Jana Stávková, CSc., děkanka fakulty. „Obor finance a investiční management je výsledkem několikaleté práce a řeší problém nedostatku kvalifikovaných pracovníků v oblasti finančních trhů,“ doplňuje Stávková.

V prvním roce byl obor otevřen pouze v kombinované formě. „Důvodů, pro toto rozhodnutí, bylo hned několik,“ uvádí doc. Ing. Lubor Lacina, Ph.D., vedoucí Ústavu financí. „Tím nejdůležitějším byl enormní zájem několika stovek uchazečů právě o tuto formu studia. Musím také dodat, že to bylo velmi příjemné překvapení,“ svěřuje své pocity Lacina. Tomuto postupu nahrávaly i další okolnosti, například možnost postupného sladění a propracování spolupráce mezi zúčastněnými subjekty. „Že vše probíhá podle představ, dokazuje mimo jiné otevření oboru i v prezenční formě a intenzivnější vstup finančních institucí do výuky,“ uzavírá Lacina.

Jak tento projekt hodnotí Ing. Michal Oppl, ředitel společnosti Partners Financial Services, akademický pracovník i absolvent PEF MENDELU? „Už jako student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity jsem měl možnost studovat ve Finsku, kde kladli velký důraz na praxi kombinovanou s univerzitní teorií,“ vzpomíná Oppl. „Během svého působení na fakultě, jsem se vždy snažil aplikovat do předmětů co nejvíc praktických zkušeností. Troufám si tvrdit, že se nám nyní podařilo vytvořit systémový prvek vzdělávání studentů, kde se snoubí teorie s praxí. Věřím, že tento obor si i v následujících letech najde své pevné místo u všech studentů, kteří to se studiem financí na fakultě myslí vážně.”

Manažeři UniCredit Bank v předmětu bankovnictví II

Studentům v průběhu prvního semestru předával znalosti a poznatky z praxe také Petr Šimčák, ředitel obchodu pro banky a instituce Pioneer Investments ČR. „Jeho přednášky, kde zajímavě a netradičně propojil psychologii člověka s kapitálovými trhy, byly pro nás opravdovým zážitkem,“ vzpomíná Ondřej Pernica, jeden z prvních studentů oboru. Tím ovšem zapojení firem pouze začíná. „Například v rámci předmětu bankovnictví II, zaměřeného na řízení obchodních bank, vedli výuku top manažeři UniCredit Bank. Michal Papež a Jiří Houška nás seznámili s řízením úrokového a likvidního rizika,“ dodává Ondřej.

Výuka v oboru probíhá rovněž s využitím nejmodernějších informačních technologií, ať už se jedná o e-learningové moduly, nebo videokurzy. Využívá se i webcastů umožňujících i on-line vysílání a interaktivní komunikace přednášejícího s posluchači prostřednictvím on-line chatu. Výhodou je, že po ukončení vysílání je webcast k dispozici i v off-line verzi. Technologie webcastů je využívána nejen ve výuce, ale rovněž při vystoupení významných hostů. Na následujícím obrázku je vidět náhled webcastu s Vladimírem Bezděkem v předmětu pojišťovnictví II.

Výuka kapitálových trhů prostřednictvím webcastu

V dalším semestru čeká na studenty mimo jiné finanční plánování a portfolio management, další předměty, kde se setkají s odborníky z praxe. Finanční plánování je dokonce celé zajištěno odborníky z finančních institucí. Rovněž budou zadávány diplomové práce, kdy témata jsou vypisována přímo finančními institucemi s možností konzultací od odborníků z praxe.

Zájemci o studium tohoto oboru mohou podávat přihlášky do 30. dubna 2012 prostřednictvím Univerzitního informačního systému Mendelovy univerzity v Brně, a to jak pro prezenční, tak kombinovanou formu studia.

Nově přijímací zkouška probíhá pouze z okruhů makroekonomie, jež je standardně vyučovaná na bakalářském stupni prakticky každého ekonomicky orientovaného studijního oboru. Další novinkou je možnost využití dvoudenního přípravného kurzu na přijímací zkoušku za cenu 990 Kč. Přihlásit se na kurz je možné rovněž do 30. dubna 2012. Uchazeč tak získá významnou konkurenční výhodu u přijímacího řízení. Přípravný kurz je vhodný zejména pro uchazeče, kteří bakalářské studium absolvovali již dříve, či pro uchazeče, kteří absolvovali částečně odlišně zaměřené bakalářské studium.

Podrobnější informace o oboru jsou uvedeny na jeho webové stránce nebo na Facebooku.

127

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: