Certifikát je známkou odborné autority

Lada Kičmerová | 3. 7. 2010 | Vstoupit do diskuze

„Znám skvělé manažery „motivátory,“ kterým se ale nedostává znalostí z oboru, a narážejí tak při vedení svých týmů. Autorita osobnostní i odborná je v naší branži velmi důležitá, říká senior director Michal OPPL.

Již v září odstartuje první přípravný kurz na získáníevropského certifikátu pro finanční plánování EFA. Kdo je podle vásv rámci sítě Partners nejvhodnějším adeptem proabsolvování kurzu?

Kurz je otevřen pro všechny spolupracovníky od pozice consultant a jsempřesvědčen, že bude obrovským přínosem pro začínající poradcei zkušenější manažery. Kdybych měl vybrat dva typy lidí, kteří by sikurz rozhodně neměli nechat uniknout, tak tím prvním jsou ti, kteřínevystudovali vysokou školu zaměřenou na finance a ekonomii. Mají nynískvělou možnost získat vzdělání z oblasti investic, bankovnictvíi ekonomie jako takové. Mohou to vnímat jako takovou zrychlenou vysokouškolu neboli intenzivní kurz, po jehož úspěšném složení mají vysokéšance získat prestižní certifikát.

Druhým typem jsou budoucí vedoucí a manažeři. Každý, kdo vede tým,totiž podle mě musí mít vždy informační a znalostní náskok a být prosvé spolupracovníky přirozenou vědomostní autoritou. Důležité je takéto, že 30 až 40 procent obsahu kurzu se na žádné vysoké škole anineučí, vychází totiž z čistě praktických potřeb a zkušenostiz praxe.

Není to trochu paradox, aby ty nejlepší odborné znalosti mělimanažeři, kteří již tolik přímo s klienty nepracují?

Rozhodně ne, pro manažery by měl kurz a certifikát být naopak „MUSTHAVE!“ Jsou to přece manažeři, kteří vychovávají nováčky, pomáhajís jejich portfolii, vysvětlují jim důležité souvislosti. Každý manažerpředává své znalosti a zkušenosti svému týmu, a musí proto býtz hlediska informací vždy o dva kroky napřed, aby z jeho vystupováníbyla patrná oprávněná sebejistota. I u náborů platí, že manažer musímít bohaté zkušenosti a cítit, že je ve své práci skutečně„profík“, aby zanechal na uchazeči o spolupráci pozitivní dojem.A skutečným profíkem jste pouze tehdy, pokud máte aktuální znalostio trhu, rozumíte jednotlivým jevům, umíte je vysvětlit a aplikovatv praxi finančních plánů.

A jak již bylo řečeno, kurz rozhodně doporučujeme vedle manažerůi všem konzultantům, zvláště těm bez ekonomického vzdělání.

Jaký je další motiv pro absolvování kurzu a získánícertifikátu?

Jedno přísloví praví: „Úspěšný může být jen ten, kdo dělávíc, než musí.“ V naší branži vám sice stačí rozumět pouzefinančním produktům a umět sestavovat finanční plány, ale bez pochopeníhlubších souvislostí kapitálových trhů a financí jako celku budete jakostudent angličtiny, který se učí jen slovíčka, ale nechápe gramatiku.Manažer by již rozhodně neměl finance vidět pouze dvojrozměrně, aleve 3D!

Jedním z hlavních cílů Partners je profesionalizace poradců tak, abybyli dostatečně vzdělaní, kvalifikovaní, uměli vystupovat a jednats lidmi. Pro splnění tohoto cíle již dnes děláme řadu věcí a EFA jedalším logickým krokem. Jaké jiné měřítko vzdělání poradce by mohlobýt lepší než certifikát evropského finančního poradce? Jehovlastnictvím daný poradce jasně ukazuje, že udělal pro svůj rozvoj avzdělání více, než dle naší legislativy musí.

Již dnes jsme finančnímu poradenství dali úplně nový rozměr, jsmeprůkopníkem na trhu v řadě významných věcí (máme první banku, prvnítelevizní reklamu, první klientská centra, komplexní vzdělávací systématd.) a nyní se posunujeme zase o kousek dál. Pomáháme kultivacifinančního trhu, protože v příštích ročnících se přípravného kurzumohou zúčastnit i poradci z jiných poradenských společností. Věřím,že toho využije co nejvíc poradců a díky získaným znalostem nám pomohoukultivovat finanční trh a dát tomuto oboru takovou vážnost a prestiž,jakou si zaslouží.

Hodně mluvíme o smyslu přípravného kurzu, ale v čem jepřidaná hodnota samotného certifikátu EFA?

Držitel certifikátu může používat za jménem zkratku EFA, což je něcona způsob zkratky, či dalo by se říci titulu MBA. Máte-li tentocertifikát, je na vás pohlíženo jako na někoho, kdo má dostatečnéznalosti i praktické dovednosti v oblasti financí, bankovnictví,pojišťovnictví, investic. Zkrátka s certifikátem EFA v tomto oboru něcoznamenáte, a to ve všech vyspělých evropských zemích. Na rozdíl odtitulů akademických, které mají v různých státech různý význam, jecertifikát EFA univerzálně platný.

Zatímco v Itálii nebo Španělsku je ale EPFA odbornou i laickouveřejností uznávaná autorita a certifikát EFA symbolem kvality, u násještě příliš známý není…

V tuto chvíli ne, protože je to naprostá novinka a věc, ve které sePartners angažují jako první. Brzy se ale přípravné kurzy a certifikačnízkoušky rozjedou a odstartuje i s tím spojená propagace. Až budou znátcertifikát v každé finanční instituci u nás, budou mít Partners zaseobrovskou konkurenční výhodu a cena jeho držitele na trhu práce budevyšší. Už dnes by byl ovšem certifikát velmi zajímavou položkouv životopise, protože každý si může jednoduše dohledat, co EFPA je,jaký má v evropském měřítku význam a co všechno musel držitel prozískání certifikátu absolvovat.

Prestiž certifikátu podporuje také fakt, že jeho držitelé na soběmusí dále pracovat a vzdělávat se, absolvovat v každém roce daný početvzdělávacích seminářů pod záštitou asociace EFPA. S certifikátem setak zařazujete mezi elitu finančníků, kteří ho získali a i nadále sisvou odbornost udržují.

Tento rozhovor vyšel ve zkrácené verzi v červnovém tištěnémčísle JsmePartners

77

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: