Od července možnost vyššího státního příspěvku k „penzijku“

Zuzana Fendrychová | 4. 3. 2024 | Vstoupit do diskuze

Lucie Jurníčková, produktová ředitelka penzijní společnosti Rentea, objasňuje, jak veřejnosti co nejlépe vysvětlit blížící se změny státních příspěvků k penzijnímu spoření a jak klientům pomoci s úpravou výše vlastních příspěvků či přechodem do nového „penzijka“.

Od července možnost vyššího státního příspěvku k „penzijku“

Jak by měli poradci vysvětlovat přicházející změny klientům a co by jim měli hlavně radit stran vlastních příspěvků?

Hlavní změna je v možnosti získání vyššího státního příspěvku. Ten, kdo nyní čerpal na maximum – tedy měl sjednanou částku 1000 Kč – by měl zvážil navýšení na 1700 Kč, kdy nově dostane maximum od státu ve výši 340 Kč. Ti, kteří mají nyní příspěvek pod 500 Kč, od 1. 7. 2024 nebudou dostávat od státu příspěvek žádný. Tedy doporučuji, aby minimální částka na „penzijko“ byla alespoň 500 Kč.

Jak mohou klientům pomoci poradci s navýšením příspěvků?

Navýšení příspěvků je možné před dashboard ve FIPu. Během března bude možné změnu provedenou v dashboardu potvrdit klientem i v mobilní aplikaci. Klient bude moci oznámit změnu také přes klientský portál Rentea, který bude k dispozici během března. Určitě ale nezapomeňte změnu výše příspěvku nahlásit, protože je důležité, aby klient platil to, co má sjednáno ve smlouvě, kvůli žádosti o státní příspěvky.

A mohou také přímo poradci pomoci s přechodem ze starého do nového „penzijka“? Vyplatí se to stále?

Ano, od 1. 1. 2024 je možné udělat převod ze starého do nového „penzijka“ napřímo do jiné penzijní společnosti. Stále platí, že musí být dokument k převodu smlouvy úředně ověřen, ale postupně se implementuje možnost podepsání bankovní identitou, kdy nebude nutné dokument úředně ověřovat. Nejdříve bude tato možnost pro smlouvy, které budou sjednané online. Nyní pracujeme na možnosti, aby bylo možné tento podpis vybrat při sjednání přes FIP.

Jaká je ideální výše příspěvku pro člověka s průměrnými příjmy a v kolika letech by si měl při novém nastavení produktu začít spořit, aby měl na penzi služnou rezervu?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Vždy vstupuje hodně faktorů do toho, jak se rozhodnout. V každém případě je škoda nevyužít maximální podpory od státu. Tedy „penzijko“ na 1700 Kč, kdy člověk využije maximální státní příspěvek ve výši 340 Kč (pozn. platí od 1.7.2024).

Pak je možné uplatnit maximální daňové odpočty při částce 48 000 Kč v součtu za všechny produkty na stáří. Tedy doporučuji částku 4 000 Kč měsíčně rozložit mezi produkty na stáří, kterými jsou DPS, DIP a produkt dlouhodobé péče (investiční životní pojištění bych z tohoto výčtu vynechala).

Kdy se spustí očekávaná možnost sjednání penzijka v Rentea online?

Možnost sjednat smlouvu online je již připravena a běží pilotní provoz. Tedy pár smluv je již sjednaných, ale ještě nebylo oficiálně spuštěno. Během března již bude možné sjednat smlouvy online.

DALŠÍ ROZHOVOR S LUCIÍ JURNÍČKOVOU NA TÉMA „Změny v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření“ ČTĚTE ZDE.

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: