Letošní trend: portfolio od odborníka

20. 2. 2024 | Vstoupit do diskuze

Obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl se zamýšlí, jaké všechny změny v osobních financích přinese letošní rok a jak na ně budou reagovat klienti.

Letošní trend: portfolio od odborníka

Letos začne platit řada změn týkajících se osobních financí napříč jednotlivými segmenty ať už jde o spoření na penzi, vznik dlouhodobého investičního produktu (DIP), daňové zvýhodnění pojištění dlouhodobé péče, hypoteční úvěry, povinné ručení či stavební spoření. Co z toho přinese podle vás přinese největší obchodní příležitosti?

Nejzajímavější obchodní příležitostí obecně v zajištění na stáří je v této kategorii doplňkové penzijní spoření, které díky úpravám ve státních příspěvcích motivuje lidi k vyšším úložkám. Zajímavý bude určitě také DIP. Produkt, který vlastně není produktem, ale obsáhne celou řadu investičních nástrojů. Díky daňovým odpočtům a možnosti příspěvku zaměstnavatele se jedná o atraktivní možnost, jak si tvořit rezervy na stáří, a především pomůže více rozšířit povědomí o pravidelném investování. V neposlední řadě je tu pak pojištění dlouhodobé péče. Domnívám se, že by se prakticky mělo jednat o povinnou součást sociálního systému, kdy si zajistím péči na dobu, kdy se o sebe nebudu moci postarat. V rámci naší finanční skupiny přijdeme s takovým řešením, kdy klient bude moci získat prostředky na péči, ale zejména pak místo v pečovatelském domě.

 

Jak reagují na změny vaši poradci a klienti? Zajímají se již sami třeba o DIP nebo o změny v penzijním i stavebním spoření? Budou nutné v této souvislosti i nějaké úpravy finančního plánu klienta?

Nejvíce zájmu vzbuzuje DIP, který je úplnou novinkou. Vzhledem k tomu, že byl schválen na poslední chvíli, kolem něj panuje i nejvíce nejasností. Na naší podpoře obchodu fakticky denně reagujeme na několik dotazů, které se týkají tohoto tématu, a našim poradcům poskytujeme v této oblasti průběžný informační servis. Nemalý zájem je také o změny v penzijním připojištění, ale v tomto případě se jedná především o parametrické změny a zásadní úprava státních příspěvků bude platit až od poloviny roku. Naopak ohledně stavebního spoření registrujeme nejméně dotazů. Pokud se nějaký objeví, tak na kombinaci úvěru s dotací, ale i samotné stavební spořitelny jsou v informacích neurčité.

 

V roce 2024 se očekává další pokles úrokových sazeb, což sníží výnosy na spořicích účtech, a lidé tak zřejmě začnou hledat příležitosti na trzích – i v souvislosti se změnami ve financích, jako je třeba DIP a další. Kterým aktivům se podle vás bude letos dařit?

Bohužel lidí, kteří by aktivně hledali alternativy ke klesajícímu zhodnocení, je pomálu. V tom je tu role poradce, který by v rámci pravidelného servisu měl s klientem projít jeho portfolia podle jeho potřeb a cílů provést adekvátní úpravy. Pro konzervativní klienty budou stále relativně zajímavé fondy peněžního trhu. Více než slušné zhodnocení poskytnou dluhopisová řešení, nikoli ale ne junk bondy pochybných firem a firmiček. Pro dlouhodobé investiční horizonty patří do portfolia akcie.

 

Jaké investiční portfolio je podle vás ideální pro letošní rok?

Nic takového jako ideální investiční portfolio roku není. Portfolio se skládá podle profilu a cílů klienta. Pro každého klienta či skupinu klientů je tak vhodné jiné. Řekl bych ale, že trendem letošního roku by mělo být nějaké investiční portfolio sestavené odborníkem.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: