Partners Bond Opportunity slaví 5. narozeniny stylově, patří na absolutní špičku

Martin Mašát | 30. 11. 2023 | Vstoupit do diskuze

Dluhopisový fond Partners Bond Opportunity se dlouhodobě pohybuje na vrcholu konzervativních dluhopisových fondů, ale teprve na konci října mohla vypuknout oficiální oslava. Proč až v říjnu? Fond totiž v té době oslavil pět let od svého založení a z miminka se stal 3,5 miliardový „Otesánek“ s bezkonkurenčním zhodnocením.

Partners Bond Opportunity slaví 5. narozeniny stylově, patří na absolutní špičku

Nikdo nemůže tvrdit, že jeho výkonnost je krátkodobá či jen pro vybrané období anebo tažená rizikovými investicemi. Každý si totiž nyní může srovnat jeho zhodnocení s měsíční zprávou jakéhokoliv podobného fondu v České republice, kde je 5letá výkonnost pravidelně zveřejňována. Podobně to platí, pokud by někoho zajímala volatilita, složení či ratingová kvalita portfolia. V žádné z těchto kategorií se nemusí fond Partners Bond Opportunity stydět.

Konzervativní profil velkou výhodou

Fond dosáhl za pět let zhodnocení 18 procent, a to bojoval až do konce roku 2021 s úroky, které Česká národní banka držela poblíž nuly. Fond se navíc vyhnul ztrátám z na Rusko navázaných dluhopisů či z propadu cen dluhopisů v době rekordní inflace. Jeho velkou výhodou se stalo zaměření na státní dluhopisy, které fondu dodávaly bezrizikový výnos a potřebnou likviditu.

Fond se za dobu svého života stal pevnou součásti konzervativních části klientských portfolií nebo je používán jako prostředek zhodnocení rezerv, které chtějí mít klienti v likvidní formě, a přitom hledají solidní zhodnocení s minimálním rizikem.

Když k tomu přidáme nulové vstupní poplatky, nemá mezi konzervativními dluhopisovými fondy Partners Bond Opportunity konkurenci.

Zhodnocení fondu Partners Bond Opportunity vs. PIF-Index dluhopisových fondů a Index českých státních dluhopisů za 5 let

Těšme se na další pětiletku

Fond přežil těžké období během let 2021 a 2022, kdy se inflace málem dotkla 20 procent a rostoucí výnosy dluhopisů srazily ceny dluhopisů. Nyní se však nacházíme v době, kdy se krátkodobé sazby pohybují nejvýše v tomto tisíciletí (centrální banka již přes rok udržuje svoji základní sazbu na 7 procentech), a i výnosy dlouhodobých dluhopisů dosahují hodnot, které jsme za posledních 20 let viděli jen výjimečně.

Konzervativní investoři se tak mohou těšit v nejbližších letech na zhodnocení dluhopisových fondů (Partners Bond Opportunity nevyjímaje) přesahující v průměru 6 procent. Pokud se potvrdí náš základní scénář, že se inflace postupně vrátí pod 3 procenta, můžeme dokonce čekat pokles dlouhodobých výnosů. To podpoří poptávku po současných dluhopisech s následným růstem jejich ceny. Tento vývoj může posunout výkonnost fondu ještě o několik procent výše nad zmíněných 6 procent.

V nejbližším období proto předpokládáme zhodnocení fondu Partners Bond Opportunity v rozmezí 8 až 10 procent. Klienti fondu se tak mohou těšit na reálné zhodnocení svých prostředků, protože nárůst majetku ve fondu bude vyšší než inflace cílená a prognózovaná Českou národní bankou.

11

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: