Co je nového ve fondu kvalifikovaných investorů Partners Alternative Strategies

16. 6. 2022 | Vstoupit do diskuze

Fond Partners Alternative Strategies od svého založení v prosinci 2021 dosud zrealizoval dvě investice. První jsme směřovali do segmentu průmyslových nemovitostí. Konkrétně do fondu kvalifikovaných investorů Accolade Industrial Fund. Druhou jsme zacílili do zemědělské půdy.

Co je nového ve fondu kvalifikovaných investorů Partners Alternative Strategies

Accolade je velký a úspěšný fond, který jsme sledovali již delší dobu. Díky své velikosti (hodnota portfolia nemovitostí přes 1,1 mld. EUR) nám jako investorům poskytuje solidní míru diverzifikace. Fond má ve svém portfoliu aktuálně 23 průmyslových parků s 82 nájemci – mezi ty patří například DHL nebo Tchibo. Celková pronajatá plocha již překročila 1,2 milionů m2. Průmyslové parky vlastní v České republice, na Slovensku, v Polsku a Německu.

Průmyslové nemovitosti patří mezi velmi žádané typy investic. Fond by měl přitom v budoucnu profitovat i z trendu nearshoringu. Pandemie Covid-19 a agrese Ruské federace vůči Ukrajině vedly k vážnému narušení globálních dodavatelských řetězců. Spoléhání na „just-in time“ produkci se mnoha podnikům v posledních dvou letech nevyplatilo. Firmy tak začaly přehodnocovat svou strategii a lze očekávat, že v dalších letech budou klást větší důraz na bezpečnost svých dodávek. Významné evropské firmy si dnes velmi dobře uvědomují, že se klíčová výroba musí co nejvíce přiblížit motoru evropské ekonomiky, Německu. A Česká republika má v tomto ohledu výhodnou pozici. Poptávka po českých (ale třeba také polských) průmyslových nemovitostech tak podle našeho názoru zůstane silná. Dlouhodobý výnosový potenciál fondu Accolade je tedy atraktivní.

Druhou investici fondu PAS jsme směřovali do zemědělské půdy, a to prostřednictvím zavedeného Českého fondu půdy. Ten v současné době spravuje pro skupinu českých investorů (mezi něž nově patříme) půdu v hodnotě téměř dvou miliard korun. Na zemědělskou půdu pohlížíme jako na učebnicovou alternativní investici, která má velice nízkou korelaci s tradičními třídami aktiv – s akciemi a dluhopisy.

Základ portfolia Českého fondu půdy tvoří orná půda v úrodné oblasti Polabí. Prudký růst cen zemědělských komodit (mimo jiné i v důsledku války na Ukrajině) investici do zemědělské půdy nadále zatraktivňuje. Vysoké ceny zemědělských komodit vedou přirozeně k vyšším ziskům zemědělců. Tento vývoj může Českému fondu půdy poskytnout nový růstový impuls.

Objem majetku pod správou je nyní 47 milionů korun a dalších 20 milionů bude zainvestováno v příštím obchodním termínu v červenci. Aktuálně je již ukončena akce na podporu startu fondu, kdy jsme poradcům, kteří snížili svým klientům vstupní poplatek na nulový, dotovali provizi ve výši 1 % z investované částky. Standardní vstupní poplatek činí 3 % a případnou slevu je třeba nahlásit. První měsíční zpráva fondu bude vyhotovena k datu 30. 6. 2022 a ceny fondu budou rovněž standardně zveřejňovány na webu Partners IS.

Aktuálně provádíme analýzy několika dalších potenciálních investic. O důležitých změnách v portfoliu našeho fondu Partners Alternative Strategies budeme průběžně informovat.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: