REALITNÍ FONDY ZATÍM NAVZDORY KRIZI VYDĚLÁVAJÍ

29. 10. 2020 | Vstoupit do diskuze

Pokud se druhá vlna pandemie protáhne, ceny nákupních center a kancelářských budov mohou poklesnout.

REALITNÍ FONDY ZATÍM NAVZDORY KRIZI VYDĚLÁVAJÍ

Dopadne druhá vlna nemoci covid-19 negativně na ceny komerčních nemovitostí, a tedy i hodnotu investic v realitních fondech? Podle expertů je na hodnocení zatím příliš brzy. „Dnes je velice těžké odhadnout, zda druhá vlna bude poslední, nebo zda se virus stane součástí našich životů natrvalo,“ řekl Tomáš Trčka, ředitel nemovitostního fondu Trigea ze skupiny Partners. Doplnil, že zatím výrazněji klesly ceny hotelů a maloobchodních ploch na nákupních třídách, které jsou z principu závislé na cestovním ruchu.

Do budoucna však mohou být ohroženy rovněž ceny kancelářských budov kvůli případnému rozšíření práce z domova a také hodnoty nákupních center. V nich je nyní řada prodejen kvůli nařízení vlády zavřená. Potíže zejména menších obchodníků mohou vést k výpadkům příjmu z nájmů, navíc někteří z nich by mohli skončit úplně.

„Momentálně je další vývoj velká neznámá,“ řekl HN Peter Lukáč, místopředseda investiční společnosti ZFP Investments. Firma obhospodařuje ZFP realitní fond, který spravuje majetek v hodnotě přes devět miliard korun. Do jeho portfolia patří logistické areály, obchodní centra a kancelářské budovy v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. I přes letošní ekonomickou krizi fond vydělává, připsal si zhodnocení téměř tři procenta.

„Naše zkušenosti jsou takové, že v nemovitostech vlastněných naším fondem zatím neevidujeme ani jednu žádost o snížení rozlohy kancelářské plochy,“ uvedl Kováč. Podle něj v případě kancelářských prostor proti sobě působí dva vlivy. Na jednu stranu se mnohé firmy rozmýšlejí, zda budou do budoucna potřebovat tolik kancelářských ploch jako dosud. Řada firem zatím vyčkává, jak se situace vyvine a zda budou vládní protikoronavirová opatření jen dočasná. Na druhou stranu však domácí i zahraniční fondy a další investoři disponují přebytkem volných peněz, pro které hledají atraktivní způsob zhodnocení. A při velmi nízkých, či dokonce záporných výnosech u kvalitních dluhopisů států a firem jsou komerční nemovitosti jasnou volbou.

Podobně mluví i Trčka z fondu Trigea, který vlastní nemovitosti v hodnotě 1,25 miliardy korun. „Co se týče fondů zaměřujících se na kancelářské budovy, retail nebo logistiku, tam zatím nepozoruji cenové korekce,“ uvedl. „Na druhou stranu, pokud se pandemická situace bude dramaticky zhoršovat, nelze vyloučit dopad i na toto odvětví,“ dodal. Fond Trigea, který vznikl loni, za posledních 12 měsíců zhodnotil peníze investorů o slušných 6,5 procenta.

Ohledně nákupních center, která fond ZFP vlastní, Kováč říká, že zatím všichni nájemci platí. Pomohly tomu i podpůrné programy ze strany vlády, hlavně pak Covid nájemné. Připouští však, že zejména menší pronajímatelé, kteří nejsou součástí velkých řetězců, mohou mít dříve či později s placením potíže. „První vlnu přežili i díky rezervám z minulosti. Zásadní otázkou ale je, jak dlouho bude trvat druhá vlna,“ řekl.

Investování do nemovitostí přes fondy je v posledních letech v Česku velkým trendem. Při nízkých výnosech na účtech v bankách a inflaci okolo tří procent jsou reality jedním ze způsobů, jak volné peníze rozumně zhodnotit. K polovině roku měly nemovitostní podílové fondy, do kterých mohou investovat i menší investoři, ve správě majetek v hodnotě skoro 40 miliard korun. Společně s realitními fondy, které jsou určeny pro bohatší, takzvané kvalifikované investory, jde pak o majetek v hodnotě skoro 100 miliard korun.

Zdroj: Hospodářské noviny

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: