Trigea na špici. Realitní fondy zatím prošly koronatestem s jen mírně sníženou výnosností

7. 10. 2020 | Vstoupit do diskuze

Realitní fondy, umožňující zhodnocovat peníze v různých typech komerčních nemovitostí, si během koronavirové krize prošly zátěžovou zkouškou, která se ve druhém čtvrtletí už podepsala na jejich výkonnosti. Teprve zbytek roku podle odborníků ukáže, jak budou odolné proti očekávanému propadu hospodářství a výkyvům na nemovitostním trhu.

Trigea na špici. Realitní fondy zatím prošly koronatestem s jen mírně sníženou výnosností

Ještě v prvním kvartále si tyto specializované fondy svoji výnosnost udržely a čtyři nejúspěšnější ze sledovaných fondů vydělaly svým investorům mezi osmi a 14 procenty ročně. Ve druhém čtvrtletí už byl patrný mírný pokles výkonnosti. Čtyři nejvýkonnější fondy vydělávaly už jen mezi 7,3 procenta a 12,8 procenta. Vyplývá to z dat, která Hospodářské noviny sbírají a analyzují ve spolupráci s Institutem strategického investování (ISTI) při Fakultě financí a účetnictví na pražské VŠE.

Zájem o investování do nemovitostních fondů v uplynulých letech rostl hlavně díky nízkým úrokovým sazbám, jež nutí investory hledat alternativy. Tyto specializované nástroje kolektivního investování se mezi fondy v Česku staly nejrychleji rostoucím segmentem. I přes pokles výkonnosti v nich investoři své peníze drží a sázejí na dlouhodobé zhodnocování.

„Obecně naše data indikují stále dobrou kondici sledovaných realitních fondů,“ řekl k výsledkům za druhé čtvrtletí analytik ISTI Matouš Ryška.

Hospodářské noviny a ISTI sestavují čtvrtletní žebříček Top realitní fondy od roku 2017. Tyto fondy umožňují i menším investorům vložit peníze do nemovitostí, které by samostatně nemohli koupit – do bytových domů, hotelů, průmyslových a logistických parků či obchodních center. Právě letošní rok ukáže, zda na fondy dopadnou ekonomické vlivy způsobené pandemií, zavření nákupních center, obchodů, továren a hlavně hotelů.

Podle Ryškova názoru se ve druhém čtvrtletí už projevil pokles hodnot nemovitostí v portfoliích některých fondů, což mohlo být způsobeno přeceňováním majetku v reakci na krizi. Celková hodnota investovaného kapitálu do fondů se ale výrazně nezměnila, uvedl analytik.

Podle něj se u fondů kvalifikovaných investorů, které jsou určeny movitějším vkladatelům, projevila za uplynulých 12 měsíců „vyšší rozkolísanost výnosnosti“. V tříletém pohledu jsou rozdíly méně výrazné. Retailové fondy, jež jsou naopak určeny drobným střadatelům, v ročním pohledu ve výnosnosti mírně poklesly, v tříletém je situace stabilní.

Matouš Ryška soudí, že „stabilně se vyvíjí výnosnost fondů investujících do logistiky, a to i přes sníženou poptávku po dopravě ze strany průmyslu“. Větší zásah je patrný u některých fondů investujících převážně do obchodních center a prodejních parků, což je spojeno především s jejich uzavřením během jara. Přestože ve sledovaném období oslabila i koruna, ISTI nepozoruje výraznější korelaci s výnosností fondů.

Mezi fondy pro kvalifikované investory se v kategorii výnosnosti za uplynulých 12 měsíců nejlépe umístil fond zaměřený na průmyslové nemovitosti pražské investiční a developerské skupiny Accolade – s výnosem 12,8 procenta. Následovaly Czech Capital RE Fund s výnosem devět procent a Generali Realitní fond s výnosem 8,3 procenta.

V kategorii fondů pro retail dosáhly za posledních 12 měsíců (k 30. 6.) nejvyšší výnosnosti fond skupiny Trigea s 6,8 procenta a fond firmy Investika (5,3 procenta).

Roční výkonnost nemovitostních fondů ke konci srpna 

Pozn. nejen pod čarou:

TRIGEA MÁ MILIARDU
Děkujeme! Vaší zásluhou už máme 1 miliardu ve správě nemovitostního fondu Trigea! Skvělá práce.

Zdroj: HN; Partners

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: