Jiří Matusík: Podnikání je riziko, bez dobrého pojištění dvojnásob!

4. 11. 2019 | Vstoupit do diskuze

Počet podnikatelů stoupl v roce 2018 o 20 tisíc na 1,011 milionu. Pokud se současně podíváme na právnické subjekty, přiblížíme se hranici 500 tisíc. Máme tedy na trhu přes 1,5 milionu podnikatelů a firem, kterým ve většině případů chybí správné pojištění.

Jiří Matusík: Podnikání je riziko, bez dobrého pojištění dvojnásob!

Smlouvy na podnikatelská rizika jsou v rámci neživotního pojištění „držáci“. Když už je podnikatelé jednou uzavřou, jen tak se k nim nevracejí. To s sebou přináší obchodní potenciál, jelikož u mnoha starších smluv nastavení neodpovídá současným potřebám podnikatelského subjektu.

U podnikatelských smluv je zajímavé a překvapivé zároveň, že původní sjednatel smlouvy se ve firmě už několik let neobjevuje. Kolikrát se navíc jedná o smlouvy, kde se i finančně vyplatí dlouhodobě o klienta pečovat a udržovat vztahy, což je samozřejmě výhoda pro nás!  

Co se týče konkurenčního boje, u menších podnikatelů moc výrazný nebývá. Obrat nastává u smluv s ročním pojistným od 30 – 40 tisíc korun, tehdy to mezi makléřskými společnostmi začíná jiskřit. A na rozdíl od autopojištění se jedná o specifické a obtížné pojištění, které se kvalitně třeba na internetu sjednat nedá.

Podle analýzy České asociace pojišťoven vychází propojištěnost u OSVČ na 13,2 %, u ostatních společností na 27,8 %. Podnikatelské pojištění, do kterého patří hlavně pojištění majetku a odpovědnosti firem, se vyšplhalo na celkových 19,1 miliardy (předepsaného). Jenom pro představu, retailový majetek má roční pojistné ve výši 11,7 miliardy, pojištění odpovědnosti z provozu vozidla cca 23,3 miliardy.

Co všechno pojistit
Je potřeba si uvědomit, že pokud ve firmě způsobí škodu zaměstnanec, může po něm být požadován maximálně 4,5násobek hrubé mzdy. U podnikatele neexistuje žádný strop. Jakoukoliv škodu na zdraví či majetku zapříčiní, musí uhradit, což může být např. pro menší podnikatele likvidační.

Začněme pojištěním odpovědnosti z podnikání – z provozované činnosti. Stejně jako ke každému pojištění majetku dáváme odpovědnost z běžného občanského života, tak by měl mít každý podnikatel pojištěnou odpovědnost za své podnikání. Tento druh pojistky přináší nejen nový obchod, ale brutálně chrání podnikatele za relativně směšné peníze. U drobných podnikatelů startují nabídky milionového krytí na 2 tisících za rok.

U klasických profesí, jako jsou kadeřnice, tesař nebo zedník, použijeme standardní pojištění odpovědnosti. Avšak u profesí, u nichž je pojištění vyžadováno zákonem, se musí volit „profesní“ pojištění odpovědnosti. Týká se to např. lékařů, architektů, tlumočníků, advokátů nebo účetních.

 

Společně s odpovědností se u podnikatelů pojišťuje majetek proti živelním nebezpečím. Sem řadíme nemovitosti (stavby, haly, budovy) a věci movité (vybavení, zásoby, technologická zařízení). Jen živel, resp. požár (oheň), blesk, exploze a pád letadla ale určitě nestačí. Vždy doporučuji připojistit riziko vodovodní škody, povodně a záplavy, odcizení a vandalismu. A zároveň skla, které pojišťovny umí „all riskově“ – na všechna rizika.

 

 

Základní nabídka pojistných rizik

  • Odpovědnost z provozované činnosti (kadeřnice, zedník, truhlář, trenér, instalatér, učitel, elektrikář…)
  • Profesní odpovědnost (autorizovaný architekt, autorizovaný inženýr a technik činný ve výstavbě, znalec a tlumočník, advokát, auditor, daňový poradce, účetní, veterinární lékař, dražebník atd.)
  • Pojištění majetku (živelní pojištění, vodovodní škody, povodeň/záplava, odcizení, vandalismus, pojištění skel, pojištění strojů a elektroniky)
  • Pojištění přerušení provozu (v případě „uzavření“ provozu z určitých příčin se plní sjednaný limit nebo reálně vzniklé náklady)
  • Pojištění nákladu (pojištění nákladu a zásilky se sjednává pro případ poškození, zničení, odcizení nebo ztráty přepravovaných věcí)
  • Pojištění odpovědnosti silničního přepravce (pojištění se vztahuje na újmu, kterou je nákladní silniční dopravce povinen uhradit oprávněné osobě, s níž uzavřel písemnou přepravní smlouvu)
  • Pojištění pro provozovatele soukromých praxí (ordinace a lékárny)
  • Odpovědnost manažerů (D&O – pojištění je vhodné pro členy představenstva a dozorčí rady, prokuristy a jednatele)
  • Rámcové smlouvy aut – tzv. flotilové pojištění
  • Rámcové smlouvy odpovědnosti zaměstnanců – tzv. ZAMZAMky

Příklad:
Kadeřnice v pronajatém prostoru v nákupním centru toho na první pohled moc „udělat“ nemůže. Když ovšem pominete, že někomu ustřihne ucho, poničí klientce drahou halenku nebo kvůli zkratu rychlovarné konvice dojde k vyhoření nákupního centra. Kadeřnice také vlastní produkty, vybavení, včetně el. přístrojů, o něž může vlivem živlů nebo zlodějů
přijít. Některá z těchto situací může být likvidační, a přitom stačí se chránit.

Největší obchodní příležitost
Máme před sebou výzvu, a to změnit klientovo uvažování. V rámci analýzy proto klienta o podnikatelském pojištění hned informujte, a pokud už nějakou smlouvu má, nezapomeňte ji, stejně jako ostatní smlouvy, zkontrolovat. Žádnou neuzavřel? Seznamte ho důkladně s riziky a nastavte řešení na míru.

A pak jsou tu obce. Každá obec je nějak pojištěná, otázka ale zní, kdy se smlouva naposled revidovala. I obecní majetek v posledních letech výrazně změnil hodnotu, kolikrát také došlo k prodeji nebo nákupu nových věcí.

Taktéž starostové mnohdy nevědí, že mohou mít pojištění odpovědnosti zastupitelů za škodu způsobenou obci, která kryje většinu nedbalostních porušení povinností vyplývajících z funkce pojistitele.

S kým „to“ dělat
Pokud jste se rozhodli, že do „podnikatelského“ segmentu šlápnete, tak zbývá vyřešit, s kým do toho jít. V rámci Partners máte aktuálně 3 možnosti:

  1. Nabídky si dělat sám nebo za pomoci asistentky
  2. Využít OK Group (skrze firemní analýzy v Anakinovi)
  3. Spolupracovat se specializovanou franšízou (Partners market)

Ad 1) Pokud jste zkušený mazák, podnikatelské pojištění zvládáte s ohledem na rozsah pojistných podmínek a nabízených rizik, není co řešit.

Ad 2) Partners s OK GROUP spolupracují už několik let, protože své práci opravdu rozumí. Doporučuji je na větší obchody – společnosti s tržbami nad 100 mil. Kč, popřípadě speciální požadavky klienta na likvidaci apod.

Ad 3) Od jara 2019 můžete využít také franšízy, které se na podnikatelskou sféru přímo specializují a jsou schopné připravit nabídku napříč celým podnikatelským spektrem – od odpovědnosti zedníka až po majetkové pojištění středních výrobních firem.

Pozn.: Od roku 2014 je potřeba pro jakoukoliv smlouvu, která je na IČO, vytvořit firemní analýzu. Papírová forma aktuálně není, vše se provádí přes ANAKIN.

Využijme této příležitosti na trhu, komunikujme, že to umíme, a budujme si zajímavý, dlouhodobý kmen! Následná provize je každý rok po dobu trvání smlouvy a ve stejné výši jako zpracovatelská. To se vyplatí!

8

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: