Češi mají o zelené bydlení zájem, ekologické bydlení je šetrné i k peněženkám

8. 7. 2019 | Vstoupit do diskuze

Energeticky šetrné bydlení je fenomén, který v posledních letech dobývá český realitní trh. Ať se jedná o rodinné domy nebo velké developerské projekty, nízké provozní náklady a podpora ekologie jsou trendem, o který Češi stojí. Zájemce však většinou odrazuje finanční náročnost a komplikovaná byrokracie. Odpovědí na tyto problémy může být Zelená hypotéka od Hypoteční banky, která výstavbu moderního a ekologického bydlení podporuje.

Češi mají o zelené bydlení zájem, ekologické bydlení je šetrné i k peněženkám

Zelená hypotéka je vhodná pro všechny klienty, kterým je blízká zodpovědnost vůči životnímu prostředí. A takových klientů v Česku přibývá. To potvrzuje průzkum Hypoteční banky, podle kterého se o ekologické bydlení zajímá 59 % dotázaných, více než 78 % by dokonce bydlení v energetických pasivních domech preferovalo. Na rostoucí trend tak Hypoteční banka v minulém roce zareagovala zavedením Zelené hypotéky, jediným produktem svého druhu na českém trhu, který zvýhodňuje stavby nebo rekonstrukce nemovitostí splňující energetickou náročnost ve třídě A nebo B.

Benefity Zelené hypotéky se nyní rozšiřují, pro zájemce je připravena například sleva 0,15 % ze standardní úrokové sazby a také sleva 45 % na pojištění nemovitosti na 1. pojistné období a zvýhodněné pojištění v následujících letech. Při sjednávání Zelené hypotéky tak mohou klienti ušetřit i více než 10 tisíc korun.

„Jako banka se chceme podílet na financování šetrných staveb a větším využití zdrojů obnovitelné energie u rodinných domů. Jako jediní proto nabízíme specializovaný produkt, který takové stavby finančně zvýhodňuje. Po úspěchu Zelené hypotéky v minulém roce jsme se ještě rozhodli rozšířit počet benefitů a motivovat další zájemce o ekologicky udržitelné bydlení,“ říká Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky. Že si Zelená hypotéka našla své místo na trhu potvrzuje i druhé místo v kategorii hypoték v soutěži Zlatá koruna 2019.

Strach z papírování hoďte za hlavu
Podstata Zelené hypotéky byla od samého začátku jasná: ulehčit všem žadatelům a zájemcům o zelené bydlení od často zbytečně komplikované byrokracie, která by je od realizace mohla i zcela odradit. Zároveň poskytuje všem žadatelům vhodná zvýhodnění tam, kde dávají smysl. Dosáhnout na její výhody přitom není složité.

„Při schvalování hypotéky na některé z našich poboček bude stačit předložit takzvaný energetický štítek budovy, který spadá do třídy A nebo B. Žadatel o Zelenou hypotéku pak ušetří i více než 10 000 korun – nejen že získá slevu na úrokové sazbě nebo na pojištění nemovitosti, ale také slevu 30 % za vyhotovení štítku, zdarma zařídíme vklad zástavní smlouvy do katastru, uhradíme správní poplatek a postaráme se také o odhad ceny nemovitosti, bezplatně.“ vysvětluje Andrea Vokálová.

Pokud o šetrném zeleném bydlení teprve uvažujete, připravila si pro Vás Hypoteční banka interaktivní model domu, který ukáže, jak se dá přistoupit k šetrným technologiím a vybavení v domě. Při plánování rekonstrukce nebo stavby šetrného domu se můžete inspirovat řešením, které pomůže šetřit nejen energii, ale také vaši kapsu. Model šetrné domácnosti naleznete na www.myslimezelene.cz.

Reprezentativní příklad hypotéky   

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: