Hypotéka České spořitelny usnadňuje cestu k prvnímu bytu

6. 5. 2019 | Vstoupit do diskuze

Česká spořitelna je jedním z největších hráčů na hypotečním trhu – za první čtvrtletí letošního roku dosáhla bezmála 23% tržního podílu. Bezesporu proto, že své produkty mění tak, aby klientům usnadnila cestu k vlastnímu bydlení.

Hypotéka České spořitelny usnadňuje cestu k prvnímu bytu

Hypoteční trh není v dobré kondici. Není divu. Bytová výstavba vázne, ale lidé samozřejmě bydlet potřebují, a tak jsou ochotni zaplatit hodně, někdy víc, než si mohou dovolit. Ceny nemovitostí proto vystoupaly do závratných výšin. Byty a rodinné domy, které byly na trhu v nedávné minulosti, našly majitele velmi rychle – tehdejší nízké úrokové sazby a dobrá dostupnost úvěrů umetly cestu k vlastnímu domovu i lidem s nižšími příjmy. Situace na trhu přiměla ČNB, aby vychýlený stav začala řešit. Během dvou let centrální banka omezila úvěry na bydlení silnou regulací. Jenže… Polovina lidí si nemovitost může pořídit pouze s hypotékou, která tak pro ně představuje jedinou šanci. Další velká skupina pak úvěrové prostředky potřebuje na vylepšení a rozšíření již vlastněných nemovitostí. 

Startovací bydlení je dostupnější

Česká spořitelna se proto rozhodla, že své hypotéky změní tak, aby i přes regulatorní podmínky na trhu umožnila svým klientům získat vlastní střechu nad hlavou. Produktové změny otevírají nové možnosti pro co nejširší okruh zájemců o hypotéku. Není to pochopitelně recept pro všechny. Česká spořitelna zásahy ČNB respektuje, neboť mají důležitý cíl – ochránit lidi, jejichž příjmy nejsou stabilní, před špatným rozhodnutím. Všichni si pamatujeme, že obrovské množství nepromyšlených hypotečních úvěrů v USA vyústilo ve světovou ekonomickou krizi. Přesto ale existují řešení, která nejvíce limitovaným skupinám klientů usnadní cestu k vlastnímu bydlení.

ČS mění hypotéky jako první

Banka například vychází vstříc lidem, kteří si chtějí pořídit své první vlastní bydlení. Produktová propozice je vcelku jednoduchá. Současná regulace bance umožňuje poskytnout 15 % celkového objemu hypoték jako úvěry pokrývající až 90 % hodnoty nemovitosti. Tento limit se ČS rozhodla využít ve prospěch klientů, kteří si kupují první byt. Aby si lidé mohli za těchto podmínek pořídit startovací byt tam, kde chtějí, třeba i ve velmi drahé Praze, úvěr může dosáhnout až 5 milionů korun. Hypotéku podle nových podmínek si klienti České spořitelny mohou navíc sjednat se zvýhodněnou úrokovou sazbou, která je při 90% úvěru vůči hodnotě nemovitosti stejná jako při 80 %. Tyto změny přináší Česká spořitelna jako první na trhu.

Hypotéky pro podnikatele

Česká spořitelna přistoupila i k dalším produktovým vylepšením v oblasti hypoték – zaměřila se například na příjmy z pronájmu a z podnikání. Změnami chce oslovit daleko větší procento podnikatelů, kteří plánují koupi nemovitosti prostřednictvím hypotéky. Bydlení podle vlastních představ je jednou z nejdůležitějších lidských potřeb. Česká spořitelna dělá maximum pro to, aby nový domov byl dostupný pro co největší množství jejích klientů. Kromě toho zmíněné produktové změny znamenají závan čerstvého větru na současném stagnujícím hypotečním trhu.   

Citace do textu: „Současná regulace bance umožňuje poskytnout 15 % celkového objemu hypoték jako úvěry pokrývající až 90 % hodnoty nemovitosti. Tento limit se ČS rozhodla využít ve prospěch klientů, kteří si pořizují první byt.“

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: