Do koruny přes zajištěný fond

10. 4. 2019 | Vstoupit do diskuze – 2 komentáře

Trhy kolísají a najít aktivum, které roste trvale, se zdá být nemožné. A přeci – poměrně setrvale roste česká koruna. Do jejího dalšího pravděpodobného posilování přitom mohou nově investovat i retailoví klienti. A sice přes 100 % zajištěný Generali Fond silné koruny. Více v rozhovoru s Milošem Filipem, ředitelem produktů a marketingu investiční společnosti Generali Investments CEE.

Do koruny přes zajištěný fond

Proč jste se rozhodli nabídnout fond orientovaný na růst domácí měny?
Minimálně ze dvou důvodů. Za prvé jde o jedno z mála aktiv, které roste opravdu dlouhodobě. Zatímco v roce 2000 jsme za euro platili 36 Kč, v lednu 2019 to bylo už 25,70 Kč. To je téměř třetinový rozdíl. Chceme, aby z tohoto dlouhodobého trendu – navíc se 100% zajištěním - mohli profitovat také naši investoři.

Za druhé jsou čeští investoři velice konzervativní. A nyní opět hledají bezpečný a současně výnosný přístav pro své peníze. I proto, že málokdo z nich investuje na 15 nebo 20 let. Výnosy z dluhopisů a peněžního trhu jsou i přes nynější růst stále nízko. Takže jsme hledali a našli tuto zajímavou novou příležitost.

Kolik mohou ve fondu vydělat?
Fond nebude volatilní podle vývoje trhu. Proti poklesu je zajištěn na úrovni 100 % počáteční investice. Fond je založen na dobu pěti let. Na začátku zafixujeme pro celých pět let stejný tzv. Počáteční kurz koruny proti euru. Každý rok může klient získat 3 % čistého výnosu. A to tehdy, když bude kurz koruny k euru ve stejný den daného roku silnější proti Počátečnímu kurzu o 50 haléřů.

To znamená, že pracujete s opcemi?
S dluhopisy a měnovými opcemi. Problém naší měny je v tom, že drobný investor do ní v podstatě investovat nemůže. Jestliže v ní má příjmy i výnosy, pak je to jeho domácí měna. A může udělat jen to, že nebude spekulovat na některé jiné. To ale neznamená výdělek. Vedle toho je investice do opcí pro individuálního investora zpravidla těžko dostupná a riziková.

Proč by měla koruna nadále růst?
České republice se v Evropě daří – náš ekonomický růst je stále silnější než v zemích na západ od nás. Inflace je u nás i přes drobné vzlínání pod kontrolou. Nezaměstnanost je nízká, sociální bouře a nepokoje jako třeba ve Francii nám nehrozí. Jde vlastně o pokračování tzv. „konvergenčního příběhu“ - tedy naše další přibližování se „Západu“, které vidíme už celou řadu let. Navíc máme v ČR kladný úrokový diferenciál. Tedy vyšší úrokové sazby než v eurozóně. Růst koruny na základě těchto faktorů proto předpovídá v dalších letech i Česká národní banka.

Jak fond funguje?
Za podstatnou část majetku portfolio manažer nakoupí státní dluhopisy České republiky. Jimi realizuje 100% zajištění fondu. Klient tím pádem získává kreditní riziko na úrovni dluhových závazků našeho státu. Tedy opravdu velmi nízko. Za menší část peněz nakoupí portfolio manažer měnové opce na růst koruny. Klient pro daný rok získá výnos 3 % podle pravidla uvedeného výše. Pokud ne, byl by výnos nulový a dál se již nic návazného nestane. Ztrátu z opce i náklady na provoz pokryjí výnosy z dluhopisů. Důležité je zmínit, že o jednou dosažený roční výnos již klient ve fondu zpětně nemůže přijít.

To znamená, že koruna nemusí posilovat trvale?
Ne, postačí, bude-li výš než na úplném začátku. Protože je fond otevřen na 5 let, může klient celkově získat až 15 %. Při úpisu do konce letošního dubna a držení investice po celou dobu trvání, nezaplatí žádné poplatky. A český daňový rezident samozřejmě ani daň z příjmů díky splnění tříletého daňového testu.

1

Komentáře

Celkem 2 komentáře v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: