Partners Dividend Selection slaví první výročí

Martin Tománek | 18. 6. 2018 | Vstoupit do diskuze

Nejmladší fond Partners investiční společnosti slaví 21. června 2018 svoje první narozeniny. Portfolio manažer Martin Tománek při té příležitosti blíže představuje jeho portfolio a investiční strategii.

Partners Dividend Selection slaví první výročí

Warren Buffett dal jednou investorům nadčasovou radu, která zní: „Je nemožné předpovědět, co se na trhu nebo ve světě stane. Jedinou cestou, jak přežít špatné časy, je investovat do firem, které jsou natolik silné, že přečkají i katastrofické události.“

Touto radou se řídíme při správě akciového fondu Partners Dividend Selection. Zaměřujeme se na korporace, které mají na trhu velice solidní pozici a zároveň jsou finančně natolik silné, že přečkají jakkoli obtížné ekonomické podmínky. Tyto obtížné podmínky v budoucnu nevyhnutelně přijdou. Přesně z toho důvodu ekonomové mluví o hospodářském cyklu. Zkrátka z kopců se jednou musí i dolů. Kdy tato sestupná fáze přijde, přitom neví ani zmíněný Buffett. Klíč k dlouhodobému úspěchu na burze evidentně není v úspěšném předpovídání budoucnosti, ale v pečlivé přípravě. A tady se vracíme k Buffettově radě. Investujte do finančně silných firem a držte je dlouhodobě, bez ohledu na to, co právě dělá trh (klesá, roste, nebo se točí dokolečka).

Pojďme si tento přístup ukázat na konkrétních akciích, které držíme ve fondu Partners Dividend Selection.

Unilever

Britsko-nizozemská nadnárodní společnost, působící ve více než 190 zemích světa. Každý den používají výrobky společnosti Unilever 2,5 miliardy lidí po celém světě. Když nakupujete v supermarketu, velice pravděpodobně si nějaký výrobek odnesete domů. Unilever totiž zahrnuje více než 400 různých značek. Jen namátkou – Dove, Axe, Signal, Rexona, Domestos, Knorr, Lipton, Rama, Magnum, Algida. Obrat v roce 2017? Zhruba 54 miliard EUR.

Daimler

Společnost Daimler není nutné detailně představovat. Od roku 1886, kdy získal německý konstruktér Karl Benz patent na „vozidlo poháněné plynovým motorem“, urazila firma dlouhou cestu. V minulém roce koncern dosáhl příjmu 164 miliard EUR, zvýšil meziročně zisk o 24 % a prodal po celém světě více než 2,3 milionů vozů Mercedes-Benz. Navíc prodal několik set tisíc nákladních aut a autobusů. Firma přitom neusíná na vavřínech, do výzkumu a vývoje v minulém roce směřovala téměř devět miliard EUR.

Samsung Electronics

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých mobilních telefonů, televizorů a paměťových čipů. V poslední době si skvěle vede zejména čipová divize firmy, po jejichž produktech je ve světě stále vyšší poptávka. Dobře se ovšem daří i mobilní divizi, která úspěšně konkuruje firmě Apple. Samsung v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil provozní zisk o úctyhodných 58 %. 

BNP Paribas

Možná jste někde četli, že německé banky si nevedou zrovna nejlépe. Například se hojně píše o potížích Deutsche Bank, která šla v posledních letech od jednoho skandálu ke druhému. Slabost některých německých bank přitom hraje do karet francouzské bance BNP Paribas. Ta si ukusuje tržní podíl, a to dokonce v samotném Německu, kde se jí daří získávat nové klienty. BNP je ve srovnání s Deutsche poněkud nudnou bankou bez velkých dramat. A to se nám líbí. 

Bayer AG

Bayer je významná německá agrochemická a farmaceutická společnost, s více než 150 letou tradicí. A s velkou pravděpodobností bude brzy ještě významnější. Firma se totiž v letošním roce chystá koupit americkou společnost Monsanto. Pokud k akvizici dojde, vznikne největší dodavatel osiv na světě. Firma má v budoucnu byznys prakticky zaručený. Počet obyvatel na naší planetě neustále roste a s ním i poptávka po potravinách.

Uvedli jsme si pět příkladů akcií, které náš fond aktuálně drží. Tyto akcie patří k nejvýznamnějším pozicím fondu Partners Dividend Selection. Portfolio fondu je samozřejmě širší, k dnešnímu datu zahrnuje akcie 23 společností a po roce existence spravujeme přes 150 miliónů korun. 

Použitelnost do praxe? Velká. Prosím vysvětlujme na těchto příkladech našim klientům – investorům, že investováním do akciového fondu Partners Dividend Selection neinvestují do žádných „papírů“ nebo „imaginárních věcí“. Ve skutečnosti investují do reálných firem, do reálných byznysů, které produkují hodnotné produkty a služby. Je přitom naprosto irelevantní, jestli bude fond Dividend Selection ode dneška za rok plus deset nebo minus deset procent. Pokud totiž investujete do kvalitních a finančně silných korporací, povedete si na dlouhém horizontu velice dobře.

6

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: