Soutěžte s Českou spořitelnou o pětistovku! Zn.: Čisté peníze

Partners | 6. 6. 2018 | Vstoupit do diskuze

Může se stát, že si vaši klienti řeknou o investici, u které nebudou muset přemýšlet, jestli náhodou neposílají peníze padouchům nebo smrďochům. Můžou ji mít. A vy pro změnu můžete vyhrát primovou pětistovku.

Soutěžte s Českou spořitelnou o pětistovku! Zn.: Čisté peníze

Jeden český politik se mimo jiné zapsal do dějin výrokem o tom, že neumí rozpoznat čisté a špinavé peníze. A skutečně, když uvidíte dvě pětistovky, na první pohled nepoznáte, která byla vydělaná fér a která má původ řekněme spojený s něčím, co docela fér nevypadá.

Jenže s prvním pohledem se spokojit nemusíme. Každá ta stovka má za sebou nějaký příběh. Když zvolíme příklad ze světa investic: vždycky se můžete rozhodnout, jestli si koupíte akcii ropné společnosti, která je neblaze proslulá tím, jak se chová k přírodě a lidem v Africe, nebo raději investujete do firmy s lepší pověstí.

Většina lidí ale neinvestuje přímo do akcií, nejčastější formou investic jsou investice kolektivní podílové fondy a jejich varianty, jako je třeba české doplňkové penzijní spoření se státní podporou. A v takovém případě může zákazník sám jen velmi těžko dohledávat příběh všech aktiv, která jsou v portfoliu fondu.

První vlaštovka od České
Na Západě je už několik let trendem takzvané etické investování. To znamená, že investiční společnost sama svým klientům garantuje, že svůj fond postaví výhradně na firmách nebo aktivech, jež splňují dostatek podmínek pro to, aby se o nich dalo mluvit jako o společensky, případně také ekologicky odpovědných. Trh s etickým investováním se od roku 2010 do roku 2016 zdvojnásobil.

Světové trendy do Česka zpravidla dorážejí s jistým zpožděním. Už i tady ale přibývá lidí, kteří chtějí být (přirozeně) bohatí, ale ne za každou cenu. Vědí, že nabídka investičních příležitostí je natolik široká, že se z ní dá sestavit portfolio, které by nezatěžovalo jejich svědomí. Samozřejmě jim můžete takové portfolio zkusit sami podle svých vědomostí a zkušeností sestavit, s velkou pravděpodobností byste na tom ale strávili neúměrné množství času – a navíc by šlo o portfolio, které by si nakonec stejně nemohli dovolit. První vlaštovkou, která vám umožní nabídnout jim takovou příležitost v rámci dostupného kolektivního investování, je Etický účastnický fond, který v rámci doplňkového penzijního spoření připravila Česká spořitelna – penzijní společnost. Fond má v zásadě konzervativní charakter a zaměřuje se zejména na investice do dluhopisů společensky odpovědných firem, takzvaných zelených dluhopisů, doplňkově ale také do akcií.

Třetí rozměr
Tradičně se při investicích investiční společnosti ohlížejí na riziko a na výnos. U etického investování se přidává ještě třetí hledisko: společenská odpovědnost. Česká spořitelna – penzijní společnost například z potenciálních investic nejprve vyřadí firmy, které působí ve zbrojním průmyslu, využívají dětskou práci, spekulují s cenami potravin, produkují geneticky upravené plodiny nebo se věnují produkci a obchodu s tabákem. Společnosti, které projdou prvotním hodnocením, se dále posuzují z pohledu naplňování ekologických a společenských kritérií a podnikového řízení a pak se hodnotí, jak přispívají k ochraně přírody a přírodních zdrojů, omezování dopadu na změny klimatu a zanechávání uhlíkové stopy, jestli respektují práva zaměstnanců, dodržují pravidla nulové diskriminace či prevence korupce a podvodů.

Co z toho všeho můžete mít vy? Jednak můžete klientům, které zajímá i etický rozměr jejich investic konečně nabídnout něco podle jejich gusta, navíc ale můžete soutěžit o devět pětisetkorunových poukázek na Mall.cz.

Vstupte do soutěžního kvízu od ČS.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: