Stavební spoření: Inspirujte se hodnocením odborníků

Partners | 9. 10. 2017 | Vstoupit do diskuze

V Česku máme několik soutěží, které hodnotí finanční produkty, služby a také společnosti, které je nabízí. Nejdelší tradici mají Banka roku a Zlatá koruna. Obě mají za sebou shodně už 15. ročníků a u obou o výsledcích rozhoduje odborná porota složená z expertů z finanční oblasti, státní správy, akademické a korporátní sféry.

Má pro běžného člověka, který uvažuje o využití finančního produktu, smysl zabývat se výsledky takových soutěží? Podívali jsme se trochu blíž na aktuální červnové výsledky soutěže Zlatá koruna. Nebudeme se zabývat všemi 19 kategoriemi, zaměřili jsme se jen na stavební spoření. Zajímalo nás zejména, zda u produktu, jenž je často považován za konzervativní, dokážou finanční společnosti přijít s vylepšeními, které přináší reálné výhody klientům.

Může nás těšit, že základní výhody stavebního spoření, včetně garantovaného zúročení, zajímavých podmínek pro čerpání úvěrů a zejména pak státní příspěvek ve výši až 2 000 korun ročně, zůstávají. To dělá ze stavebka stabilní, bezpečný a výhodný produkt. Letošní výsledky v kategorii stavební spoření ve Zlaté koruně navíc ukázaly, že i tenhle produkt může příjemně překvapit.

Věděli jste, že stavební spoření si můžete sjednat online?

Největší novinku na trhu stavebního spoření přinesla v posledním roce Buřinka. Byla první, a zatím je stále jedinou, stavební spořitelnou, která nabídla klientům sjednání stavebního spoření zcela online. Pro uzavření smlouvy o stavebním spoření díky tomu nemusíte chodit ani na pobočku, ani za finančním poradcem. Vše zvládneme přes internet ze svého počítače. Vedle snadného sjednání je nezanedbatelnou výhodou také finanční úspora, kdy Buřinka nabízí uzavření smlouvy na svém webu s cílovou částkou až 300 tisíc korun za jednotnou paušální cenu 495 korun. Z celkového počtu nových smluv na stavební spoření, které letos tato stavební spořitelna uzavřela, využili u 62 % z nich klienti k jejich sjednání webové stránky Buřinky. Buď přímo produkt On-line stavební spoření, nebo zvolili druhou možnost, kdy si smlouvu předem připravili na webu a podepsali ji až u poradce.

Srozumitelnost a flexibilita táhnou

On-line spoření od Buřinky si ze soutěže odneslo třetí místo a s ním Bronzovou korunu. Druhé místo patřilo produktu Půjčka ProBydlení od Wüstenrot – stavební spořitelny, a nejvyšší ocenění Zlatou korunu získal již druhý rok v řadě Úvěr od Buřinky. Oba dva tyto úvěrové produkty sází na vysokou flexibilitu při nastavení úvěru včetně fixace a podmínek pro refinancování. To jsou v současné době základní trendy nejen ve stavebním spoření, ale i u dalších finančních produktů. Už přestává platit, že klienti by se měli přizpůsobovat nabídce finančních institucí. Naopak banky, spořitelny i pojišťovny, věnují stále větší pozornost tomu, aby to byly ony, kdo se přizpůsobují potřebám svých klientů.

Dostupnost úvěrů ze stavebního spoření

Po úvěru ze stavebního spoření nejčastěji sáhnou ti, kteří řeší financování bytových potřeb – zejména rekonstrukcí, vybavení domácností nebo v poslední době stále častěji ekonomické a ekologické úspory nákladů na bydlení jako jsou zateplení, výměna oken či kotlů. Stále dostupnější jsou úvěry ze stavebního spoření, u kterých klienti nemusí ručit nemovitostí. Například u vítězného produktu Úvěr od Buřinky si klient může půjčit až 800 tisíc korun, aniž by zastavoval nemovitost. „Klienti u Úvěru od Buřinky dále oceňují to, že na rozdíl od ostatních úvěrů stavebních spořitelen splácí půjčenou částku již první splátkou. Velkou výhodou je i možnost fixace úrokové sazby, kdy klient může pružně reagovat na vývoj situace na trhu,“ dodává Jana Hrušková, ředitelka produktů a marketingu Stavební spořitelny České spořitelny.

Naspořit si do zásoby

Kdo trochu sleduje finanční trh, určitě mu neuteklo, že získat dnes úvěr na bydlení není tak snadné, jako tomu bývalo ještě nedávno. Dle doporučení České národní banky už finanční instituce nemohou poskytovat 100procentní hypotéku, ale žadatel o hypotéku musí při koupi nemovitosti financovat nejméně 10 procent její odhadované hodnoty z vlastních zdrojů. A to nebývá malá částka. Pozitivní roli, zde může opět sehrát stavební spoření. Plánovat je však třeba dlouhodobě. Velmi dobře to může fungovat u mladých lidí po škole. Pokud si uzavřou stavební spoření, výhodně si na spoří, a pak ve správný čas mohou mít k dispozici částku, která jim pomůže k hypotéce na vysněný dům či byt.

Suma sumárum

Shodneme se na tom, že stavební spoření má při zvažování, jak financovat bydlení významné místo. Nabídka stavebních spořitelen je široká. Můžeme porvnávat aktuální úrokové sazby jednotlivých spořitelen, celkové zhodnocení vložených prostředků a další parametry. A vybrat si to své NEJ. Určitě se vyplatí přihlédnout i k hodnocení odborníků. Právě Zlatá koruna může být pro vás určitým kompasem, který vám ukáže, co je na trhu nového, výhodného, a co by nemělo uniknout vaší pozornosti.

 

Článek je placenou prezentací obochodního partnera.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: