Radost investorům dělají především akciové fondy

Martin Mašát | 13. 7. 2017 | Vstoupit do diskuze

Jak to vypadalo v prvním pololetí roku na finančních trzích? Přinášíme vám zhodnocení výkonnosti podílových fondů dle jejich investičního zaměření od portfolio manažera Partners investiční společnosti Martina Mašáta.

V 1. pololetí udělaly investorům radost především akciové fondy, které udržely trend z minulého roku a nadále rostly. V průměru byl nárůst kolem 7–8 %, ať už se jednalo o evropské či americké trhy. Poněkud horší výkonnost pro české investory pak zapříčinilo posilování koruny po dubnovém konci intervencí, které znehodnotilo výše zmíněné investice v řádu procent (dolar posílil od počátku roku o 10 % a euro o 3 %). Stále však akciové investice patřily mezi nejvýnosnější, a kdo investoval do fondů, které se zajistily proti posílení koruny, vydělal také na posílení koruny.

Konzervativní investoři, kteří i přes varování odborníků dál vsázeli na dluhopisové fondy, mohou být rádi za kladnou nulu a někteří se dokonce musí smířit s poklesem hodnoty jejich fondů. Důvodem je nárůst výnosů dluhopisů (pokles jejich cen), což způsobil částečně růst inflace nad 2 procenta a opět konec intervencí, který zastavil poptávku zahraničních investorů po českých dluhopisech. Smutný je pohled na živořící fondy peněžního trhu, které v současném období nulových či dokonce záporných sazeb nemají žádný smysl a jejichž hodnota pomalu, ale jistě klesá. Klienty s vyváženým profilem mohly vedle akcií potěšit i fondy s rizikovými dluhopisy, které se vezou na vlně popularity a jejichž letošní růst o cca 3 až 4 % může být jejich labutí písní.

56

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: