Nepojišťujte si odřeniny, na pojištění tím ušetříte

Martin Vlnas | 9. 10. 2014 | Vstoupit do diskuze

Posláním kvalitního životního pojištění je pomoci v opravdu těžkých a krizových situacích. Možná i proto se Allianz pojišťovna stala v aktuálně vyhlášené soutěži Nejlepší pojišťovna roku 2014 Pojišťovacím inovátorem, v níž ji veřejnost ocenila za Garanci nejvyššího plnění v životním pojištění. Tato garance právě u závažných úrazů poskytne klientovi nejvyšší plnění.

„Vyplácené peníze za závažný úraz automaticky navyšujeme na nejvyšší hodnotu z pěti největších pojišťoven na českém trhu,“ říká na úvod rozhovoru vedoucí produktových inovací Allianz Martin Podávka.

Jsou opravdu rozdíly v odškodňování úrazů tak markantní?

Ano, je zcela běžné, že za stejný úraz vyplatí každá pojišťovna různé peníze. Některá plní více za ztrátu ruky, jiná za zlomeninu stehenní kosti. Vzhledem ke složitosti pojistných podmínek si zájemce o pojištění sám nedokáže vybrat produkt s nejvyšším plněním. Proto jsme si řekli, že mu to ulehčíme, nyní už nemusí porovnávat složité oceňovací tabulky, uděláme to za něho a to u 87 položek trvalých následků úrazu a 161 položek denního odškodného.

Jsou inovace trendem, kterým se chcete vydat?

Rozhodně, modernizace stávajících produktů a služeb zdaleka nekončí, naopak. Většina inovací má společný základ a tím je „zjednodušování“. Finanční produkty jsou složité a pojištění zvlášť. Klienti to cítí, a pokud se inovací podaří celý produkt zjednodušit, odbourá se jejich nedůvěra. To je příklad garance nejvyššího plnění: dělá výběr pojištění pro zájemce jednoduchým. Teď už ví, že dostane při závažném úrazu nejvíc peněz.

Je ještě v produktech životního pojištění prostor pro další novinky?

Určitě je vždycky co zlepšovat. Do investičního pojištění, které jsme začátkem října uvedli na trh, jsme zařadili hned několik věcí, které dosud scházely. Patří mezi ně například pojištění závažných trvalých následků s paměťovým efektem nebo zpětný dopočet progresivního plnění a tedy více vyplacených peněz při pojistné události. Zvýšili jsme také pojistné plnění při úraze nedominantní ruky. Všimli jste si, že naprostá většina pojišťoven pravákům při úraze levé ruky vyplatí nižší plnění, než odpovídá pravé ruce? S tím je konec – za levou i pravou ruku vyplácíme stejně.

To vše se týká úrazů, mysleli jste také na nemoci?

I zde se domníváme, že si zájemci vyberou, připravili jsme nové pojištění, jehož název mluví sám za sebe: PRO boj s rakovinou. Pokud se rozhlédnete po trhu, zjistíte, že produktů pojištění rakoviny se v poslední době objevilo několik. V naprosté většině ale kryjí pouze určité typy rakoviny, převážně pohlavních orgánů. Výhodou je nízká cena, ale problémem je právě rozsah pojištění. Klient si často myslí, že je pojištěn pro případ rakoviny, ale až v případě nemoci se ukáže, že jeho diagnózu pojištění nekryje.

A pojištění PRO boj s rakovinou zahrnuje opravdu všechny diagnózy?

Ano, definice pojistné události se neomezuje jen na některé orgány, ale je obecná. Součástí pojištění je i tzv. rakovina in-situ, tedy stádium, které „zatím“ není invazivní. Inovativní je nejen rozsah, ale také schéma výplaty peněz z pojištění. Pojištěnému nevzniká nárok na pojistné plnění pouze při diagnóze samotné rakoviny, ale další prostředky dostává v průběhu léčby. Pokud podstoupí chemoterapii, operaci nebo ozařování, jsou vyplaceny další peníze. Jednoduše – čím je léčba náročnější, tím získá více peněz jako finanční podporu při svém boji s nemocí. Celkem může být vyplacen až dvojnásobek sjednané pojistné částky. Netradiční je i možnost klienta kdykoliv v průběhu léčby požádat o vyplacení 10 % z pojistné částky. Je pouze na klientovi, aby rozhodl, kdy bude prostředky nejvíce potřebovat. A protože věříme v úspěšné vyléčení, dalším typem výplaty je i desetina pojistné částky za vyhraný boj s nemocí.

Jak dostupné je pojištění pro ne příliš zdravé klienty?

Snažili jsme se maximálně zjednodušit zdravotní dotazník vyplňovaný před sjednáním pojištění. Stačí, aby klient odpověděl pouze na dvě otázky (zda se on, nebo jeho nejbližší příbuzní neléčí/neléčili s rakovinou) a může pojištění uzavřít. Obvyklé civilizační choroby jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka atd. nejsou překážkou. Mysleli jsme i na cenovou dostupnost, cílem je umožnit každému pojistit se na částku odpovídající nejméně jednomu ročnímu čistému platu.

Můžeme Vás na závěr požádat o jednu radu pro zákazníky ohledně správného nastavení životního pojištění? 

Pojištění není „lepší spoření“, ale slouží k zajištění skutečných rizik. Nastavte si pojistné částky za pomoci svého finančního poradce tak, aby odpovídaly vašim závazkům a vašemu příjmu. Ne málo, ale ani zbytečně moc. Nepojišťujte si „modřiny“, ale opravdu závažné věci. Díky tomu zaplatíte za pojištění výrazně méně.

77

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: