Bratři, jak se sluší a patří

Zuzana Fendrychová | 22. 4. 2024 | Vstoupit do diskuze

Manželských párů, které spolu podnikají, najdeme ve světě byznysu dost. I podniky, které ruku v ruce řídí otec a syn. Ale sourozenci, kteří se rozhodnou budovat společně firmu? Těch si vybavuji jen pár – třeba firmu Albixon založili bratři Smetanovi, módní gigant Versace dlouhá léta stál na spojení již zesnulého Gianniho a jeho sestry Donatelly, současné viceprezidentky. I v Partners jsme našli sourozeneckou dvojici, Pavla a Petra Bednáře. Společně stojí v čele pobočky v Zábřehu, která je jednou z prvních „přebarvených“ logem Partners Banky.

Bratři, jak se sluší a patří

„S Petrem podnikáme odjakživa. Takže, když jsem se připojil k Partners, probrat to s ním byla jasná volba. A když mi dal na první analýze co proto - trvala celých 8 hodin na dětském hřišti - tak jsem mu řekl, že bych ho za klienta nikdy nechtěl. A je tady se mnou,“ vzpomíná ředitel pobočky Pavel. A jeho bratr, manažer struktury, k tomu dodává: „Po té analýze jsem se zamyslel nad svým životem a řekl jsem si, proč tak skvělou službu tady v republice nikdo nešíří? A řekl jsem si, že tady postavíme pořádnou strukturální firmu.“  

Pavel ještě dodal, že díky spojení sil, kdy se každý věnuje svým silným stránkám, se daří prohlubovat spolupráci se strukturou Davida Michálka a manažerstvím Petra Bednáře: „Ukázalo se, že spolupráce se strukturou je pro naši pobočku absolutně klíčová. Petr umí skvěle pracovat a získávat lidi. Když vidím, kam se posunul a jak pracuje dneska se mnou, tak už si ani nedokážu představit spolupracovat s někým jiným. Takového manažera byste si mohli jen přát. Jen je potřeba se oboru věnovat alespoň 5 let, abyste mohli něco vybudovat. Byla to nejlepší změna v našem životě a uvědomuji si, že nám to možná zachránilo život před korporátem a vyhořením.“ A kam spolu míří dál, ale také o klientech a jejich aktuálních potřebách si s námi povídal Pavel Bednář.  

Jaké byly první reakce na změnu loga pobočky na Partners Banku? 

Od našich známých cítíme, že se zvýšila důvěra a náš kredit ve chvíli změny na Banku. Pár lidí nám řeklo, že je to „hustý" a sledují rozvoj pobočky na malém městě, konkrétně v Zábřehu. Lidé si změny všimli velmi rychle. A Pokáč z televize uvízl mému okolí doslova v myšlenkách.

Je znát změna nálady i uvnitř vašeho týmu?

Jsme motivovaní dlouhodobým rozvojem a budováním sítě poboček, takže Banka je pro nás další nástroj z podnikatelského hlediska k budování brandu a kvality klientského kmene, motivaci to určitě podpořilo.

Ptají se noví i stávající klienti na bankovní služby od Partners Banky, anebo je chápou spíš jako další rozšíření služeb?

Stávající klienti mě až překvapují, do jakého detailu si Banku nastudovali sami a situaci sledují. Na pobočku začali chodit i noví klienti, kteří doposud nespolupracovali s Partners, což nás velmi těší, i když se jedná o pár jednotlivců. My říkáme, že kdyby lidé opravdu věděli, co děláme, tak by se u nás stála fronta jako na banány před revolucí.

Jen škoda, že se lidé občas brání zajít na kafe a otevřeně vyložit karty na stůl. Každý z nás nemůže rozumět všemu, proto máme profese. Ale začínám cítit, že lidé začínají věřit svým finančním poradcům a během pár let se staneme nedílnou součástí každé domácnosti.

Partners Banka je ale jen jednou částí nabízeného produktového portfolia. O jaké osobní finanční produkty je tento rok největší zájem?

Skoro bych řekl, že tyto slova jsou již ohraná, ale nedá mi, než je říci znovu: Není důležité, co chceme my, řešíme komplexní službu a komplexní portfolia na základě cílů, potřeb a přání našich klientů, to je to, co je pro nás důležité. Snažíme se každé portfolio řešit tak, jako by bylo naše vlastní. Přiznám se, že mě osobně nejvíce zaujaly investice a naší vizí je, aby každý náš klient, pokud chce, dosáhl finanční nezávislosti. A nejlepší na tom je, že každý může, protože dle slov Aberta Eisteina: „Složený úrok je osmý div světa". Kdo to pochopil, tak je pro něho finanční nezávislost nevyhnutelná. Jen pokud má klient pocit, že odkládat si typicky 1000 Kč z něj udělá boháče, tak se bohužel mílí. Běžný klient by si měl odkládat minimálně 20 %, což z průměrné mzdy dělá 8 000 Kč. Za tohle mě možná klienti nebudou mít rádi, ale spousta lidí si žije nad svoje poměry a utrácí za věci, aby udělali dojem na někoho, na kom ji vůbec nezáleží.

A je nějak patrná změna v chování klientů oproti loňského roku, kdy byli Češi obecně dost opatrní ve vztahu k penězům? Anebo stále hlavně chtějí šetřit?

Změnu jsme zaznamenali především u klientů, kteří v době covidové investovali sami, tehdy dokázal vydělat každý. Ale při dlouhodobém investování jsou v záporných číslech a už se jich spousta vrátila se slovy, že už je to nebaví a nemají na to nervy ani čas. Pojďme každý dělat to, co umíme nejlépe. Pokud se něčemu věnuji 8 až 12 hodin denně, tak mě jen tak někdo nepřekoná. I já se radím se zkušenějšími kolegy, například investičním specialistou Marcelem Vanduchem, s kterým aktivně rozebíráme portfolia. Jeho 30leté zkušenosti mi velmi pomohly určit směr, za což jsem mu nesmírně vděčný. EFA neboli European Financial Advisor vzdělání, které momentálně ukončuji, bych doporučil každému poradci.

Vloni měly úspěch životní pojištění a investice, stále se „vezete“ na této vlně?

Určitě ano, když se na zlomku roku nejdříve investice propadly, tak to jako obvykle spustilo mezi lidmi paniku, a opět jsem vysvětloval: neuhýbejme z vítězné strategie. Je to jak surfování, nemohu vzít každou vlnu, důležité je udržet se na prkně. A je potřeba rozeznat dobré vlny a ty ostatní. Když vyděláme, tak nás klienti plácají po zádech, ale většinou dva roky předtím nám volali a chtěli po propadu všechno vybrat. Za každou vlnou je propad a nic s tím neuděláme, můžeme to pouze přijmout. A ano máme klienty, kteří vydělali i 50 % během posledních 12 měsíců, ale je potřeba chápat, že principy je potřeba dlouhodobě dodržovat.

Je alespoň už částečně vidět, že by lidé letos chtěli více řešit vlastní bydlení pomocí hypotečních úvěrů?

Bydlení se podle mého názoru nepřestalo řešit nikdy, a doba, kdy mohli lidé čekat, je už příliš dlouhá, takže to prostě začali znovu řešit. Vlak jede dál. Nemám křišťálovou kouli, ale za mě je teď nejlepší doba pro koupi domu nebo bytu, protože se domnívám, že levnější o více než pár drobných už bydlení nebude, to nevím, co by se muselo stát. Ba naopak se domnívám, že cca během jednoho roku se bydlení začne zdražovat. Víte, já jsem od roku 2015 řešil svoje bydlení s manželkou a tehdy jsem prohlásil, že za rodinný byt nikdy nedám 6 milionů korun. Bohužel jsem měl pravdu a musel jsem v roce 2019 zaplatit mnohem víc. A dnes si ani nedokážu představit, že bych si byt nekoupil.

Zatím nejlepší rada, jakou jsem kdy slyšel, byla zajistit si vlastní bydlení co nejdříve v životě, pak bude opravdu nejlevnější. Zatím mě nic nepřesvědčilo o opaku. Jednou při školení Petra Bednáře nám jedna učitelka ekonomie ze Šumperské střední školy prohlásila před celou třídou, že inflace neexistuje. Tímto bych ji chtěl pozdravit a všichni víte, jak to dopadlo. Takže jestli naše děti dostávají takovéto vzdělání, tak je potřeba se posunout. A pokud někdo nevěří, tak ať mi zavolá, rád mu ukážu cesty, o který nikdy nepřemýšlel.

Jaké jsou cíle vaší pobočky pro letošní rok? A případně nějaká osobní přání?

Cíl je jednoduchý, najít 10 parťáků do pobočky v Zábřehu, kteří budou mít odvahu jít proti proudu, být těmi nejlepšími a šířit naši službu mezi lidi, tak aby oni vládli svým penězům, a díky tomu se stali svobodnými. Řekněte sami, kdybyste mohli dělat práci, které vás baví, dělali byste něco jiného? Mě má práce obrovsky baví, proto se ji snažím dělat nejlépe, jak mohu. Přijde mi, že jsme průkopníci, kteří vrací peníze a svobodu do rukou našich klientů, tak, jak je to správné. Tak aby peníze zůstávaly v Česku a neodcházely jako renty bohatému západu. A proto je česká banka jediným řešením. Za tento husarský kousek bych chtěl poděkovat Radimu Lukešovi a Petru Borkovcovi. Za to, že vůbec měli odvahu se postavit trhu. Letošní cíl je zdvojnásobení obratu pobočky. Myslím si, že přichází zlatý věk naší profese! Jednou se o tom bude psát v učebnicích historie. 😊

Děkujeme za rozhovor, ať se daří!

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: