Rok 2023: Obrat Partners překonal 4 miliardy korun

Tereza Píchalová | 22. 1. 2024 | Vstoupit do diskuze

Rok 2023 byl pro finanční skupinu Partners velmi úspěšný. Společný obrat společností v širší Skupině se přiblíží dle neauditovaných výsledků ke 4,1 miliardy Kč, meziročně tak zaznamenala Skupina růst o 17 %. Očekávaný hospodářský výsledek se bude pohybovat okolo 450 milionů Kč. Loňský rok také Partners získali bankovní licenci a v březnu pro veřejnost spustí první poradenskou banku – Partners Banku.

Rok 2023: Obrat Partners překonal 4 miliardy korun

Loňský rok potvrdil, že se Partners transformovali v komplexní finanční skupinu, v jejímž jádru je kvalitní finanční poradenská služba. „Ta je podpořena produktovými společnostmi, které poskytují exkluzivní pojistné a investiční produkty a skvělý servis poradcům a pobočkám. Zároveň tyto sesterské společnosti samy úspěšně rostou a dosahují slušných výsledků,“ konstatuje ředitel finanční skupiny Partners Petr Borkovec. Obrat finančněporadenské společnosti Partners dle předběžných odhadů překoná 2,4 miliardy Kč, což znamená meziroční růst 4,3 %. Obrat zbytku skupiny vzrostl o 40 % na více než 1,7 mld. Kč.

Nejlépe se obratově dařilo životní pojišťovně Simplea, která meziročně rostla o 35 % na 890 milionů Kč a aktuálně sjednala první smlouvy v Polsku. Skvělé výsledky hlásily také investiční společnosti ve skupině Partners. Partners Invest spustila nové úspěšné fondy, klientům již spravuje více než 16 mld. Kč a obrat společnosti vzrostl o 43 % na odhadovaných 170 mil. Kč. Svým klientům za rok 2023 připsala zhodnocení více než 1,3 mld. Kč. Nemovitostní fond Trigea spravuje více než 7,5 mld. Kč a zvýšil svůj obrat na 150 milionů Kč, což znamená meziroční růst o 24 %. Penzijní společnost Rentea očekává obrat 83 milionů Kč, růst o úžasných 258 % a první ziskový rok po 2,5 letech od založení. Vydavatelství NextPage Media rostlo o 18 % na 48 milionů Kč a slovenská poradenská část rostla meziročně o 28 % na odhadovaných 90 mil. Kč.

Odhad kumulativního hrubého hospodářského výsledku skupiny za rok 2023 se pohybuje okolo 450 milionů Kč. „Tento zisk použijeme na další investice, posílení kapitálu našich společností a dokončení nového poradenského core systému Orfeus. V roce 2024 očekáváme další rychlý růst ve všech částech finanční skupiny. Tahounem bude pozitivnější ekonomické prostředí, nižší úrokové sazby v ekonomice a samozřejmě spuštění Partners Banky,“ plánuje Petr Borkovec.

 

 

Investice a životní pojištění na špici

Hnacím motorem loňského růstu byl ve finančněporadenské společnosti Partners segment pojištění a investic. Velký posun byl zaznamenán v segmentu neživotního pojištění, které na provizním obratu předstihlo podíl hypoték. Růstu pomohlo také vybudování několika desítek nových poboček a nárůst obratu stávajících franšízantů. Podíl franšízových poboček na poradenském obratu přesáhl 34 %.

„Když se podíváme konkrétně na segment investic, tak jen v jednorázových investicích jsme zprostředkovali rekordních 13 miliard, což je o 52 % víc než loni. Rostly i pravidelné investice a celkově jsme uzavřeli o 30 % více investičních smluv oproti roku 2022. Průměrná pravidelná investice klientů dosáhla 2,5 tisíce Kč měsíčně a průměrná jednorázová investice 225 tisíc Kč. Podíl investic na provizním obrazu se zvýšil o 11 % na 34 % a celkově spravujeme klientům v investicích více než 50 mld. Kč. Pokud započítáme i penzijní produkty, tak je to téměř 70 mld. Kč,“ popisuje Petr Borkovec.

Jediný produktový segment, který měl loni ještě větší podíl na obratu Partners než investice, bylo, s 36,8 %, životní pojištění. „Je skvělé, že jsme dosáhli na rekord v novém byznysu v životním pojištění – roční pojistné činilo 661 milionů Kč. Vzrostl počet smluv i průměrné rizikové pojistné,“ upřesňuje Petr Borkovec.

Neživotní pojištění pokračovalo v úspěšném růstu a navázalo tak na trend minulých let. I zde padl rekord v nové produkci: roční pojistné dosáhlo 541 milionů Kč a bylo taženo především autopojištěním. V oblasti neživotního pojištění se tak v Partners přiblížili k magické hladině jedné miliardy Kč ve spravovaném pojistném.

Hypotéky nadále klesaly, snížení ale bylo menší než v předchozím roce. Celkem Partners zprostředkovali úvěry za 14 miliard Kč, jedná se tak o meziroční snížení o 22 %.

 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: