Specialista na životní pojištění 2022

Zuzana Fendrychová | 27. 7. 2023 | Vstoupit do diskuze

Martin Jedlička je dalším vítězem Speciálních kategorií za rok 2022 na výroční konferenci ve Zlíně. K triumfu ve skupině Specialista na životní pojištění ho vyneslo zaplacené roční pojistné od nových klientů ve výši 3,75 milionů korun. Podle jeho slov svůj podíl sehrála i pandemie nemoci covid-19, kvůli níž veřejnost přehodnotila postoj vůči životnímu pojištění.

Specialista na životní pojištění 2022

Vaši noví klienti vloni zaplatili na ročním pojistném 3,75 milionů korun. Čemu přičítáte takový zájem o životní pojištění? Souvisí to nějak s dobou, která je v současnosti nejistá a lidé si chtějí „krýt záda“?

Je pravdou, že za 15 let v našem oboru poslední dobou pozoruji „pozitivnější pohled“ na životní pojištění běžných klientů. Je taky pravdou, že média ukazovala covid atd. v nejčernějších scénářích, a věřím, že spousta lidí s ním těžce bojovala. Ale pro náš obor to vnímám proobchodně a když nic jiného, tak částečně pandemie odbourala pocit nezranitelnosti a nesmrtelnosti v řadě klientů. Současně životní pojištění není indukovaná poptávka, je to stále část finančních služeb, které jsou vnímány negativněji, tedy, že by sami lidé měli zájem uzavírat pojištění, to mi nepřijde. Jen je snazší se s nimi o tom bavit, k tomu ruku v ruce s vysokou inflací je jasné, že historické pojistné částky pár set tisíc nikomu nic neřeší a vše, včetně zajištění dneska, prostě něco stojí. Doba nám v tomto nahrává.

Vždy se přeci říkávalo, že lidi si raději pojistí auto či byt, ale sami na sebe nemyslí. Je stále nutné veřejnosti vysvětlovat výhody životního pojištění, anebo již přicházejí sami?

Jak jsem uvedl v předcházejícím bodu, v tomto si myslím, že běžný člověk se nijak zásadně nezměnil; stále ušetřených 1000 Kč dnes je pro mě lepší než na průšvih do budoucna za miliony. Ovšem dobré je, že lidé dnes chápou, že i ta neživotní pojištění, o ten byt a auto se je třeba více starat a opět v tom vidím prostor pro náš obor. 

Když hledáte s klienty konkrétní pojištění, čím se řídíte – cenou, obsahem krytí, pojistnou částkou, něčím dalším?

U mě to za ty roky je to hodně asi o osobní zkušenosti, jak s lidmi z pojišťoven, tak plněním, servisem, likvidací atd. Co se týká životních pojišťoven, své 3 oblíbené a jiné používám, když to například zdravotní stav vyžaduje nebo to mí oblíbenci neumí. A je to hodně o lidech. Co se týká ceny a parametrů, ty, co používám, snad znám, a tedy je pro mě příprava poradenství celkem jednoduchá.  

Sledujete, že se v čase mění nabídky životních pojištěn tak, aby se lidi nemuseli bát, že jim v případně potřeby bude vyplaceno pojistné? Anebo se pojišťovny ještě stále raději „vymlouvají“?

Asi bych neřekl, že se vymlouvají, spíše mají tvrdé pojistné podmínky, a když se netrefíte přesně do definic, tak je průšvih. Chybí tam „nadhled“ a nějaká „lidskost“ při plnění. O neživotních smlouvách ani nemluvím. I když chápu, že kdyby pojišťovny nebyly drsné, tak zítra má pojistnou událost každá druhá nemovitost v České republice a každé první auto. 😊   

Když člověk musí s pojišťovnou řešit pojistnou událost, proč je pro něj lepší obrátit se s touto prosbou na svého finančního poradce?

Přesně kvůli těm drsným definicím, hlavně je to u úrazů – co je a co není úraz. Bohužel některé pojišťovny na to stále kladou důraz. To stejné u pojištění odpovědnosti – co je nedbalost, nezodpovědnost a už se v tom klient sám motá, většinou i my poradci. 😊 Tedy my se snažíme klientům být v plnění nápomocni. 

Pokud byste mohl konkretizovat, o jaká rizika se klienti zajímají nejvíce?  

Je to asi dáno tím, v jakých skupinách klientů se poradce pohybuje. Mým typickým klientem je průměrný člověk z vesnice či města, nic moc příjmy. Tak ti jsou stále nastavení na úrazovky, a hlavně aby byly kryté děti, i když živitel rodiny není. To se asi nijak zásadně nezměnilo. Zas kdyby to lidé chápali, tak by nás tolik nepotřebovali.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří stále více lidí chránit před nepřízní osudu.

 

 

 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: