Poradce je stále efektivnější než „robot“

5. 10. 2022 | Vstoupit do diskuze

Finanční skupina Partners před rokem založila vlastní penzijní společnost, které se dobře daří. Aktuálně také intenzivně pracuje na projektu vlastní banky. Mimo to chystá Partners i řadu fintech novinek. Na detaily jsme se zeptali Petra Borkovce.

Poradce je stále efektivnější než „robot“

Než se dostaneme k novinkám a plánům do budoucna, určitě nebude na škodu se zeptat minimálně na jednu také teprve nedávno vzniklou společnost, a to Renteu. Jak jste s vývojem vaší penzijní společnosti zatím spokojeni?
Nadmíru spokojeni. V optimistických plánech jsme počítali s nějakými 20 000 aktivními klienty k letošnímu srpnu. Aktuálně jich máme přes 42 000 a pod správou 2,5 mld. Kč, z čehož jsou 2 miliardy v akciové strategii.

Radost nám dělá i relativní výkonnost. Akciový i dluhopisový fond patří k nejvýkonnějším mezi účastnickými společnostmi. Podařilo se nám i trošku rozhýbat trh a vidíme, že některé penzijní společnosti přináší pro klienty nové benefity a poradce odměňují za servis.

Jedním z největších projektů Partners za poslední roky je bezesporu vznik vlastní banky. Jak to tedy s bankou nyní vypadá a čím chcete primárně zaujmout v nemalé konkurenci?
Stále věříme, že se nám podaří s ČNB celý proces do konce roku dokončit. Myslím, že jsme na dobré cestě a posun je patrný i v komunikaci s ČNB. Pokud se podaří projekt dotáhnout a dostaneme od ČNB licenci, chtěli bychom startovat v prvním pololetí roku 2023.

Primární cílová skupina, která pocítí nejvíce výhod, jsou dlouhodobí klienti Partners s plným portfoliem smluv a aktivní spoluprací s poradcem. Mobilní bankovnictví jim umožní doslova ovládnout svůj finanční život z mobilu. Pro všechny ostatní to bude prostě nejmodernější mobile first banka s poradenským přístupem.

Žádná bankovní aplikace neumožňuje sjednání tolika produktů a institucí přímo online a z mobilu. Naše aplikace je naprosto špičková, má skvělé UX a umožní věci, které ostatní banky nemají v plánech a ani ve vizích. Konkrétní prvky propozice odkryjeme až se spuštěním.

Jako nový CIO nově do Partners nastoupil Martin Oliva, kterého bude asi hodně našich čtenářů znát hlavně z Patria Finance. Co bude jeho hlavním úkolem?
Martin má jednoduché zadání. Tři metriky. Dostat AUM Partners na 100 mld. Kč do 5 let. Znásobit počet klientů s AUM 1 milion korun a více. Pomoci tak realizovat náš cíl dělat naše klienty bohatšími. Ztrojnásobit příjmy z trailer fee. Jak to udělá už je na něm.

Je to seniorní lídr a příjemný člověk, který skvěle kombinuje manažerské, produktové, technické i regulatorní dovednosti v oblasti investic. Spadají pod něj veškeré naše aktivity a kapacity v oblasti investic napříč skupinou.                

Kromě Martina Olivy přišli do Partners i další bývalí zaměstnanci Patrie, specializující se na IT architekturu investičních aplikací a platforem. Zároveň jste naznačil, že máte v plánu vytvořit roboadvisora. Můžete prozradit o něco více? Chystáte tedy konkurenci pro Portu, Indigo a podobné platformy, nebo míříte jiným směrem?
Michal Trník a Michal Dudek k nám přišli s vizí nejlepšího roboadvisora pro Evropu. Tuto vizi jim chceme dlouhodobě umožnit splnit. S Martinem připravují i řešení pro vlastního obchodníka s cennými papíry.

Nejprve se však vrhli na vybudování základů. Se vznikem banky se začalo stavět několik skupinových řešení a jedním z nich je produktový katalog. Kluci si vzali jako bokovku vytvoření jeho investiční části.

Prioritní projekty jsou dva. První je vytvoření první generace investiční platformy v naší bankovní mobilní apce, tedy reporting a správa stávajícího portfolia, investiční dotazník, onboarding a vytváření a sjednávání portfolií dle cílů, rizikových profilů a časových horizontů.

Příjemným bonusem je, že s Martinem Olivou už kdysi tvořili jeden tým, že podobné věci vytvářeli v ČSOB a v Patrii, a že si přivedli i tým zkušených vývojářů, se kterými vyvíjeli svoje historické investiční projekty. Je radost spolupracovat s podobně zkušenými profíky.

Mimo to jste se také v jednom z příspěvků zmínil, že se chystá druhá generace vaší aplikace pro investiční poradenství Warren 2. Je tedy zřejmé, že „fintech“, resp. digitalizace hraje v Partners stále větší roli. Máme tedy čekat ještě nějaké novinky na tomto poli?
Ano. To je zmiňovaný druhý projekt Michalů. Vytvoření druhé generace naší aplikace pro investiční poradenství a online sjednávání investic Warren 2, která bude fungovat pro poradce, ale i přímo pro klienty v apce a především i pro kooperativní práci poradce a klient.

Definovali jsme si vše, co nefunguje v první generaci skvěle.  Chceme vylepšit a zjednodušit UX, přidat sadu upozornění pro poradce a klienta a především přidat režim kooperativní práce. Jedna věc je digitalizace, druhá věc jsou online služby klientům, což pomáhá i poradcům.

V prvním jsme lídr od počátku. Od první tabletové analýzy, srovnávače neživota a datového napojení na bankovní partnery uběhlo u nás více než 10 let. První na trhu jsme měli také biometrický a vektorový podpis atd. Aktuálně bezpapírově vzniká v našem systému téměř 90 % smluv. Kompletně online se sjedná 71 % smluv.

Pracujeme dál na vylepšování v podobě interaktivních finančních plánů, vylepšené automatizaci identifikace klienta přes ZenID v Anakinovi, na zmíněném Warrenovi, a především nástrojích klientského servisu pomáhajících automatizovat servis, efektivně jej realizovat a řídit jeho workflow v týmu s různými specializacemi.

Spustili jsme také automatizované nahrávání stávajících smluv nových klientů do systému. Klient či poradce je vyfotí, pošlou na speciální mail nebo klient vyfotí přes aplikaci a my je dostaneme do systému poradci i klientovi do aplikace.

Ještě více se však soustředíme na oblast online služeb. Zde se vše odvíjí od získání bankovní licence.  Důležité projekty jsou skupinový PID a mobilní bankovní aplikace s takzvanou nebankou, která integruje Partners a budoucí banku na úrovni dat a služeb. Skupinový PID neboli Partners ID bude potenciálně provozovat banka a dodávat do něj identitu včetně BankID a napojení na všechny možné rejstříky pro všechny dceřinky. To bude slušná automatizace aktualizace dat a jednoduchosti onboardingu a AML.

Propojení s bankou, bankovní aplikací a PSD2 by otevřelo dveře úplně nové míře digitalizace. Při vytvoření analýzy klienta využijeme PSD2 a další úvěrový nástroj pro automatizované vytvoření přesné bilance, příjmů a identifikaci plateb na stávající produkty. BankID pro onboarding osobních dat a AML.

Bilance by byla díky bankovním datům neustále aktualizovaná. Speciální automatizace bude v oblasti vytvoření a správy plateb na finanční produkty v portfoliu atd. Prostě nový svět.

Zůstaneme-li obecně u fintechu. Řada různých investičních platforem a aplikací se vlastně minimálně do určité míry proti klasickým finančním poradcům vymezuje. Čekáte, že mezi „těmito světy“ vznikne do budoucna nějaká větší symbióza?
My se určitě vymezovat nebudeme, a naopak budeme vysvětlovat, o kolik lepší je spolupráce s živým poradcem. Zejména v dnešní době, kdy poradenský trh je mnohem zkušenější, kvalitnější a profesionálnější a dále se to bude zlepšovat.

Nicméně naše vize a cíle ve vztahu poradce a klient se významně posunuly od direktivy poradce směrem ke kooperaci, koučování a svobodě klienta. Klientům budeme dávat nástroje, které posílí jejich postavení ve vztahu, dají jim informace a budou mít možnost si spoustu věcí zrealizovat úplně sami či v kooperaci s poradcem. Míru kooperace si do jisté míry bude určovat klient sám. Přibude tedy klientských online služeb i edukace a gamifikace.

K propojování přímých online produktů s klasickým offline světem poradců a bankéřů již pomalu dochází a bude docházet. Poradce pravděpodobně vždy bude efektivnější a komplexnější.  

Když už jsme se v tomto rozhovoru věnovali hlavně technologiím, nelze nezmínit i kryptoměny, které v posledních měsících zažívají nemalý pád. Z řady vašich příspěvků lze usuzovat, že zrovna velký fanoušek kryptoměn, minimálně v současné podobě, nejste. Jakou budoucnost u nich tedy očekáváte?
Nejsem fanoušek z pohledu kryptoměn jako neregulovaného investičního nástroje pro širokou masu a stávajícího stavu celého ekosystému, který je šílený. Je to divoký západ. A nepřináší zatím žádnou přidanou hodnotu a rozumné use casy pro klienty. A dát to do nabídky by znamenalo být v řadě institucí a firem, kde vyhrává „money first“.

V budoucnu čekám přísnou regulaci a posun směrem od globálního kasina k potencionálně zajímavému ekosystému umožňujícímu globální přístup na trh. Stále věřím, že se dostaneme do stádia, kdy krypto bude znamenat nástroje a technologie, které bude využívat společnost jako celek, firmy i banky pro smysluplné účely, a nikoliv asset class.

Firmy, které s blockchainem budou umět pracovat, budou prostě další technologické firmy a zajímavé investice. A firmy sloužící jako zprostředkovatelé, burzy a prodejci kryptoměn půjdou do zapomnění. Důležité bude odstranit i ekologickou stopu a náklady v kryptu.

Zdroj: FOND SHOP

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: