Už máte eRoušku? My jo!

15. 6. 2020 | Vstoupit do diskuze

Přestože jsme se postupně vrátili do běžného chodu, médii se nanovo šíří informace o druhé, třetí vlně. V té první na to nebyl nikdo připraven a v rámci zachování zdraví všech se udělala velká, v některých případech možná i zbytečně přísná opatření, která nás na nějakou dobu výrazně pozastavila. K tomu, abychom se tomuto stavu do budoucna vyvarovali, může přispět každý z vás, a to naprosto jednoduchým způsobem – instalací aplikace eRouška.

Už máte eRoušku? My jo!

Co je eRouška?
Je to aplikace vytvořena iniciativou projektu COVID-19, což je společná aktivita českých technologických firem a IT nadšenců zaměřená na pomoc v boji s nákazou COVID-19. Tito lidé spojili své síly a dobrovolně začali makat na systému Chytrá karanténa, který s využitím současných technologií vede k včasnému zachycení, testování infekčního onemocnění COVID-19 a izolaci v karanténě co největšího počtu potenciálně nakažených osob. eRouška je pak aplikace, která poskytne data k včasnému odhalení rizikových jedinců.

Jak eRouška funguje?
Aplikaci si můžete stáhnout do jakéhokoli typu chytrého mobilního telefonu (3x hurá, tvrdé ledy Applu byly prolomeny).

Aplikace následně anonymně zjišťuje, se kterými dalšími uživateli aplikace jste přišli do bližšího kontaktu a v případě, že se mezi nimi objevil někdo s pozitivními testy na COVID-19, může vás včas oslovit příslušná hygienická stanice. eRouška ke správnému fungování nepotřebuje připojení k internetu, takže běží například i v metru.

Pokud budete vyhodnoceni jako kritický kontakt, ozve se vám hygienická stanice a provede vám testy na zjištění, zda se u vás neprojevila nákaza také. Pokud vy sami onemocníte, vaše totožnost je známá jen a pouze pracovníkům hygienické stanice. Ani kritické kontakty se tedy nedozví, kdo je mohl nakazit, ani kde a kdy. Vaše identita je ochráněna s ohledem na GDPR.

Mohou pro mě plynout nějaká rizika?
Smyslem aplikace je vytipovat osoby, které mohou být potencionálně ohrožené a zajistit včasné testování takových jedinců. Aplikace nesleduje polohu ve smyslu „sběru dat pohybu člověka“, ale pouze ve smyslu „kdo byl ve stejnou chvíli na stejném místě“. Toho, že nad vámi bude Velký bratr se opravdu bát nemusíte.

Aplikace chrání kontakty, které ji používají, je tedy opravdu důležité, aby se zapojilo co nejvíce lidí. Proto jsme se rozhodli vám smysl eRoušky připomenout i touto cestou.

Kompletní informace naleznete na těchto stránkách:

eRouška – informace o aplikaci

Covid 19 – projekt „šikovných českých hlaviček“, který eRoušku zaštiťuje

Ministerstvo zdravotnictví, které projekt podporuje

Video, kde se dozvíte vše potřebné od známého českého youtubera Kovyho

 

„Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě, eRouška nás chrání bez roušky.“

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: